Zomaar uitgenodigd worden om te komen proeven in een restaurant, het is me nog niet vaak overkomen, maar ik kan het alleen maar aanmoedigen! En als het om een keuken gaat waar ik nog maar weinig over ken, ben ik helemaal enthousiast. Fin, ‘t is te zeggen: als ik al enkele woordjes Indonesisch ken, dan gaat het uiteraard om eten: soto ayam, rendang, atjar tampoer en natuurlijk de erg gekende “peper-in-de-poep” chilisaus sambal oelek!

Maar goed, zoals dat vaak gaat met de keuken van een land: éénduidig zeggen dat iets Indonesisch is, dat gaat niet. Het is een enorm groot land (of zeg maar eilanden), met enorm veel regionale verschillen!

Bij Garuda maken we kennis met de Sundanese keuken, een regio in het Westen van Java, met als belangrijkste steden Jakarta en Bandung (ook wel het Parijs van Java genoemd). Deze regio is vrij centraal gelegen, en daarom ook vrij klassiek en representatief voor Indonesië.

Zaakvoerder Sydney Houyoux schuift gezellig mee met ons aan tafel, en vertelt ons zijn verhaal. Hij wilde 8 jaar geleden een restaurant openen, en koos voor Indonesisch, met zijn vader die daar geboren is. In de zoektocht naar een chef, raadde zijn vader aan om eens aan te kloppen bij de ambassade van Indonesië in Brussel, en de rest ging eigenlijk vanzelf. Na vijf jaar verhuisden ze naar hun huidige pand in de Adolphe Buyllaan, dat ruimer is, en ook ruimte biedt voor een prachtige Indonesische tuin.

Ook kom ik te weten dat Indonesiërs eigenlijk geen voor-, hoofd- en nagerecht kennen, maar alles samen op tafel brengen, en dan verorberen met de pollekes. De bekende rijsttafel dus. Garuda is een beetje aangepast aan onze Westerse gebruiken, en krijgen we dus toch eerst enkele hapjes voorgeschoteld (met mes en vork). Het was anders wel alvast ‘fingerlickin’ good’!
Geen grote verrassingen, maar wel erg verfijnd: loempia met groenten, kipsatétjes met huisgemaakte pindasaus en gegrilde scampi met spicy sojasaus. image

Daarna brengt de chef tal van schaaltjes met zijn favoriete bereidingen van de kaart. Een bloemlezing:
Gegrilde eend met pindasaus, en ook een gelakte eend met dhabu dhabu: een gekruide saus met ananas en chilipepers (het moet blijkbaar een favoriet van velen geweest zijn, want ik ben niet snel genoeg geweest om er een foto van te nemen!)
image
Scampi met gefrituurde kokos
image
Lamsvlees gulai & kambing (Indonesische curry)
image
Aubergine met zachte soja
image
Pepes ayam: gemarineerde kip gegaard in bananenblad
image
Kip met traditionele saus
image
Sambal merah (het mildere broertje van oelek), atjar (gepickelde groentjes) en gele rijst (op smaak gebracht met wel 15 kruiden).

Alles erg goed op smaak, en erg verfijnd. Ik at al enkele malen een Indonesische rijsttafel, maar dat deed me eerder denken aan fast food (vettig en vaak gefrituurd).

Ik at mijn buikje goed rond, en opteerde als dessert voor fruitsalade. Zeker niet de juiste keuze, erg saai. De mensen met bananenbeignets leken meer tevreden, maar daar moet je wel echt een plaatsje voor vrijhouden! En die afsluitende jasmijnthee smaakte ook erg goed.

Een erg fijne en lekkere avond, en zo heb ik ook eens kennis kunnen maken met mijn franstalige blogcollega’s (mon francais est mis lourd sur le grill, amai!)

Garuda
Adolphe Buyllaan 25
1050 Bruxelles
02/513.05.92.
garudabrussels.eu
(Gesloten op zondag)

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.