Onze vakantie in Seattle en bij uitbreiding de staat Washington (en een klein stukje Oregon) zit er (al even) op! Tijd voor een verslagje met hoogtepunten!

Waarom nu juist Seattle? Wel, het stond nu ook niet meteen hoog op mijn travel-bucketlist, maar een goede vriend van mij woont er al meer dan tien jaar. Hoog tijd dus om hem eens een bezoekje te brengen! En aan de foto’s te zien die hij regelmatig post, lijkt het toch wel echt de moeite te zijn. En teaser alert: dat bleek het ook echt te zijn!

Seattle ligt in het meest Noord-Westelijke punt van de Verenigde Staten. Washington wordt ‘The Evergreen State’ genoemd, en dat is niet voor niets. Werkelijk overal vind je grote dennenbossen. In combinatie met de vele meren, enkele vulkanen en bijgevolg ruige landschappen eromheen, vind je overal prachtige natuur, vaak maar op 20 minuten van de stad.

En over de stad zelf, valt ook wel wat over te vertellen. Seattle is voor heel wat zaken beroemd: de muziekscene (de geboorteplaats van de grunge!), enkele grote bedrijven die er hun oorsprong kennen (zoals Amazon, Starbucks, Boeing en Microsoft) en natuurlijk het bekende landmark ‘The Space Needle’. En uiteraard is er nog zoveel meer!

Wij hadden het geluk dat we konden logeren bij Bart, zijn vriendin Kayli en schattige kat Mochi. Want laten we dat meteen ook even bevestigen: Seattle is echt wel héél duur 😵‍💫. Door de aanwezigheid van de vele tech bedrijven is de levensstandaard er heel hoog, en dat hebben we hard gevoeld in onze portefeuille… Als je naar een supermarkt gaat, zijn de prijzen met gemak dubbel zo hoog als bij ons, soms zelfs 3 tot 4 keer zo hoog… De euro staat momenteel (juli 2022) ook heel zwak t.o.v. de dollar, dus we voelden dat eens zo hard. Bon, we gaan daar nu ook niet te hard over zagen, we hebben gespaard om deze reis te kunnen maken, we hebben ‘along the way’ ook wel wat besparingspostjes gevonden en we hadden dus veel geluk dat we in Seattle zelf konden logeren bij vrienden. En wat ook wel leuk is: wat je krijgt, is meestal ook echt wel topkwaliteit!

1. Koffiecultuur

Zo is er in Seattle een echte koffiecultuur. De eerste Starbucks was in Pike Place Market (meer daarover straks!) en is van daaruit wereldwijd geroeid. Ik ben nu niet bepaald fan van Starbucks, maar het heeft wel de koffiecultuur in Seattle en bij uitbreiding in heel de VS gelanceerd. En dat merk je en proef je zeker en vast! We zijn op bezoek gegaan bij Starbucks Reserve Roastery, dat is het onderzoeks- en ontdekkingscentrum van SB in de leuke buurt Capitol Hill, en dat was echt indrukwekkend. Grote koffiebranders, prachtig interieur, overal toogjes met verschillende koffiebereidingen en -toestellen (jep, ook een koffie-cocktailbar!). We aten er een prima lunch (wel lang aanschuiven om alles te bestellen aan de verschillende toogjes 😑), met uiteraard ook een perfecte cappuccino bij. Ik bestelde ook nog een cold brew koffie, gerijpt op whiskeyvaten, ook heel lekker! Zeker en vast het ontdekken waard dus. Capitol Hill zelf is trouwens ook een hele leuke buurt met veel restaurants, café’s en een wat ‘alternatievere’ vibe.

