Iedereen heeft zo wel een recept waarvan je vindt dat jouw mama het het beste maakt. Zo’n gerechtje dat je meteen terugkatapulteert naar je jeugd (à la recherche du temps perdu quoi). Bij mij thuis is dat chocoladepudding, of zoals wij zeggen, chocopap.

Het is zo’n gerecht dat mensen al gauw eens uit een ‘pakske’ maken, of gewoon uit een potje kopen, maar dat kan in de verste verte niet tippen aan de versie van mijn mama. Erg jammer ook, want zelf chocopap maken is zo eenvoudig en snel klaar, met een volledige bus melk en goede pure chocolade. Geen extra suiker, vanille of iets anders nodig! Ik moest dus ook meteen aan dit recept denken, met de campagne ‘Wat is jouw melkmoment’.

Meestal maakte de mama het klaar op een koude herfstige avond, en dan was het ongeduldig wachten tot het genoeg afgekoeld was om te kunnen opeten, mét vers opgeklopte slagroom erbij. Denk aan het gevoel dat je krijgt van warme chocomelk, maar nóg veel beter. En het beste was, dat ze genoeg potjes maakte om de volgende ochtend ook nog van te kunnen genieten, want afgekoeld is het ook nog steeds zo lekker. Een topontbijt!

En nu is het nog steeds zo hoor, als ik ’s avonds op visite ben, en ik vraag ernaar, veert mijn mama recht en begint ze eraan, zo lief!

Zonder dat snuifje moederlijke toewijding, zal het misschien net wat minder goed zijn, maar je kan het toch een kans geven, nietwaar? Misschien komen er wel mooie nieuwe tradities uit voort…

Mijn mama's chocopap

‘Chocopap’

Voor 4 personen, een portie voor ’s avonds bij de tv én een potje bij het ontbijt

  • 1 liter melk
  • 100 g pure chocolade
  • 55 g maïzena
  • 2 dl room
  • eventueel wat bloemsuiker voor bij de slagroom
  1. Giet de melk in een kookpot, maar hou 1 kopje opzij. Breng aan de kook, breek de chocolade in blokjes en voeg toe, goed roeren tot de chocolade gesmolten is.
  2. Meng de maïzena in het kopje melk. Goed roeren, zodat er geen klonters zijn. Ons ma heeft daar een heel klein handig kloppertje van Brabantia voor.
  3.  Zodra de chocolademelk kookt, voeg je de melk met maïzena toe. Roer goed, tot de melk indikt. Haal dan meteen van het vuur en schenk in glazen. De mama houdt het glas altijd even boven de hete damp van de pot chocoladepudding, zo barsten ze niet als je er de hete pap ingiet. Laat afkoelen (en ondertussen kan je ‘vechten’ voor wie de pot mag uitlekken).
  4. Maak ondertussen de slagroom: klop de room op met wat bloemsuiker. De slagroom mag nog een beetje lopend zijn.
  5. Er zal een stevig vel op de pap komen, waar je goed de slagroom op kan scheppen. Kei lekker gewoon, zowel nog een beetje warm, als afgekoeld in de frigo.

Merci mama!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.