Een goed anderhalf jaar geleden werd ik uitgenodigd om het nieuwe fondueconcept in d’Oude Pastorie in Kraainem te komen ontdekken. Mijn lief was toen wild enthousiast: hij is verzot op fondue én het was zijn verjaardag. Ik herinner me vooral een gezellige en fijne middag op een prachtige locatie.

Het heeft niet mogen zijn, want niet veel later sloot d’Oude Pastorie zijn deuren. Maar het goede nieuws is dat Maxime Colin er zijn intrek nam. In 2015 nog ‘Jonge chef van het jaar’ in Brussel benoemd door Gault & Millau, een jonge creatieve chef die zijn strepen en sterren al verdiende bij Villa Lorraine.

maximecolin-copyrightmorganeball-8-470x705

Op de nieuwe locatie brengt hij verrassende bistronomie keuken op een zoals eerder al benoemde prachtige locatie. Ondertussen vierde Maxime Colin zijn eerste verjaardag, en mocht ik eens gaan proeven hoe Maxime het vergaat in Kraainem!

Ik trek er samen met een goede vriendin op uit richting Kraainem. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een tafeltje toegewezen aan het raam, met zicht op het park. Het interieur is klassiek maar gezellig ingericht. Dit wordt een classy avond!

maxime-colin-1 maxime-colin-4

Bij een glaasje bubbels (Taittinger brut reservé) worden de hapjes aangerukt: een hoorntje met gerookte paling en rode biet en een espuma van oester met een stukje superknapperig bladerdeeg met ansjovis tussen. Lekker!

maxime-colin-2 maxime-colin-3

Ondertussen komt Maxime Colin zichzelf ook even voorstellen en de maître-sommelier Lionel Vanhaeren doet zijn uiterste best om ons in het Nederlands te woord te staan. Sympa! Je kan er kiezen voor 3 tot 6 gangen met aangepaste wijnen of enkele à la carte gerechten, maar vanavond zullen wij verrast worden door de chef. Spannend!

Het hapjesfeest is nog niet gedaan, en voor onze neus verschijnt nu een stukje jonge makreel, gepekeld met ansjovis (blijkbaar een zeer oude, vergeten maar lekkere manier om vis te bewaren) met groene appel en een verrassend en fris soepje van hibiscus.

maxime-colin-6

Daarna volgt een zalige vichissoise met asperge en daslook. Zo’n geweldig aspergesoepje at ik nog nooit! Een puur aspergeshot! Ook het superkrokante broodje met opgeklopte boter erbij wordt erg gesmaakt.

maxime-colin-7 maxime-colin-9

Voor bij het voorgerecht stelt sommelier Lionel een zalige wijn voor: Le Bel Olivier Colombard-Sauvignon 2015 met tonen van exotisch fruit en litchee. Het blijkt de perfecte begeleider bij de tartaar van rode tonijn, granité van ponzu, crumble van pistaches en dotjes avocadocrème. Een fantastisch gerecht en onze favoriet van de avond!

maxime-colin-10 maxime-colin-11

Next up: zeeduivel met witte asperges, oester en witte boter. Witte boter? We kijken even vreemd op… De sommelier heeft ‘beurre blanc’ nogal letterlijk vertaald. Hilariteit alom, maar het bewijst maar weer eens hoe hard ze hun best doen (en hoe schabouwelijk mijn Frans geworden is….). In het gerecht ontwaren we ook kleine stukjes kiwi. De chef is niet bang om zoet-zure toetsen in zijn gerechten aan te brengen. Een gewaagde keuze, want lang niet iedereen kan fruit in zijn gerechten appreciëren. Ik kan er wel mee om, en hier werkt het wonderwel erg goed. En minstens evenveel ode voor wederom een voortreffelijke wijn-pairing: Beaujolais blanc Chardonnay van Domaine Longère. Lekker boterig en met toetsen van appel, ideaal bij de zeeduivel (en kiwi…). Wat ook opvalt is Maxime zijn gerechten consequent afwerkt met piment d’Espelette. Het pittige kruid was bij mij even in de vergetelheid geraakt, ik was vergeten hoe lekker en goed ik dat vind. Dus bedankt, Maxime, piment d’Espelette heeft ook terug een ereplaatsje in mijn keuken gekregen!

maxime-colin-12

Het hoofdgerecht zal duif zijn, en daarbij krijgen we een lekker gecorseerde rode wijn met cherry toetsen van Domaine des 2 ânes Appellation Corbières Contrôlée 2015. Wat een leuk etiket ook ! Over dat duifje gesproken, dat is er (uiteraard) ééntje uit Anjou en perfect gebakken: lekker crispy velletje, mooi rosé vanbinnen, zo zalig! Daarbij komt artisjok in verschillende bereidingen, een kroketje van foie, een super intens afsmakend cremeke van paprika en een mooie rijke saus met sherry. Dit is genieten!

maxime-colin-14 maxime-colin-15

Maxime Colin brengt een originele Franse keuken met verrassende smaakgevers. En voor het dessert had ik mij eerlijk gezegd aan een stevig zoet stukje patisserie verwacht, maar niets is minder waar: een heerlijk frisse bereiding van aardbei, basilicum, limoen en rabarber. Dat doet werkelijk deugd, ook het glaasje perencider erbij.

maxime-colin-16

Bij de koffie krijgen we ook nog een bordje met heerlijke migrandises met persoonlijke favoriet perfect gebakken madeleines (zij het in een rond vormpje) met citroencrème, een panna cotta in chocoladepotje met karamel beurre salé en een chocoladegebakje. Zonder meer uitstekend!

maxime-colin-17

Na een heerlijke en verrassende avond tuffen vriendin en ik moe maar voldaan terug richting Antwerpen. Wanneer moet ik nog eens in Kraainem zijn? Ik kijk ernaar uit! Bedankt Maxime & team, het was een voortreffelijke avond!

Maxime Colin
Pastoorkesweg 1
1950 Kraainem

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.