Ik heb echt een zwak voor salade met geitenkaas. Als ik dat op de (lunch)kaart zie staan, zal ik dat 9 van de 10 nemen. Foodpairings-gewijs zijn er enkele ‘essentials’ die perfect bij geitenkaas (die trouwens lauw-warm moet zijn) gaan: gebakken spekjes, gebakken appeltjes, rozijnen, noten, honing, balsamicocrème, honing-mosterd dressing… Vandaar dat ik vond dat deze salade zeker op onze menu hier in de chalet moest staan! Als kind gingen we vaak op woensdag lunchen in bistro L’orto in Mortsel (ik denk dat die nog wel bestaat, maar onder andere eigenaars), en daar noemden ze deze salade zo, en ik vond het nog wel toepasselijk hier in de bergen, vandaar: mijn versie van salade bergère. Ze wordt trouwens goed gesmaakt, van Maleisiër tot Brit :-).

Salade bergère (voor 4 personen)

  • Een pakje salademix (ga niet voor de goedkope, maar neem iets fancy, met rucolasla, jonge spinazie, eikenblad…)
  • 4 sneetjes brood
  • een handvol pijnboompitten
  • een handvol walnoten
  • een handvol rozijnen
  • 2 ‘crottins’ (ronde geitenkaasjes, hier in Italië noemen ze ze ’tomino’)
  • honing
  • 2 appels
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 el mosterd
  • 2 el goede olijfolie
  • balsamicocrème (een beetje ’tacky’ om te gebruiken, ik weet het. Ik erger me dood aan restaurants die dat op alles doen, maar in dit geval is het een goede match, dus kan het wel ;-))

Snij met een rondje de sneetjes brood uit, iets groter dan het geitenkaasje. Schik op een bakplaat, en zet even onder de grill tot ze krokant zijn. Snij de geitenkaasjes overlangs in 2, en leg ze op de ronde toasts. Druppel er wat honing op. Zet nog even opzij.

Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Bak de spekjes goed krokant, hier heb je ook geen vetstof nodig. Schil de appelen, snij in schijfjes, en deze kan je ook in de pan van het spek bakken. Zo heb je maar één pan nodig om 3x te bakken, zonder tussendoor te moeten afwassen :-D.

Zet de geitenkaasjes ondertussen onder de grill, tot ze mooi gekleurd zijn en lauwwarm.

Maak een dressing: meng 1 eetlepel mosterd met 2 eetlepels honing en werk dan op met 2 eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout.

Schik de salade in de borden. Druppel er de dressing over. Zet de toast met geitenkaas in het midden, schik de gebakken appeltjes errond, en strooi er de pijnboompitten, rozijnen, walnoten en gebakken spekjes over. Werk af met de balsamicocrème.

Groeten uit de nog steeds zeer magische bergen!

foto (1)

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. Ja, dat is echt nostalgie! Onze leuke woensdagmiddagen bij l’orto, zalige bistro en overheerlijke slaatjes, mijn favoriet was de salade met gerookte zalm, die eten wij nog minstens een maal per week, en dat was ook het begin van de ‘dirkskes’, papa was in die tijd de enige die halve dagjes verlof nam om mee te gaan naar bistro’s en naar de surfplas!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.