De eerste Starbucks, op Pike Place Market

2. MoPOP museum

As mentioned, Seattle heeft een heel belangrijke muziekscene. Nirvana, Pearl Jam, Jimi Hendrix en Macklemore, ze komen allemaal uit Seattle. Een museum rond muziek – en pop culture mocht dus niet ontbreken! Dat is het MoPOP museum, gelegen vlak aan de Space Needle en in een indrukwekkend gebouw, ontworpen door Frank O. Gehry. In het museum zijn er verschillende zalen gewijd aan bovenstaande bands en muzikanten, maar ook andere pop culture dingen zoals een zaal over Phantasy films en series, sci fi, horrorfilms, etc… En het leukste van al is misschien wel is het ‘sound lab’, waarbij je zelf gitaar, drums, dj,… kan spelen, begeleid door handige filmpjes en ‘challenges’. Ik vond het een prima activiteit. Onze zoon van 6 was misschien nog net iets te jong om het ten volle te kunnen appreciëren. We reserveerden onze tickets op voorhand, maar op een dinsdagvoormiddag in juli was het daar heel rustig eigenlijk. Op de site van de Space Needle (Seattle Center) waren er trouwens nog verschillende attracties, maar niet echt iets dat ons heel erg aansprak (Space Needle zelf vonden we wat duur om met z’n drietjes te doen). De speeltuin die vlak naast het museum ligt is wel leuk, met veel ‘muzikale’ speeltuigen.

Wil je trouwens nog meer muziekgeschiedenis inademen? Dan kan je naar ‘Aberdeen’, het geboortestadje van Kurt Cobain. Daar is een klein schrijn voor hem opgericht in een parkje. Echt veel is er niet aan, maar voor de die hard fans… Echt een heel troosteloos stadje trouwens, dan begrijp je wel waarom Kurt Cobain het zo moeilijk had… 😅. ’t Is nog wel een eindje rijden van Seattle, maar je kan het combineren als je Olympic National Park bezoekt. Er is trouwens ook een ‘sign’ van Aberdeen waaronder ‘Come as you are’ staat, fotomomentje! (wij reden net in de andere richting, oeps).

3. Downtown Seattle

Vanuit Seattle Center wandel je gemakkelijk naar Downtown Seattle. Óf je kan de monorail nemen. Het traject is echt belachelijk kort, maar toch vond ik het leuk om een keertje te doen. Zo kan je naar Bezos’ balls, aka Seattle Spheres (HQ van Amazon, in futuristische ‘sferen’ met veel planten in etc.) Je kan het trouwens ook gratis bezoeken, maar je moet op voorhand reserveren. Er staat ook een standje met gratis bananen, haha, zo random. Maar toch, bedankt voor de banaan Jeff!

Verder bezochten we in downtown ook nog de bibliotheek (beetje regenactiviteit, maar toch indrukwekkend gebouw!). Waterfront park is een plek om zeker eens te passeren, zij het wat toeristisch, met een groot reuzenrad (wederom nogal duur). Er was ook een leuke souvenirshop. En daarnaast ligt ook nog het Olympic Sculpture Park, ook wel leuk om te doen. We lunchten trouwens bij Shake Shack, was me aangeraden. Prima burgers, maar ik miste wel wat beleving. Dick’s Drive In zou iconischer zijn, net even opgezocht, en er is een vestiging vlakbij de Space Needle.

Op onze laatste dag aten we bij een Italiaans restaurant Tavolàta. Ik was eigenlijk niet geneigd om naar een Italiaans restaurant te gaan in de VS, maar ik stond toch echt versteld van de kwaliteit en goede combinaties. In de straat daar (en die parallell, 1ste AVE) zijn er trouwens heel wat gezellige restaurants en bars. Bangrak Market Thai zou ook de max zijn.

4. Pike Place Market

Eigenlijk hoort deze bij ‘Downtown Seattle’, maar Pike Place Market verdient natuurlijk zijn eigen hoofdstukje! Deze markt is legendarisch en stond dan ook al lang op mijn bucketlist! De markt bestaat al sinds 1907 en is dus één van de eerste ‘Farmers markets’ in de VS!

Één van de bekendste kramen is ‘Pike Place Fish Market’, waar ze aan ‘salmon throwing’ doen. De zalmen komen via de oceaan de Columbia River opgezwommen, dus daar is heel wat ‘zalmpassage’ en Seattle staat dus bekend voor zijn zalmvisserij. Wie op de markt een volledige vis koopt, ziet ‘m door de lucht gekeild worden om ingepakt te worden. Bijzonder… Verder op de markt nog heel wat andere leuke kramen (niet enkel eten trouwens) en street food, met een speciale vermelding voor Rachel’s Ginger Beer (ik ontmoette haar ooit op een conferentie in Nederland) en Beecher’s Cheese, die daar ter plekke wordt gemaakt. En ik kan het je bevestigen: bangelijk lekkere kaas!

