Vorige week had ik een culinaire topervaring: een lunch in een sterrenrestaurant! Kasteel Diependael, in Elewijt, tegen Zemst, oftewel een kwartiertje rijden van mijn werk in Vilvoorde. Veel sterrenrestaurants hebben een lunchmenu aan een betaalbare prijs, en op die manier wil ik nog wel wat meer sterren gaan ‘najagen’.

Bon, Kasteel Diependael dus. We waren de enige gasten, en werden dus zeer attent onthaald door de madame van het kasteel, en een ietwat verwijfde ober: “et lunchmenukeuh? Met et aangepast vijnjte? Jazeker!” Het kasteel moet het (zijn ster, denk ik dan) hebben van zijn prachtige tuin, terras en innoverende keuken, want het interieur bleek voor het laatst een opfrisbeurt gehad te hebben begin jaren ’90. Maar daarvoor zijn we gelukkig niet hier!

Als hapje krijgen we een verrine met een vleespasteitje met groene kruiden. Erop ligt een toefje ‘emulsie’, van abrikoos of perzik denk ik. Klein, correct hapje, maar geen voorbode van wat we later op ons bord zullen krijgen. Niet al te veel later volgt het voorgerecht, dat hogere toppen scheert: een rundstartaar met ijs van roze peper en een fois gras bonbon. Bovenop de tartaar liggen gestoomde seizoensgroentjes. De tartaar is perfect afgekruid, ik denk er een zweem van sojasaus in te herkennen. Vrij zout dus, maar het perfecte tegengewicht met het ijs dat over de tartaar smelt. Dat ijs is zoet, maar tegelijk ook pittig-krokant, door de roze peper. De bonbon van foie gras zit op een stokje en is ook ijsgekoeld. Als verrassing zit er een laagje bittere krokante chocolade onderaan. Speciaal, onverwacht, maar wonderwel een zeer lekkere combinatie!

Het hoofdgerecht dat volgt is iets klassieker opgevat: Op het vel gebakken schelvis met een crème van knolselder, fondantaardappeltjes en een quenelle provençaalse risotto. De saus over de vis herken ik niet meteen, en blijkt tot mijn schaamte “een Hollandaisekeuh” te zijn, volgens de ober. Dat hoorde ik eigenlijk te weten! Allemaal zeer lekkere smaken, en de vis uiteraard perfect gebakken!

Het dessertje was een trio van ijs: cuberdon, mokka en pralin, met daaronder een speciale soort chocolademousse (de naam kon ik maar niet goed verstaan). Een stevig bommetje na al een zeer uitgebreide lunch! Het ijsroom was zeer lekker, vooral dat van de ‘neuzekes’, niet te zoet, 100% zeker zelfgedraaid! De chocolade hoefde er voor mij dus niet meer bij. Tot slot kregen we nog koekjes bij de koffie: ze zagen er ook mooi artisanaal uit, maar ik kon er eerlijk gezegd niet echt meer van genieten, ik was ondertussen meer dan voldaan! Maar dat is een luxeprobleem, dus al bij al was het een zeer hoogstaande lunch, en een aangename pauze met al dat harde werk ;-).

Dan rest mij nog het prijskaartje bij te lichten: €45 voor de lunchmenu, €55 met aangepaste wijnen (die overigens zeer correct waren, wel jammer dat het 2x wit was, logisch natuurlijk, maar toch!)

Kasteel Diependael
Tervuursesteenweg 511
1982 Elewijt
015/61 17 71
www.kasteeldiependael.be

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. ZIJN G.AAN ETEN IN KASTEEL DIEPENDAAL MET BONGO BON VIERGANGEN MENU. WIJN APERTIEF VAN HET HUIS EN AANGEPASTE WIJN EN KOFFIE EN KLEIN FLESJE WATER PLUS KAASSCHOTELTJE ZELF TE BETALEN 144 EUR S VONDEN WE TOCH WEL TE VEEL GELD

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.