Bij de foodbox die ik wekelijks bestel (die van 15gram uiteraard! Wist je dat ik daarvoor de recepten schrijf?), zat een gigantische gust van een knolselder. De helft daarvan had ik nodig voor knolselderpuree, maar die andere helft moest ook opgebruikt worden.
In het nieuwste boek van Ottolenghi – Flavour – staat een geweldig recept voor geroosterde knolselder (in zijn geheel) met ‘Cafe de Paris-botersaus’. Ik had dat al eens gemaakt, dus ik wilde nu wel eens iets anders proberen (met wat ik ook nog in huis had).
Ik gebruikte dus het basisrecept van Ottolenghi om knolselder in zijn geheel te roosteren. En daarbij serveerde ik appeltjes, geroosterde hazelnoten, rucola en een werkelijk zalige dressing: citroensap en -zeste, ahornsiroop, olijfolie en ponzu. Die laatste is een Japanse saus op basis van mirin, bonitovlokken, kombu, sojasaus en citrusvruchten. Ik kocht die via pimenton.be, waar anders ;-). Echt een geweldige dressing, ééntje die je altijd in de koelkast mag hebben staan. De ponzu zorgt echt voor een hele typerende friszure smaak. Je kan het eventueel vervangen door sojasaus, maar ik raad echt wel aan om een flesje ponzu in huis te halen.
Deze warme salade is een perfecte lunch (tip: geitenkaas is er ook lekker bij) of als groenteschotel bij een stuk geroosterd vlees. Of je maakt vegetariërs hier sowieso ook heel blij mee!
Geroosterde knolselder met appel, hazelnoot en ponzu-ahorndressing
Ingrediënten
- 0.5 knolselder
- 1 appel
- 50 gr hazelnoten (ik gebruik graag hazelnoten uit Piëmonte)
- 50 gr rucola
- olijfolie
- peper en zout
Voor de dressing
- 1.5 el ahornsiroop
- ½ citroen (biologisch)
- 2 el olijfolie (extra vierge)
- 1½ el ponzu (te vervangen door sojasaus)
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de schil van de knolselder goed. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de knolselder plat neer (je kan trouwens ook een hele knolselder – als hij niet té groot is – roosteren. Prik de knolselder rondom in met een mes of een vork. Bestrijk de knolselder rondom met olijfolie. Kruid met zout. Zet 1 uur in de oven. Bestrijk de knolselder om het kwartier met de olijfolie die eraf is gelopen.
- Snij de appel in partjes. Haal de knolselder uit de oven. Snij in plakken en dan in iets kleinere stukken. Schik ze in een ovenschaal samen met de appelpartjes. Kruid met peper en zout en besprenkel met extra olijfolie. Verhoog de oven naar 220 graden en zet nog 20 minuten in de oven. Keer halverwege om.
- Hak de hazelnoten grof. Rooster ze kort in een antikleefpan, of je kan ze ook mee in de oven leggen.
- Maak de dressing: Was en rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Meng met de ahornsiroop, de extra vierge olijfolie en de ponzu. Kruid met peper.
- Serveer de ovenschaal met de hazelnoten, de rucola en de dressing erover gesprenkeld.