Het gerechtje van het #CarrefourNYE-diner waar ik misschien het meest trots op ben: zalige gepofte bietjes (ik typ altijd biertjes, verdorie toch!) met fris-zure geitenkaas en een verrassende komijn-crumble. Zoek zeker verschillende soorten bietjes, dat geeft echt supermooi op het bord. Lekker als lunch, of als feestelijk bijgerecht bij een lekker stukje vlees.

Voor 4 personen:

  • 3 bietjes in verschillende kleuren (rood, geel en chicoggia)
  • 3 teentjes look
  • 1 dl Griekse yoghurt
  • ½ Chavroux kaasje
  • 2 el komijnzaadjes
  • 1 th lepel gemalen komijn
  • 50 gr bloem
  • 25 gr geraspte geitenkaas (type Chevagne)
  • 25 gr boter
  • 1 eigeel
  • olijfolie
  • balsamico en sherry-azijn
  • eetbare bloemetjes en cress
  • goede olijfolie

Schil de bieten, en maak 3 afzonderlijke papillotes (zodat de rode biet de andere bietjes niet kleurt). Doe in het zilverpapier telkens een bietje, een teentje look, een flinke geut olijfolie en een geut azijn (doe balsamico bij de rode biet, de sherry-azijn bij de andere bietjes). Doe de pakketjes goed dicht. Leg 1,5 uur in een oven van 200 graden. Prik af en toe eens met een mesje in de bietjes, om te voelen of ze al zacht zijn.

Maak de crumble: laat de boter smelten, en meng onder de bloem en de geraspte geitenkaas, en voeg de eierdooier toe, de gemalen komijn en de komijnzaadjes. Kruid goed af met zout en peper. Je hebt nu een kruimelig deeg. Verdeel over een bakplaat met matje of bakpapier op en laat ongeveer 15 minuten garen in de oven.

Meng de zachte geitenkaas met de yoghurt en kruid af met peper en zout. Doe in een spuitzakje.

Laat de bietjes afkoelen als ze gaar zijn. Hou het kookvocht in het zilverpapier goed bij! Snij ze dan in hele fijne plakjes, en gebruik ringetjes van verschillende maten om mooie rondjes uit te steken. Schik ze op individuele bordjes of een grote schaal door mekaar.

Meng het rode bietenvocht met goede olijfolie, en breng eventueel nog op smaak met peper, zout en citroensap. Sprenkel over de bietjes.

Spuit kleine dotjes geitenkaas naast de bietjes, en strooi er crumble over. Werk af met eetbare bloemetjes en cress.

Foto © David Pintens

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.