Culinaria? Dat was al even geleden… Het culinair festival ligt me wel nauw aan het hart. Goede herinneringen, heerlijke avonden. Maar het concept had misschien wel een beetje zijn hoogtepunt bereikt (hoeveel culinaire festivals zijn er ondertussen niet?), en wat doen ze dan bij Culinaria? Het concept helemaal omgooien!

media_high_5

Behalve de topchefs (er zijn er weer enkele nieuwe bij!) die present tekenen, is eigenlijk alles nieuw! Ik zet het even op een rijtje:

 • Nieuwe locatie: Culinaria verhuist van Tour & Taxis naar een nieuwe locatie: een groot pakhuis aan het Biesterbroeckdok in Anderlecht. Bij de perspresentatie kregen we al een kleine rondleiding, en het is daar gróót! Benieuwd hoe ze die locatie helemaal gaan aangekleed krijgen. Het gebouw wordt trouwens nadien afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woonprojecten, dus qua exclusiviteit kan het wel tellen.

culinaria_locatie

 • Nieuwe datum: normaal gezien valt het festival altijd eind mei, nu dus in oktober (en wel van 18 tot 30 oktober, ook veel langer dus!). En de herfst is natuurlijk een prachtige periode voor de chefs om met seizoensproducten aan de slag te gaan, je zal hen niet horen klagen 🙂
 • 3 formules: Er zullen voortaan 3 ruimtes zijn, waarvoor je voor elks apart een toegangsticket zal nodig hebben. Dat maakt het enerzijds toegankelijker, maar anderzijds ook exclusiever:
  • Er is de Mercado, een foodhal met ambachtslui en topchefs zij aan zij. In je toegangsticket zit 1 gerecht en een Leffe apero inbegrepen, de rest kan je naar believen zelf aankopen en proeven. Het programma per avond varieert, maar er zullen steeds 10 chefs aanwezig zijn met 10 gerechten die je kan proeven à 8 euro en dus ook ambachtslui zoals Julien Burlat met zijn geweldig brood van Domestic en Hendrik Dierendonck. Hendrik vertelde me dat je bij hem vlees zal kunnen kopen en direct op de grill laten leggen, klinkt goed! Een ander leuk detail is dat er ook een ‘food vestiaire‘ is: een gekoelde ruimte waar je al je aankopen kan bewaren terwijl je het festival verder verkent.
  • Er zal ook een Club Perrier zijn, waar Europese topbartenders, o.a. ook Hannah Van Ongevalle het beste van zichzelf zullen shaken, en er ook live muziek, beats & bites zullen zijn. De Club gaat elke avond om 22u open.
  • En dan is er de San Pellegrino Gastronomique, een lange tafel waar elke avond 4 Belgische en internationale topchefs een ‘8 mains’ zullen doen, met aangepaste wijnen, bediening aan tafel enz… Het zullen ongetwijfeld unieke avonden worden, maar er hangt wel een prijskaartje aan: 195 euro voor een 8-gangenmenu. Reserveren zal nodig zijn!

schermafbeelding-2016-09-20-om-22-28-48

 • Kookworkshops van Magimix: een chef, een techniek, een thema. Er is nog niet zoveel over bekend momenteel, maar daar kan je je dus vooraf ook voor inschrijven.
 • De chefs: weer heel wat topnamen, zoals altijd. De focus ligt niet meer zoveel op Michelinsterren, ook jong talent krijgt speelruimte, fijn!

Kortom, het zal even wennen zijn aan het nieuw concept, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt (en ik heb al honger, zoals altijd…). See you there misschien?

Practicals (alles staat ook op de website hoor -> http://www.autumn.brussels/nl)

 • 18 > 30 oktober (niet op maandagen), Kanaaldijk 8 in Anderlecht
 • Tickets voor het restaurant ‘S.Pellegrino Gastronomique’, voor de Audi VIP Lounge op de Mercato en de workshops zijn enkel verkrijgbaar via voorverkoop. Toegang tot de Leffe Classic Mercato en de Perrier Club zijn verkrijgbaar in voorverkoop of aan de kassa.

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.