In maart ging ik nog eens een weekend naar Londen samen met een vriendin. Het was al even geleden dat ik er was, en ik was dan ook benieuwd naar alle wat er ‘nieuw’ was op vlak van eten en restaurants. En ik werd niet teleurgesteld…

Ik ging vooraf ook nog eens ten rade bij Koen van teveelkookboeken.be, die gaat jaarlijks een paar keer naar Londen en had dan ook massa’s tips voor street food marktjes, street art, etc… Waarvoor dank Koen! Maar zelfs zonder al dat advies ga je nooit honger lijden in Londen, op elke hoek vind je wel een tof plekje waar je wilt gaan eten. Ik geef je graag onze ‘ontdekkingen’ mee, stuk voor stuk toffe adresjes waar je lekker (en niet te duur, dat viel geweldig mee…) kan eten.

Wahaca
Nog geen 5 minuten in Londen, en een hongerke drong zich al op. Op weg naar ons hotel kwamen we voorbij Wahaca. Ik had geen idee dat dit een keten is, met meer dan 20 restaurants in de UK. ‘Mexican Market Eating’ noemen ze het zelf. Het smaakte in ieder geval geweldig en authentiek (in de zeer beperkte mate dat ik een kenner ben). We namen samen ‘Wahaca Feast Discover’: een sharing menu voor 2. Black bean & avocado tostada, thyme & roasted sweet potato taquito, pulled pork pibil quesadilla, buttermilk chicken taco, roast cauliflower & green cashew nut mole taco en een market slaw. Daarbij namen we ook nog extra chilisausjes. Wat een feest! Ook de mocktails/limonades waren sprankelend fris en lekker.

www.wahaca.co.uk

 

Spuntino
Met het gelijknamige kookboek in huis, stond Spuntino al lang op de Londen-bucket list. Zalige barfood & drinks, beetje grubby interieur… Yes, ideaal om te aperitieven! We vallen rond 17u binnen, en het is nog rustig. Met een lekker lokaal biertje erbij en enkele hapjes kunnen we het niet beter treffen. Helemaal fan van dit concept!

www.spuntino.co.uk

 

Flavour Bastard

De eerste avond zitten we in SoHo, omdat we een avondje lachen hebben geboekt bij ‘The Comedy Store’. Ook voor last-minute restaurantreservaties had Koen een goede tip: de Open Table app. De app gaat zoeken waar er nog plaatsjes zijn bij restaurants in de buurt, sommige restaurants bieden zelf extra promo’s aan. Echt handig als je aan het citytrippen bent! En je kan het al raden: wij belandden bij ‘Flavour Bastard’. Met een plekje aan de bar bij een enthousiaste Poolse barman buigen we ons over de originele menukaart. Kleine sharing plates die meteen verraden waarvan de naam komt. Gewaagde, vreemde combinaties en sterke contrasterende smaken zijn hun handelsmerk. We worden ‘gewaarschuwd’ dat we waarschijnlijk niet alles lekker zullen vinden, maar we vrezen niet. Een uitdaging op het bord! En effectief, de smaken zijn fel, intens, verrassend en soms ook wat far out. Dit mag je nog eens een gastronomische ontdekkingsreis noemen, niet geschikt voor culinaire watjes!

https://flavourbastard.com/

 

Dominique Ansel Bakery

Eéntje die al lang op mijn verlanglijstje stond! Dominique Ansel is de uitvinder van de cronut, het heerlijke samenvoegsel van een donut en croissant. We moeten er enkele metro-overstappen op een nuchtere maag voor overleven, maar dit is werkelijk een ontbijt voor queens! De cronut is echt hemels lekker, ik bestel ook nog een hartig broodje (dat toegegeven wat tegenvalt), Sofie een yoghurt-granolabowl en ik kan het niet laten: ik bestel ook nog twee cookie-shots met vanille melk. Dat zijn shotglaasjes die gemaakt zijn van koekjesdeeg en gevuld met frisse vanille melk. Ongelofelijk creatieve patisserie, maar vooral ook lekker, zij het mierzoet. Een van de stevigste ontbijten van mijn leven :-).

http://dominiqueansellondon.com/

 