5. Alki Beach

Op onze eerste volledige dag Seattle gingen we ’s avonds naar Alki Beach. Het is een beetje de ‘Venice Beach’ van Seattle, zo’n zalige chille plek met beach volleybal, fire pits, vele families die er samen zitten te picknicken en vooral ook veel restaurantjes. Wij gaan eten bij Duke’s Seafood, een restaurant dat bekend staat voor zijn clam chowder. Did not dissapoint!

6. Wallingford

Bart en Kayli wonen zelf in de Wallingford, echt een leuke wijk. Het ligt aan Lake Union, dat is het meer dat tussen de wijk en ‘downtown’ Seattle ligt. Gevolg: een geweldig uitzicht over het meer op de wolkenkrabbers en uiteraard de bekende Space Needle. Het is de plek waar alle techies en jonge gezinnen gaan wonen. Vlak aan het meer is een park, Gasworks Park, waar een oude verroeste gasinstallatie staat (die vroeger voor gas zorgde voor de straatverlichting), zeer fotogeniek en leuk park om te vertoeven. We zijn in Seattle op ‘the 4th of July’ en het is daar dat iedereen naartoe komt om het vuurwerk, dat over het meer wordt afgestoken, te bekijken. Er hangt daar dan echt een leuk festivalsfeertje.

Op wandelafstand van het huis is ook een zalige bakkerij: Sea Wolf. Let op, het is er niet goedkoop, maar echt, wát een topkwaliteit en origineel aanbod. Als je gaat aanschuiven, zie je de bakkers aan de slag in het atelier. Tip: bestel ook een koffietje to go, of ga ernaast bij Old Salt, ook een toffe plek!

Op een avond gaan we uit eten bij een leuke Thai: Sisi Kai. Heel lekker gegeten, en deze keer hebben we zelfs niet het gevoel een arm en een been kwijt te zijn (+ een grote doggy bag om mee naar huis te nemen). Aanrader!
Tenslotte nóg een hele leuke activiteit: op Lake Union kan je ook bootje varen. Ga zelf suppen, of vaar mee met de ‘Ice Cream Cruise’: een leuk boottochtje van een uurtje, mét info (zo zie je het boothuis uit Sleepless in Seattle), inclusief een ijsje, supertof! Over ijsjes gesproken, Molly Moon’s is ook heel goed, ze maken hun eigen hoorntjes én ze hebben een ‘no tip needed policy’.

t

7. Hiken in ‘de buurt’

De natuur in de Pacific North West is fenomenaal. Je hoeft maar even buiten de stad te zijn, en je wordt meteen getrakteerd op prachtige landschappen, vaak met de Stille Oceaan of de vele meren op de achtergrond. Doe daar nog ruige berglandschappen en vulkanen (Mount Rainier en Mount Helena zijn niet ver) bij, en je hebt een ‘hiker’s dream’. Hier werd trouwens ook de Twilight Saga opgenomen… Het is dan ook de hobby van vele locals om in het weekend te gaan hiken. Zo ook voor Kayli en Bart, die hebben echt alle ‘technical gear’ om meerdaagse trekkings te doen. Check zeker eens Bart’s IG account, daar staan echt prach-tige beelden op!

Ook voor dagtripjes hebben Bart en Kayli leuke plekjes om naartoe te gaan. Zo gaan we naar Deception Pass, dat is een zeestraat tussen 2 van de vele eilandjes die je rond Seattle vindt, in de ‘Puget Sound’. Er is een magistrale brug die de 2 eilanden verbindt, en als je afdaalt naar het water, is er een leuk keienstrand (met massa’s driftwood, overal daar trouwens!). Én we spotten een zee-arend zowaar, zalig!

Vervolgens rijden we naar Ebey’s Landing. Daar doen we een prachtige hiking trail langs een heuvelflank, met uitzicht over de Puget Sound.

Op een andere dag doen we Rattlesnake mountain trail. Een stevige hike van een dik uur bergop, maar met ‘stunning views’ op het einde over het meer. Wij doen ‘m op the 4th of July en zijn daar duidelijk niet alleen, ’t zijn daar inderdaad echte hikers (ook leuk, echt mensen van alle ‘slag’: cultuur, leeftijd). Beneden aan het meer is er ook een leuk sfeertje, met veel picknickers en barbecue’ers.

