Poke, heb jij er al van gehoord? Ik schreef er al eens een artikel over voor 15gram, dat kan je hier lezen. Of de korte samenvatting: Poke (spreek uit ‘pokeej’) komt uit Hawaï, is rauwe vis en het houdt het midden tussen sushi en ceviche. In Hawaï wordt het gegeten als snack, uit een plastieken kommetje op het strand, helemaal niets fancy dus. Een no-nonsense manier om rauwe vis te eten.
De rauwe vis past heel goed samen met een vettere smaak, en jawel, dan denk ik al heel snel aan avocado! Met Kerst maakte ik al avocadobootjes met ceviche, en nu onlangs, tijdens een etentje voor foodbloggers, maakte ik avocado poke bootjes. Een lekker licht voorgerecht, met een interessant palet aan smaken. Ik gebruikte verse skrei, omdat dat nu in seizoen is, maar eender welke vette, maar vooral hele verse vis kan dienen.
Voor 4 bootjes
- 2 avocado’s, niet te hard maar ook niet te zacht
- 2 el sojasaus
- sap van ½ limoen
- 1 el sushi-azijn
- 1 el sesamolie
- 1 el zwarte sesamzaadjes
- ½ el chilivlokken
- 400 g verse vette vis, bijv. tonijn, zalm, kabeljauw of skrei
- peper
- 3 lente-uitjes
- handjevol koriander
- ½ komkommer
Meng de sojasaus, het limoensap, sushi-azijn, sesamolie, de chilivlokken, peper en de helft van de sesamzaadjes in een kommetje. Snij de komkommer in fijne blokjes, de koriander fijn en de lente-uitjes in ringetjes. Snij de vis in gelijke blokjes.
Meng de visblokjes, komkommerblokjes en koriander door het sausje en laat kort marineren.
Halveer de avocado’s en schep het vruchtvlees er in 1 keer uit met een lepel, en leg het terug in de schil.
Schep de vismengeling met de saus in de avocado’s. Serveer met de zwarte sesamzaadjes en lente-uitjes over gestrooid. Smakelijk!
PS: Je kan je poke-bootjes nog extra pimpen met wakame, reepjes fijngesneden opgelegde gember, gefrituurde uitjes….