Heb jij een favoriet dessert? Ok, ééntje kiezen, dat is oneer aandoen aan alle andere. Dus als ik een top 5 7 moet opstellen, dan zou die er ongeveer zo uitzien, niet in een specifieke volgorde:
- Tarte Tatin
- Versgebakken, nog lauwe madeleines
- “Chaud froid”: ijs van gezouten karamel met warm chocoladeschuim, zoals je dat kan eten bij De Kleine Zavel (een dessert van Kenny Bernaerts geloof ik)
- Een ijsje van Grom in Italië
- Een versgebakken Brusselse wafel met opgeklopte, ongezoeten room en poedersuiker
- De chocoladetaart van Julien Burlat
- Citroentaartjes met meringue
Laatstvernoemde citroentaartjes, die maak ik regelmatig eens zelf, meestal voor cateringopdrachten. Altijd scoren :-). Ze bestaan uit 3 componenten: zanddeeg, lemon curd en meringue. Als ik er wat tijd voor heb, maak ik ze alledrie zelf. Maar je kan ook voorgebakken zanddeegjes en eventueel ook meringue gebruiken, de lemon curd is wat zorgt voor de echte waardevolle en authentieke smaak.
Hierbij mijn recepten voor de drie componenten:
Zanddeeg
Ik heb lang moeten zoeken naar een niet te moeilijk zanddeeg, dat je gemakkelijk kan uitrollen en ook niet inzakt als je het afbakt. Een tijdje geleden maakte Sofie Dumont ze klaar in haar programma voor aardbeientaartjes, en dat is nu mijn go-to recept.
Voor ongeveer 12 taartjes
- 150 g boter (in stukjes)
- 60 g rietsuiker (ongeraffineerd)
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 ei
- 30 g amandelpoeder
- 25 g bloemsuiker
- 250 g bloem
Meng alle ingrediënten behalve het ei in een keukenrobot met de deegmenger (K-stuk). Voeg het ei toe en mix tot het een egaal deeg is. Rol op in plastiekfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 195 graden. Rol het deeg uit en snij er cirkeltjes ter grootte van je bakvormpjes uit. Duw het deeg aan in de vormpjes (normaal gezien moet je ze niet invetten) en prik er gaatjes in met een vork. Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Lemon curd
Een zalige citroencrème uit Engeland. Kan je gerust op voorhand klaarmaken.
- 100 gr boter (de lekkerste die je kan vinden)
- 3 citroenen, biologisch, goed gewassen
- 3 eieren
- 150 gr suiker
Rasp de schil van de citroenen. Meng het sap en de zeste van de citroenen met de suiker en de eieren op een zacht vuurtje. Goed roeren, zodat er geen klonters ontstaan of de eieren te snel garen en omelet worden. Als de curd begint in te dikken, haal je de pot van het vuur en voeg je klontjes boter toe. Meng goed totdat de boter gesmolten is. Ik doe de lemon curd altijd in een spuitzak, da’s het gemakkelijkste om de taartjes te vullen. Laat enkele uren afkoelen in de koelkast.
Meringue
Hier kan je kiezen of je meringue bakt, of Italiaanse (zachte) meringue maakt, die je dan afbrandt met een brandertje voor het serveren. Ik maakte onlangs de gebakken meringue, maar liet ze ook niet te lang bakken, zodat ze nog lekker chewy waren vanbinnen. Een andere keer wilde ik het met Italiaanse meringue doen, die ik op voorhand maakte, maar helaas, toen ik wilde afwerken, bleek dat de meringue en suikersiroop gesplitst was… Ik kreeg de tip van Macaron Manon om wijnsteenpoeder toe te voegen aan de meringue, dan zou het stabiel blijven. Good to know!
Dus dit is het recept voor de chewy meringue!
- 2 eiwitten
- 60 g poedersuiker
- 60 g kristalsuiker
- 1 kl maïzena
Verwarm de oven voor op 120 graden. Klop de eiwitten op samen met de kristalsuiker. Laat kloppen tot je stevige, witte pieken hebt. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en laat nog even verder opkloppen, tot de meringue een mooie zilverwitte glans krijgt. Doe in een spuitzak en spuit mooie ‘totskes’ op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven voor ongeveer een half uur (het hangt een beetje af hoe groot je de hoopjes gespoten hebt) met de deur op een kiertje, zo kan het overtollige vocht ontsnappen. Je kan dit doen door bijv. een houten lepel tussen de deur te steken.
Afwerking
Spuit de lemon curd in de taartjes en werk af met de meringue en wat lemon cress, bloedzuring, wat extra stukjes fruit… naar eigen fantasie en goesting :-).