8. Snoqualmi Falls

Ik heb nog niet verteld over onze huurauto! We vonden die via Turo, dat is zoals AirBnb maar dan voor auto’s. Je huurt dus van een particulier, en dat is allemaal supervlot verlopen. En het leuke is, je hebt keuze uit andere auto’s dan de standaard huurauto’s. En het is ook wat goedkoper. Het ‘risico’ ligt ook wel meer bij jezelf, als er iets gebeurt met de auto, moet je het zelf regelen etc. Maar bon, alles verliep heel vlot.

Mijn man was dan ook heel blij dat hij een Chevy Camaro gevonden had (voor de prijs van de kleinste huurwagen bij een klassiek verhuurbedrijf), met racing stripe enal. Een echte muscle car dus, tja… Als je dan eens in Amerika bent. We hadden op voorhand wel goed opgezocht of onze valiezen in de koffer zouden passen, en dat ging eigenlijk allemaal goed.

Een eerste tripje ermee hebben we naar Snoqualmi Falls gemaakt, een waterval in een Indianenreservaat, op een uurtje rijden van Seattle. Én het zijn de watervallen van de ‘opening credits’ van Twin Peaks. Echt een hele mooi plek. Bovenaan de watervallen ligt ook een iconisch hotel, ook fijn om eens te gaan bekijken.

Het stadje zelf is ook heel leuk, er staan een heleboel oude stoomtreinen die je zo kan gaan bekijken, en een klein museumpje in het station. Deze plek ademt echt geschiedenis.

We gingen ook nog voor een drankje en een zalige portie pulled pork bij Buckshot Honey. Aanrader.

9. Olympic National Park

Wie Amerika zegt, zegt natuurlijk ook national parks! Olympic National Park is er daar eentje van, niet zo ver van Seattle. Met Bart en Kayli planden we er een weekendje naartoe. Olympic ligt langs de Stille Oceaan. Er is een berg (mt. Olympic) en ook gematigd regenwoud. Een heel bijzondere plek dus. Je kan er op het strand kamperen (je moet daar wel een permit voor aanvragen), dus dat is wel een heel leuke activiteit. We kunnen wat kampeergerief lenen en besluiten er een ‘weekendje weg’ van te maken. 2nd beach is de plek waar je mag wildkamperen en het is zo’n klein uurtje wandelen naar het strand van aan de parking. Op het strand best wel wat kampeerders, maar het is zo uitgestrekt, dat we gemakkelijk een fantastisch plekje vinden. Met heel veel driftwood rondom, zo idyllisch! Ons eten hebben we in een ‘bear can’ moeten steken, want jawel, er kunnen beren en wasberen afdalen naar het strand. Tentje opslaan, wat strandspelletjes doen, een wandelingetje en dan een vuurtje stoken voor ons avondeten. We roosteren worstjes en paprika’s boven het vuur en eten ze in wraps op, met pikante saus erbij, terwijl we kijken naar de zonsondergang. Jawel, echt ‘vacationing’. Komt echt op mijn lijstje van meest geweldige reiservaringen. En dan hebben we uiteraard ook nog ’s mores gemaakt. En ’s nachts zagen we een wasbeer over het driftwood lopen, gelukkig is hij niet gaan lopen met onze bear can.

De volgende dag kramen we alles netjes op (leave no trace uiteraard) en gaan we terug naar de auto. We rijden nog door het national park. We wilden eigenlijk nog naar het ‘Hoh rainforest’ gaan kijken, maar daar waren ellenlange files om te kunnen parkeren… Jammer maar via een zijpadje konden we toch ergens parkeren en even een kijkje gaan nemen.

10. Ballard

Nog een leuke wijk die zeker nog vernoemd moet worden, is Ballard. Op zondag is er daar een Farmer’s Market, en die is echt geweldig. Zoveel kraampjes met local goods, straatmuzikanten, street food om ter plekke op te eten,… echt geweldig! 100% mijn ding. Maar ook ‘achter’ al die leuke kraampjes zijn er nog geweldige boetiekjes die zeker ook een bezoekje waard zijn.

Voilà, dat zijn zowat mijn tips. En er valt nog zoveel meer te ontdekken! Seattle is echt een dikke aanrader als je’t mij vraagt.

Na de 10-tal dagen die we in Seattle spendeerden, zijn we met onze huurauto nog een weekje naar de grens van Washington en Oregon staat getrokken, waar de machtige Columbia river stroomt. Ook nog veel leuke tips daar, maar da’s voor een volgende blogpost…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.