Gisterenavond kwamen mijn zus en haar man eten, en ik wilde iets snel en eenvoudig klaarmaken, ook met die bloemkool die nog in mijn koelkast lag. En wat kan dan altijd (en smaakt mij altijd?), juist risotto!
Het was maar op het moment dat mijn schoonbroer binnenwandelde, dat ik mij herinnerde: juist, hij lust helemaal niet graag risotto-rijst! Nu weet ik dat je pakweg bulgur, gerst, enz ook kan klaarmaken op de “risotto-methode”: eerst groentjes aanstoven, blussen met witte wijn of vermouth, graanproduct toevoegen, al roerend bouillon toevoegen totdat alles mooi opgenomen en gaar is… Waarschijnlijk zou dat dus ook wel lukken met pasta, niet? En ja hoor :-).
Ik zou daar nu natuurlijk geen spaghetti of macaroni voor gebruiken, maar iets klein en compact, zoals bijv. risoni, of wat ik nog in mijn kast had liggen: fregula sarda: kleine pastabolletjes uit Sardinië die wat aan dikke couscous doen denken. En het resultaat mocht er echt wel zijn: vol van smaak, en eerlijk gezegd een pak lichter dan risotto!
En bloemkool? Eigenlijk lust ik dat niet zo graag. Die intense koolsmaak eens gekookt, brrr. Mijn maag draait spontaan om bij het gedacht aan bloemkool in kaassaus… Maar in deze bereiding: licht, romig, vol smaak, echt een revelatie! Voor het recept liet ik me inspireren op het recept voor bloemkool-risotto uit ‘Jamie’s Italian Roadtrip’.
Pasta alla risotto ai cavolfiori (voor 4 pers)
* 300 gr fregula sarda pasta
* 6 plakjes parmaham
* 1,5 L groentebouillon
* 1 bloemkool
* 1 grote ui
* 2 teentjes look
* 1 stuk oud brood
* 1 milde chilipeper
* 2 zoute ansjovisfilets + wat olie uit het blikje
* 1 klein glaasje Noilly Prat
* kerstomaatjes
* platte peterselie
* enkele lente-uitjes
* peper, zout en nootmuskaat
* een klein handjevol gemalen parmezaan
* olijfolie
Snij de ajuin en look fijn, en snij de steel uit de bloemkool. Snij die ook in fijne stukjes, en laat alles zachtjes stoven en glazig worden in olijfolie.
Zet de oven op 180 graden en leg de plakjes parmaham naast mekaar op bakpapier en laat ong. 10 minuten drogen in de oven.
Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook. Breek de bloemkool in kleine roosjes, en voeg toe aan de bouillon als die kookt.
Blus de pan met een glaasje vermouth, en laat reduceren. Draai het vuur heel zacht, en voeg de pasta toe, en meteen ook een schep van de bouillon waarin de bloemkool gaart. Roer goed, en voeg telkens wat nieuwe bouillon toe als de pasta het vorige heeft opgenomen. Roer echt regelmatig en hou het goed in’t oog! Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Breek het brood in kleine stukje, en doe in een keukenmachine, samen met de grofgehakte chili, ansjovisfilets en -olie en maal fijn. Doe een klein beetje olie in een pan en laat het broodkruim kleuren.
Snij de kerstomaatjes in partjes, de bladpeterselie fijn en de lente-ui in ringetjes. Breek de parmaham in kleine stukjes.
Als de bloemkoolroosjes mooi beetgaar zijn, voeg je ze bij de pasta. Blijf bouillon toevoegen tot de pasta gaar is. Zet dan het vuur af, en voeg de boter in klontjes toe en de parmezaan. Laat een minuutje rusten onder deksel, en roer goed om en breng op smaak. Voeg dan de kerstomaatjes en groen toe.
Serveer en werk af met de pangrattato en parmaham. Complimenten van heel de tafel!
1 Comment
Pingback: Risottoballetjes, of wat je kan doen met een restje risotto | Avocado van de Duivel