D’Oude Pastorie is een brasserie pur sang in de Groene Brusselse rand. Het restaurant is gevestigd in – u raadt het al – een oude pastorie, en je kan er terecht voor heerlijke steakskes met handgesneden frietjes gebakken in ossenvet, huisbereide garnaalkroketjes en meer van dat zondag-bij-de-bomma-gevoel lekkers. En ja hoor, sinds kort ook om te fonduën.

En mijn lief, die is helemaal verzot op fondue! Het heeft iets met een jaarlijkse traditie bij een tante en het pruttelende geluid van het fonduevet te maken, hij wordt er helemaal nostalgisch gelukkig van. Want om eerlijk te zijn, ikzelf ben daar nu niet zo verzot op, stukjes vlees in vet gekookt, maar als ik die gelukzaligs smile op zijn gezicht zie boven een pot kokend vet, dan is ook mijn dag gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En de dag dat we aanschuiven bij D’Oude Pastorie is al zo’n schone dag. Begin november en het is nog een zalige 20 graden op de middag. De pastorie staat temidden de bossen van het kasteeldomein Jourdain. Wij hebben al helemaal zin in de digestieve wandeling rond de vijver na ons fonduefeestje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het restaurant zelf is er een volledige verdieping ingericht voor de fonduërs, een gezellige zithoek onder het antieke dakgebindte van de pastorie. De sympathieke gastvrouw heet ons zeer welkom, en komt ons meteen van een drankje en vuurtje voor onder het fonduepotje voorzien. Een voorgerecht slaan we af, omdat het om een all-you-can-eat formule gaat. En al snel begint ons tafeltje goed gevuld te geraken: een bordje kalkoenblokjes, rundsvlees, een frisse salade, een schattig mandje handgesneden frietjes voor elks, en maar liefst 5 verse huisbereide sauzen: mayonaise, tartaar, mayo met pili pili, cocktail en warme peperroomsaus. Top hoor! En dan komt er, met de nodige voorzichtigheid, het fonduepotje op tafel met de kokende olie, gearomatiseerd met tijm en laurierbladen. Vlees op de vorkjes prikken en het Bourgondisch genieten kan beginnen!

We zijn allebei geen hele grote eters, en de gastvrouw is ietwat teleurgesteld dat ze ons geen repasse van het vlees moet geven, maar zelf zonder ons à volonté helemaal lam te eten, is dit voor 22,5 euro per persoon een meer dan waar-voor-je-geld formule. En ondanks geen overeten gevoel, heeft die digestieve wandeling na zo’n fijne lunch meer dan deugd gedaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

d'oude pastorie - 6

D’Oude Pastorie
Pastoorkesweg 1
B-1950 Kraainem
02 720 63 46

Open van woensdag tot zondag, ’s middags en ’s avonds.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.