Zwitserse kazen, daar heb ik dit jaar al hele mooie culinaire ervaringen mee mogen beleven! Er was het kaasfort bij Amsterdam en Kookeet in Brugge. Vorige week kwam daar weer een zotte Swiss cheese experience bij: een unieke kaas en bier pairing bij La Fruitière in Brussel.

La Fruitière, ik kende het ook nog niet hoor. Zo wordt deze originele nieuwe kaaswinkel voorgesteld: La Fruitière is the place to be voor elke rechtgeaarde kaasliefhebber. De moderne winkel presenteert niet alleen een originele selectie van kazen uit alle windstreken – rauwe melk, Appellations d’Origine, boerderijkazen, lokale specialiteiten, biologische kazen –, hij getuigt ook van een persoonlijke en eigentijdse kijk op het metier van de kaasdetailhandel. La Fruitière is ook een schitterende ontmoetingsplaats om ’s middags af te spreken voor een aangename proeverij onder vrienden of een snelle hap. De gezellige plek biedt plaats voor een twintigtal personen.

Eigenares Véronique Socié werd in 2016 bekroond als Beste Kaasmeester van België en heeft dus wel het één en ander te vertellen over Zwitserse kaas. Samen met haar zoon Leo is ze aan de slag gegaan om food pairings te maken met Brusselse bieren. Rode draad in het verhaal? Het artisanale karakter van beide topproducten. Want het zijn echt wel heel lokale biertjes die we krijgen geschonken, soms zelfs bieren waar er maar 200 flessen van gemaakt zijn. Nog een rode draad? Het is allemaal zó lekker en dat steeds in een unieke en complementaire combinatie. Ken je dat fragment uit Ratatouille waar Rémy neergebliksemd wordt, en zijn kaasje gegrild wordt? Wel, dát was de smaakervaring die ik meermaals beleefde tijdens deze tasting.


Schattige miniatuur met kaasfondue 🙂


Véronique

We proefden 7 verrassende combinaties:

  • Tête de Moine AOP met Vogelpik van brouwerij En Stoemelings, een zeer origineel korianderbier. Alvast een zalige starter!

  • Etivaz AOP en Nath van de brouwerij Cantillon: dat is 1 van die bieren met heel beperkte oplage! Het is een lambiek met rabarber. Weer een mooie combinatie met de Evitaz AOP.

  • Gruyère AOP Réserve met een Théorème de L’Empereur van de microbrouwerij L’Ermitage, een bier met Jasmijnthee. Het florale karakter gaat perfect samen met de Gruyère.

  • Vacherin Fribourgeois AOP geserveerd met een Bruxellensis van de Zennebrouwerij: Fris en origineel, maar minder mijn ‘meug’.

  • Gruyère d’Alpage AOP en een Brusseleir (Zwët IPA, Zennebrouwerij): uit de nevelige, kastanjebruine kleur van dit Brusselse bier vol karakter stijgen zoete en bittere toetsen van kruiden, koriander, koffie en karamel op. Mijn absolute favoriet van de avond!

  • Appenzeller® Extra vergezeld van een Heavy Porter van de brouwerij No Science: de betoverende ontmoeting tussen een pittige kaas en een bier met subtiele chocoladearoma’s.

  • Smakelijke Tomme Vaudoise in het gezelschap van een Kriek Lou Pepe van de brouwerij Cantillon: een hartverwarmend, crèmig, zacht en fijn akkoord.

Het was zonder meer een zalige ervaring! En het goede nieuws is: 3 van de pairings kan je in een cadeauset bij La Fruitière kopen. Een ideaal geschenk voor elke kaas- en bierliefhebber voor het Eindejaar. En hint hint, mijn favoriet, de Gruyère d’Alpage met Brusseleir is er ook bij ;-). Nu te verkrijgen bij La Fruitière!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.