Leuk idee van Lotus om een kookboek te maken met ‘user generated content’, oftewel met recepten van u en ik met Vlaanderen’s bekendste koekje. Om me extra te motiveren om mee te doen, kreeg ik ook nog eens een fantastische box toegestuurd met allerlei Lotus-speculoosproducten. Like!

Mijn absolute favoriet met speculoos is de kaastaart met speculoosbodem, maar die heb ik al eens door Ann Photo Copy laten maken en fotograferen voor vtmkoken.be. Een echt toppertje trouwens!

Maar voor deze ‘wedstrijd’ (de beste recepten zullen worden opgenomen in een echt kookboek dat in oktober geloof ik in de winkels zal liggen), wilde ik echt een recept van mezelf maken, en bij voorkeur ook niet iets zoets, omdat dat zo voor de hand liggend is.

Mijn eerste idee was om een stoofpotje te maken met speculoospasta (ik at eens stoofvlees met Luikse siroop, en dat was de max.), maar Dagen Zonder Vlees besliste daar anders over. Wie weet, als DZV gedaan is, waag ik me er alsnog aan.

Maar dus, een vegetarisch gerecht met speculoos, gisteren kwam de inspiratie dan toch plots! Ik maakte een slaatje met zoete aardappel en geitenkaas, die ik wentelde in heel fijngemalen speculoos. Ook verwerkte ik wat van die crumble in de dressing. Als tegengewicht voor het zoete van de aardappel en speculoos, voegde ik ook wat limoensap toe, wat zorgde voor een verrassende balans tussen zuur en zoet. Ik heb het met veel smaak opgegeten, en deze middag tijdens de lunch nog eens!

Het recept kan je terugvinden op de Facebook-app van Lotus, maar ik geef het je uiteraard hier ook nog eens graag mee!

Salade met geitenkaas in speculoosjasje en zoete aardappel

Voor 2 personen:

·         1 zakje gemengde salade

·         6 plakjes geitenkaas (Président)

·         50 gr Lotus speculoos

·         2 zoete aardappelen

·         1/2 paprika

·         2 stengels lente-ui

·         een handvol pecannoten

·         2 el olijfolie

·         1 el balsamico-azijn

·         1 th lepel graanmosterd

·         1 th lepel limoensap

·         peper en zout

·         1/2 komkommer

Doe de salade in diepe borden. Was de paprika en de lente-ui, en snij in fijne stukjes. Vermeng onder de salade.

Was de zoete aardappelen, droog af en snij in gelijke plakken en strijk in met wat olijfolie. Schik op een ovenschaal en laat ongeveer 25 min. garen in een voorverwarmde oven van 180°C.

Maal de speculoos heel fijn in een hakmolentje. Wentel de geitenkaasjes in deze crumble. Hou nog een beetje speculoos over voor in de dressing.

Was de komkommer en schil er fijne plakken van met een dunschiller. Rol op tot mooie rolletjes.

Maak de dressing: meng olijfolie, azijn, limoensap, 1 eetlepel speculooscrumble en de mosterd. Breng op smaak met peper en zout.

Meng vlak voor het serveren de dressing onder de salade. Schik de plakjes zoete aardappel bovenop, kruid met grof zout, en plaats hierop de geitenkaasjes en komkommerrolletjes.

Werk af met pecannoten en versgemalen peper.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.