Twee weken geleden was een gastronomische topweek, het kwam precies plots allemaal samen: zaterdag lunch bij Bartholomeus, zondag Flemish Food Bash, maandag quatre mains door Michaël Vrijmoed en Joost Arijs, dinsdag een reeds lang geplande date met vriendinnen bij Bistro Vintage, en vrijdag dan nog eens een reservatie voor de lunch bij Vrijmoed, samen met Els van Njamelicious. Die lunch die was ook al enige tijd gepland, en het was dus puur toeval dat ik eerder die week ook al aanschoof bij Vrijmoed.

Met dus nog een stevige week te verteren, opteerde ik bij Vrijmoed dan ook om voor het 100% vegetarisch menu te gaan. Dat Michaël Vrijmoed net die week ook genomineerd werd door Gault Millau als groentechef van 2016, is natuurlijk dubbel mooi meegenomen. En iets dat ik zelf nog nooit geprobeerd had in een gastronomisch restaurant, om 100% vegetarisch te gaan. Dus here goes!

De hapjes die we voorgeschoteld krijgen, zijn trouwens ook helemaal vegetarisch, nog voor we onze menukeuze hadden doorgegeven, maar kondigen alvast aan dat je als herbivoor niets zal tekort komen.

Vrijmoed - 1

Crème van aardpeer, met vanille en citrus op het lepeltje, rammenas, avocado (speciaal voor mij zegt de garçon ;-)) en wasabi in het blauwe kommetje, en een crème van aardpeer, hazelnoot en aardpeerchips in het zwarte kommetje.

Vrijmoed - 2

Daarop volgt nog een heerlijk rijk boschampignonsoepje met peterselie ravioli.

In de aperitief-rayon worden we wel wat tekort gedaan: er is niet veel keuze voor een tijdelijk niet-alcoholdrinker als ik (enkel een vers fruitsapje geloof ik, net iets te zuur voor mij in deze fase van mijn zwangerschap), en als Els vraagt naar wat ze in de aanbieding hebben, wordt enkel een huiscocktail met peer en gin voorgesteld. Klinkt desalniettemin goed, en ze gaat ervoor, maar vertelt me amper gin te proeven. Achteraf te zien op de rekening ook nog even slikken, want voor de huiscocktail wordt een stevige 14 euro aangerekend. Tot zo ver een puntje van kritiek, want voor de rest van de maaltijd, we were in for a treat!

Als eerste gerechtje krijg ik gefermenteerde paprika in 2 bereidingen: een versie geïnspireerd op kimchi, met gepekelde groenten en mosterdzaad, en in een saladevorm. Vooral de Oosterse wijze kan me bekoren.

Vrijmoed - 3

En daar verschijnt al een extra tussengerechtje voor ons, met rode biet en frisse geitenkaas. Lekker!

Vrijmoed - 4

De volgende gang is er ééntje die ik maandag ook al mocht proeven, met jonge prei, leopolddruif en miso. Ditmaal krijg ik er echter een ruimere portie consommé van prei bij, die heel erg goed smaakt.

Vrijmoed - 5

De laatste zoute bereiding is er één met verschillende soorten winterwortel en aardappelmousseline, en de meest intens smakende in dit groentenmenu. De aanbieding of we nog een extra stukje kaas willen, moeten we met veel spijt in het hart afslaan, omdat ik later die dag nog helemaal aan de andere kant van het land moet geraken, dju toch, want Els en ik zijn allebei grote kaasfans.

Meteen over naar het dessert dan maar, met groene appel, witte chocolade en zuring. Heel fris, en met krokante witte chocoladeballetjes, waarvan we ons afvragen hoe die zouden gemaakt worden. 

Vrijmoed - 7

Het is dus helaas een beetje een haastig vertrek, maar we hebben genoten van een heerlijk ontspannen lunch bij Vrijmoed, een aanrader! Het moet misschien niet meer verteld, want de zaak zat afgeladen vol, op tijd reserveren is dus de boodschap!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.