Eén van de reportages die ik deed voor Goesting Magazine (bijlage bij Het Laatste Nieuws en De Morgen) over wijnbars in West-Vlaanderen – juni 2016

Klinken op de naderende zomer

Ah, we voelen het: de zomermaanden sluipen stiekem maar gestaag dichterbij. Dat is meer dan genoeg reden om te vieren, met lekkers en met goed gezelschap. We laten de gin-tonichype voor wat ze is, en gaan terug naar onze eerste liefde: wijn en bubbels, in deze fijne wijn- en champagnebars.  

GEZELLIGHEID IN EEN TRAPGEVELHUISJE

Vlak om de hoek van de Brugse Rozenhoedkaai, waar dagelijks duizenden toeristen poseren, ligt een beter bewaard geheim: Est, een charmante wijnbar in een pittoresk 17e-eeuws pand. Laat je door sympathieke gastvrouw Noella, haar man Marnix en dochter Fran begeleiden in je wijnkeuze, op basis van joúw smaak. Je hebt er keuze uit meer dan 180 wijnen, waarvan 25 per glas. Wit, rood, bubbels, jong, oud, toegankelijk of exclusief, het kan allemaal, en allemaal perfect op dronk. Hongertjes kun je spijzen met huisgemaakte tapenades, bordjes originekazen en charcuterie- en veggieschotels. Met een streepje jazz erbij is dit het plekje bij uitstek om je benen na een Brugse wandeling de rust te geven die ze verdienen.
Wijnbar Est – Braambergstraat 7, 8000 Brugge. 

Marnix and Noella at Wijnbar Est in Brugge

SIPPEN VAN DE RUST
In een zijstraatje van de Roeselaarse winkelstraat vind je, verborgen achter een eenvoudige gevel, wijnbar De Historie. Eigenares Romy haalde haar inspiratie bij Est in Brugge, waar ze tijdens haar Bruggetrips liever langs ging voor een glaasje wijn, dan met koffie en een stuk taart in een tearoom te belanden. De passie was zo groot dat ze naast haar fulltimejob tijd vrijmaakte om haar eigen wijnbar te openen. In een gezellig en huiselijk kader biedt ze er maar liefst 150 wijnen uit alle streken aan, waarvan ook een tiental per glas. Met een wijntje in de hand genieten van de gemoedelijke sfeer: instant ontstressen. Voor de kleine honger zijn er huisbereide hapjes, en zelfs enkele uitgebreidere schotels voor wie graag wat langer blijft genieten.
Wijnbar De Historie – Sint Amandstraat 15, 8800 Roeselare. 

 

RELAXEN MET NATUURWIJN
Net om de hoek van de Brugse Grote Markt vind je de verrassend hedendaagse wijnbar Cuvee Bar a Vin. Cuvee begon in 2003 als wijnhandel, maar is uitgegroeid tot een klein imperium van natuurwijnen, inclusief hippe wijnbar achteraan de winkel. Ivo en Hilde serveren er enkel natuurwijnen van kleine wijngaarden in Frankrijk, Italië en Spanje. Stuk voor stuk handgeselecteerd en in kleine oplage. Bij de wijnproductie kwam er geen chemie aan te pas, niet in de wijngaard, noch in de kelder, dat garanderen ze. In diezelfde filosofie worden ook hapjes aangeboden: een twaalftal soorten artisanale kazen en tien soorten ambachtelijke charcuterie met brood. Je kan achterin de wijnbar plaatsnemen, aan de toog of in comfy zeteltjes, of in de zomer op het zonnige terras vooraan.
Wijnbar Cuvee – Philipstockstraat 41, 8000 Brugge. 

VERWENNERIJ IN DE WIJNBOUTIQUE
Van je hobby je beroep maken? Vaak gaat het zo voor mensen die gepassioneerd zijn door wijn. Zo begon Gilles een aantal jaar geleden wijnen te importeren vanuit de Provence. Door de vele enthousiaste reacties over ‘zijn’ wijnen en zijn horecaverleden was de keuze snel gemaakt om een eigen wijnboutique Ernest te openen in hartje Kortrijk. Gilles importeert de meeste van zijn wijnen zelf, waardoor je iets exclusief kan proeven zonder diep in je buidel te hoeven tasten. Neem plaats aan één van de hoge tafeltjes, of posteer je op het grote zonneterras. Wekelijks verschijnen er
nieuwe wijnen per glas op het
grote krijtbord, waarbij Gilles je
graag van een woordje uitleg voorziet. Om de verwennerij compleet te maken, kan je er een bordje ganzenlever, geaffineerde kazen of hoogwaardige charcuterie bij bestellen.
Wijnboutique Ernest – Grote Markt 47, 8500 Kortrijk. 

 

VOOR EIGENZINNIGE LEVENSGENIETERS

Eigenzinnig maar toegankelijk, dat is de verrassende combo die Jus samenvat. Het hippe interieur met uitbundige muurschilderingen en originele tekeningen (van de hand van barman Michel!) contrasteert flink met de traditionelere wijnkaart, die een voorliefde voor champagne, Bourgogne- en Portugese wijnen laat doorschijnen. Het zijn vier vrienden, levensgenieters en in het dagelijkse leven ook professioneel met wijn bezig, die Jus als een leuk bijproject opstartten. Het menu van wijnen is lang, Europees en indrukwekkend. Maar je kan er evengoed sippen van een glaasje van een van de flessen die openstaan, dagelijks een vijftiental, inclusief champagne en spumante. En waarom niet vergezeld van een stukje bijpassende kaas en/of charcuterie? Wie weet blijf je er wel hangen voor een van hun eigenzinnige thema-avonden? Onlangs organiseerden ze er nog een oesteravond, op de beats van Daft Punk! Wees maar zeker: de heren van Jus geven het begrip ‘wijnbar’ een gans nieuwe en creatieve betekenis.
Bar JUS – Kleine Sint-Amandsstraat 10, 8000 Brugge. 

 

DOLCE FAR NIENTE
In Oostende kom je na een vermoeiend dagje winkelen terug op adem bij Wijnbistro diVino. Zoals de naam het zegt, kan je er zowel een avond lang lekker tafelen, als langsgaan voor een welverdiend aperitiefje. Zaakvoerder Kurt en zijn vriendin Fabienne doen hier alles zelf: ze maken er hun werk van om lekkere wereldwijnen te pairen met originele en eerlijke gerechten, seizoensgebonden en met dagverse producten. Met een keuze uit 35 wijnen, waarvan zeven ook per glas verkrijgbaar, vind je er ongetwijfeld je gading. Pluspunt: eens binnen, waan je je zo in Toscane, dankzij alle houtaccenten, warme tinten en een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Dolce far niente voor de rest van de dag? Yes, please!
Wijnbistro diVino – Wittenonnenstraat 2, 8400 Oostende. 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.