Kerb Camden Market

‘Kerb’ is een initiatief dat street food markets in Londen organiseert. Op de origineelste locaties brengen ze de lekkerste street food kraampjes samen voor lunch. Na op sjakossenjacht geweest te zijn op Camden Stables Market zijn we weer hongerig als euh… paarden. Op de Kerb Market van Camden zijn tal van heerlijke mogelijkheden, maar we zwichten beiden voor een kraampje met Colombiaans eten: ‘chicken asado’. Een heerlijk bakjevol met kipfilet gegaard in Colombiaanse tomatensaus, met balsamico-rode kool en geroosterde patatjes, with a side of guacamole. Top!

https://www.kerbfood.com/markets/camden/

 

Tramshed

Tramshed was het enige restaurant dat ik op voorhand gereserveerd had. Het was voor vrijdagavond, en we wilden graag iets gaan eten in Shoreditch, de wijk waar ons hotel ook was. Tramshed is gevestigd in een oud tram-generator gebouw (is dat een woord? ‘a former East End tram-generator building’ voor wie zijn twijfels heeft). In het midden van het restaurant staat een kunstwerk van Damien Hirst: Cock’n Bull, meteen ook het thema van het restaurant. Op het menu ‘Swaison House Farm Chicken’ en ‘Glenarm Mighty-Marbled Steak’. Het doet niet meteen een belletje rinkelen, maar vermoedelijk goede referenties in de UK. We hebben die dag best al wel veel gegeten, en laten de ‘Roast barn-reared Indian Rock chicken’ aan ons voorbij gaan. Misschien wel jammer, want werkelijk iedereen rondom ons bestelt de kip, die wordt gepresenteerd op een soort van BBQ beer can chicken houder, met de poten van de kip er nog aan, en het bestek om te versnijden in zijn ‘poep’. Vreemd, maar wel intrigerend. Het zijn vooral de voorgerechten die we nemen die de show stelen: Wiltshire burrata with chilli and three-cornered garlic en Cock ‘n’ Bull croquettes with horseradish mayonnaise. De wijnen op de kaart zijn vrij prijzig en de huiswijn imponeert niet. Onze hoofdgerechten – een steak salad en een chicken curry – zijn ok, maar zoals eerder vermeld, hadden we misschien beter die kip genomen. Next time!

De befaamde Tramshed chicken, foto via Islington Gazette

http://www.hixrestaurants.co.uk/restaurant/tramshed/

 

Hoi Polloi

We waren ook op zoek naar een leuke ontbijtzaak in Shoreditch. Op een zaterdag is dat nog niet zo evident, om dat er toch ook heel wat ontbijtplekken gericht zijn op het werkvolk door de week. Met een sneeuwstorm op komst, vinden we gelukkig toch nog net op tijd onderdak bij Hoi Polloi. Een ware hipsterplek, zo blijkt. Daar waren we nu niet meteen naar op zoek, maar het eten is lekker, en dat is wat telt! Ik bestel mijn dagelijkse shot avocado met gepocheerd ei op avocadotoast, Sofie had een echt Brits ontbijt op haar bucketlist staan voor Londen, dus dat moest het zijn. Het smaakt goed, maar het zicht op bebaarde mannen en Russische fashion bloggers, daar moet jij blijkbaar voor bijbetalen, want de rekening is stevig. Naast de obligate 12,5% service charge wordt er ook nog een pond extra aangerekend voor een goed doel. Sympathiek en al, maar vrije wil om daarover zelf te mogen beslissen is mij toch ook een kostbaar iets… Die hipsters toch.

http://www.hoi-polloi.co.uk/

 

Granary Square Brasserie

Op onze laatste dag hebben we nog enkele uurtjes voor we de Eurostar terug naar huis nemen. We droppen onze bagage af in het station en wandelen we naar Granary Square, waar wat winkeltjes en restaurants zijn. We wilden nog graag naar Dishoom, een keten van Indische brasseries, maar die is volzet. We vinden wel onderdak bij Granary Square Brassserie. Een grote, ingericht in fancy colonial style brasserie waar de Londener graag met zijn familie op zondag komt brunchen. Een gezellige drukke sfeer en wij blij met ons plekje en de uitgebreide keuze op het menu. ‘Eggs Benedict’ stond ook nog op de LDN bucket list, ik bestel er met ‘roast ham’, Sofie met gerookte zalm. Er loopt iets mis met mijn bestelling, en ik krijg avocado i.p.v. ham, tja… Daar kan ik mee leven. Een mooie afsluiter van een geweldige culinaire trip naar Londen!

https://www.granarysquarebrasserie.com/

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.