Vorige week mocht ik 3 duotickets weggeven voor de derde editie van Flemish Food Bash, maar uiteraard mocht ik zelf ook gaan, ah ja! Het foodfeestje vond plaats zondag 15 novmeber in de Eskimofabriek in Gent, en begon om 18u, en zou duren tot in de vroege uurtjes. Zo stond The Jane-opperkok Nick Bril geprogrameerd om plaatjes te draaien vanaf 2u ’s nachts! 2u ’s nachts op een zondagavond? Moeten de mensen niet werken de volgende dag? … vroeg ik mij op voorhand af.

Het antwoord werd me al snel duidelijk op het evenement zelf : dit was een feestje voor en door horecamensen, en de meeste onder hen genieten op maandag natuurlijk van hun meer dan verdiende katerdag rustdag. En ja, mensen die in de horeca werken zijn er nogal berucht om een stevig feestje te kunnen bouwen… Ik ben nogal hoogzwanger, dus feesten tot een kot in de nacht hoort er niet echt meer bij (eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik daarvoor ook al niet meer zo’n feestbeest was), dus concentreerde ik mij op het foodgedeelte van het evenement, en tekende ik om 18u al present.

ffb3 - 8
Voor wie er net als ik vooral voor het eten was, zal misschien wat beteuterd en vooral met een lege portefeuille thuiskomen: de inkom bedraagt een stevige 33 euro, en dan heb je nog niets gegeten of gedronken… Binnen kan je aan de kassa jetons à 3 euro kopen, een gerechtje van de chefs kost een nog wel schappelijke 2 jetons of 6 euro, voor een cocktail, weliswaar gemaakt door Belgium’s best (en enkele toppers daarbuiten) moet je 3 jetons of 9 euro neertellen, en dan kan het rap gaan natuurlijk. Ik klaag helemaal niet, want ik mocht natuurlijk komen rondkijken en proeven ‘veuniet’ in ruil voor een verslagje, maar ik vind het wel niet helemaal correct van de organisatie dat de formule niet echt duidelijk wordt uitgelegd op de website. Ik heb toch wel wat teleurgestelde klanken rondom mij gehoord…

ffb3 - 5 ffb3 - 6 ffb3 - 7

Om 18u is het nog rustig, en kunnen we op het gemakske de ruimte verkennen. De inkomhal is leuk versierd met enkele kraampjes, een grave oldtimer porche en een echte hipster-kapper, tja :-). In de grote ruimte staan de chefs hun gerechtje af te werken, volgens de ondertussen wel gekende foodfestival genre Culinaria- of Antwerpen Proeft-formule. Ideaal om de chefs eens aan het werk te zien, en te proeven waarvoor zij staan. Van 18u tot 20u30 zijn er 6 restaurants waarbij je kan proeven, Cuines 33 bewijst voor mij met een zalig hapje met mosselen, jalapeño, artisjok en ceviche dat ze nog steeds toppers zijn, en ik weet dat ik dringend eens bij Boury moet gaan eten, dankzij heerlijk gemarineerde tussenribbekes met springrolls en koolrabi. Ondertussen verkennen we nog wat verder, en ontdekken we ook nog een koffiestandje, een tattoeur, een bierbar, insecten-proeven en een kraampje met culinaire boeken van Het Paard van Troje. In een derde zaal zal het dansen gebeuren, en pompen de beats al stevig.

ffb3 - 9
Topgerechtje van Cuines 33
ffb3 - 1
Linksonder de sappigste ribbekes van Boury
ffb3 - 3 ffb3 - 4 ffb3 - 13

Ondertussen wordt het al heel wat drukker, en spotten we hier en daar wat straattheater-actjes (een levensgrote wortel en een tijdje later een aantal even grote konijnen) en de blijkbaar obligate naakte gebodypainte miekes voor dit type event. Voor mij allemaal wel wat over the top, maar er is zeer duidelijk een publiek voor, want ondertussen is het over de koppen lopen, en ondertussen ook stevig aanschuiven voor de gerechtjes. Wij wachten nog even tot de switch met nieuwe chefs om 20u30, om Dennis Broeckx’ ‘Kip calm & curry on’ te proeven: het zaligste kippenboutje dat ik ooit at, ‘geshaket’ in een zakje van de kippenboer, met lekkere kruiden en crunchy bits bij. Op zijn facebookpagina belooft de chef van L’epicerie Du Cirque dat je dit ook zal kunnen proeven op Antwerpen Proeft 2016, doen!

ffb3 - 11

Ondertussen moet deze moeder-to-be onder de wol, maar het feestje is daar nog maar net op gang aan’t komen. Toegegeven, het ziet er echt wel fun en origineel uit, maar ik ben al lang tevreden met mijn foodfix! Was jij er ook? Wat vond je ervan?

ffb3 - 12
Schlagers vs slagers
ffb3 - 14
De obligate blote gebodypainte miekes

Gewatermerkte foto’s: ekkow en pdsign

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.