In het weekend mag het al eens wat meer zijn! Ik wilde een eigen versie maken van ‘karnemelkstampers’, graag met wat extra groentjes erbij. Dat werden broccoli en zeekraal. De karnemelksaus werd vervangen door mijn favoriete saus bij vis: beurre blanc. Ook met dat zuurtje, maar toch met iets meer smaakdiepgang. ’t Heeft toch meteen iets sjieker, vind je niet? In een ideale wereld maak je dit uiteraard met ongepelde grijze garnalen. Ditmaal kwamen ze bij mij uit een pakske. En eerlijk is eerlijk: met versgepelde garnalen had dit nóg veel beter geweest… Volgende keer, als ik ze terug op de markt mag gaan halen!
Broccolipuree met zeekraal, grijze garnalen, eitje en beurre blanc
Voor 2 personen
- 500 gr bloemige aardappelen
- 1 broccoli
- 100 gr grijze garnalen (ongepeld is dat ongeveer 300 gram)
- 100 gr zeekraal
- 2 eieren
- 4 el reductie voor beurre blanc
- 75 gr boter
- 50 ml (lichte) room
- enkele druppels citroensap
- peper en zout
Voor de reductie:
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 200 ml witte wijn
- 100 ml wittewijnazijn
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 10 zwarte peperbollen
Voor de reductie: snij de sjalotten grof, kneus de tenen knoflook. Doe de witte wijn, 400 ml water en de wittewijnazijn in een steelpan. Voeg de sjalot, knoflook, de takjes tijm, de blaad- jes laurier en 20 zwarte peperbollen toe. Laat 30 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, tot de vloeistof tot 1/3de is ingekookt. Zeef de reductie, en doe in een bokaaltje.
Schil de aardappelen, snij in stukjes en breng aan de kook in gezouten water. Zet de timer op 8 minuten. Snij ondertussen de broccoli in grove stukken, de steel mag je gerust ook in stukken snijden (als de steel een stugge buitenkant heeft, ‘schil’ je die eerst). Voeg de broccoli toe aan de aardappelen en laat nog 8 minuten koken.
Pel de garnalen (als je ongepelde hebt gekocht, goed zo!)
Kook de eieren 4-5 minuten. Pel ze voorzichtig (op de foto ziet ge dat ik daar niet zo’n held in ben). Snij ze pas vlak voor het serveren open.
Blancheer de zeekraal 2 minuten.
Doe 4 el van de reductie en de room in een steelpannetje en meng. Warm op. Voeg klontjes boter toe op een zacht vuurtje en laat ze smelten. Breng de saus op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout.
Giet de broccoli en aardappelen af en pureer. Kruid met peper en zout.
Schep de broccolipuree op borden. Schik er de zeekraal en grijze garnalen op. Snij de gekookte eieren doormidden en schik ze op het bord. Schenk er de saus bij en serveer. Smakelijk!