Als ik een etentje geef, dan zet ik bij het hoofdgerecht graag een echte pièce de résistance op tafel. Veelal een ferm stuk vlees dat je dan aan tafel versnijdt. Een hammetje is natuurlijk ideaal, maar dat deed ik al onlangs en is misschien ook te Christmassy.

Eerst viel mijn oog op Beef Wellington, maar een ossenhaas voor 6 personen voorzien, dan kom je al snel bij 70€ uit. Terug naar het varkentje dus, en dan leek buikspek ideaal. In toprestaurants krijg je dat tegenwoordig heel vaak, dus zo moeilijk kan dat niet zijn, toch? 😉

Als het voor een ‘specialleke’ is, dan kan ik altijd terecht bij De Laet & Van Haver. Er zijn zo veel mooie varkensrassen, dus daar moet zeker een goei stukske buikspek te versieren zijn. Belangrijk was ook dat de zwoerd (het vel dus) er nog aanhing, voor een mooi krokant korstje. Dan valt bijvoorbeeld een Duke of Berkshire al uit de boot, want dat komt toe zonder vel. Uiteindelijk kreeg ik een mooi stuk Duroc d’Olives mee, met het vel al netjes in ruitjes gesneden. En dat voor een kleine 20€!

Buikspek

Na een uitgebreide zoektocht op het web, leek me dit wel een geschikt recept. Ik paste het een beetje aan, en ja hoor, het resultaat was een sappig stukje vlees met een megakrokant korstje, zalig!

Superkrokant en sappig buikspek
Voor 6 personen 

  • 1 kg buikspek met zwoerd (kraakbeen verwijderd)
  • 4 el sojasaus
  • 5 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • een kopje tafelzout

Doe de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker en knoflook in een kommetje en meng heel goed. Zoek een schaal waar je stuk buikspek net in past. Dep het vel van het buikspek heel goed droog. Leg het spek in de schaal en doe er de marinade bij. Let er goed op dat het vel niet vochtig wordt. Zorg dat de marinade tot maximum aan de rand van het vel komt. Zet een paar uur, hoe langer hoe beter, onafgedekt in de koelkast. Zo kan het vel nog beter uitdrogen en krijg je een krokantere korst.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een ovenschaal waar je een rooster op kan leggen. Schenk water in de ovenschaal. Haal het buikspek uit de marinade en leg het op het rooster. Je moet ervoor zorgen dat het oppervlak van het spek gelijk is, dus stop eventueel propjes aluminiumfolie onder het spek, zodat het mooi gelijk is. Leg een dikke laag zout bovenop het vel. Door het vocht gaat dat straks een harde korst worden, die je er zo kan afhalen, en dit helpt weeral voor een héél krokant vel. Zet 40 minuten in de oven.

Tot hier kan je alles op voorhand doen!

Haal het spek uit de oven en haal de zoutkorst eraf. Verhoog de temperatuur naar 220 graden. Zet het spek nog ongeveer 30 minuten in de oven. Je zou nu echt een heel mooi krokant korstje moeten hebben, met mooi sappig spek. Snij in plakjes en serveer. Laat het smaken en kraken!

crispy buikspek
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.