Afgelopen Kerstmis trok ik als ‘Secret Santa’ de tante van mijn man. We gaan elk jaar samen op familieweekend, dus we kennen elkaar goed. En aangezien ze op haar verlanglijstje ‘Een dagje Leuven’ had gezet, wist ik wel dat een goede lunch in de studentenhoofdstad haar zeker zou plezieren.

Het was even zoeken in onze agenda tot we een geschikte datum hadden gevonden, maar vorige week vrijdag was het dan eindelijk zo ver, één van de tot nu toe mooiste lentedagen van het jaar, zowaar!

De keuzemogelijkheden voor een goed lunchadres is Leuven zijn groot. Zarza, EssenCiel, Het Land aan de Overkant, nog eens Bistro Lust, Spaans Dak, Rossi of The Faculty Club, het zijn allemaal opties die op mijn eigen verlanglijstje prijken, maar uiteindelijk viel mijn oog dan toch op ‘Trente’. Chef Kwinten De Paepe roert er al een hele tijd niet meer in de potten, dat doet Bart Springael nu. En met verve en veel verfijning, zo blijkt…

Trente, of Trente 2.0 zoals ze het zelf noemen, maar ik heb geen vergelijkingsmateriaal, ligt in de Muntstraat in Leuven. Een legendarische wandelstraat met zo goed als alleen restaurants. En terrasjes! Hoewel het interieur van Trente oogstrelend is, kiezen we toch voor tafeltje buiten. Als het zonnetje dan al eens schijnt, weetjewel.

Trente Leuven

De suggesties voor het aperitief zijn eerder beperkt – ik drink al eens graag een cocktail – maar ik ga ook niet klagen over een glas champagne. Daarbij een fijne reeks hapjes die meteen de toon zetten: Gepekelde radijs met wrongel en gerookte paling – Roodlof met Oude Reypenaer en gedroogde ham – Kokkel met citrus en handgerolde couscous. Fris en beloftevol!

Trente Leuven

De hapjes gaven al een vermoeden, en het voorgerecht bevestigt dat: de chef maakt echt schitterend mooie bordjes. Al ben ik niet van de strekking ‘te mooi om op te eten’. Gelukkig maar, want de gepekelde makreel met granny smith, dille, wei met venkelolie en algenpoeder is ook overheerlijk!

Trente Leuven

Bij ons hoofdgerecht opteren we nog voor een glas rode wijn. Bier gaat trouwens ook, maar het gesuggereerde biertje was net niet in huis. Dus wordt het ‘Les Garrigues’ van Domaine Clavel in Coteaux du Languedoc. Lekker vol, rond en kruidig bij het heerlijke stukje lamszadel met jonge raapjes en saus met tijm en rozemarijn.

Trente Leuven

Lichte gerechten, en dat is uiteraard prima. Wie wil er nog een zware lunch these days? En gelukkig is er ook nog een dessertje: aardbeienijs met crumble van rode vruchten, meringue van rozen en jus van rozen en rabarber. Met een lekkere jasmijnthee voor mij en een koffie voor mijn schoontante, kunnen we terugkijken op een heerlijke lunch! En dan nog een fijne digestieve wandeling naar het Groot Begijnhof van Leuven. Secret Santa’s in de lente zijn the best! 

Begijnhof Leuven

Trente
Muntstraat 36
Leuven

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.