Hohoho, heeft het gesmaakt, dat Kerstfeest? Hoe vaak heb je mogen aanschuiven? Of zelf heel de avond in de potten staan roeren? ’t Is nogal iets, die feesten… Hier in Italië wilden onze gasten zowaar zelf koken! Wij konden lekker op restaurant met vrienden, een heerlijk stukske gegrild lamsvlees gegeten (dat kunnen ze wel die Italianen, vlees bakken!). Over een bruggetje gesproken, want ik mag van de vriendelijke mensen van Beka Cookware een grillpan weggeven. Ik had er zelf ook ééntje gekregen om uit te testen, maar die kwam helaas net één dagje toe nadat ik naar Italië vertrokken was. Het uitproberen zal dus voor in april zijn… Aprilse grillen quoi!

Bij Beka hebben ze een reeks pannen, genaamd Energy, die uit aluminium gemaakt zijn, wat maakt dat ze snel warm zijn, en de warmte mooi verdeelt. Het handvat is van bakeliet, zodat het niet heet wordt tijdens het grillen. Uit dat gamma mocht ik een pan kiezen, en dan ging mijn voorkeur toch wel snel uit naar de grillpan.

Grillen is toch nog steeds mijn favoriete manier van bakken, zowel vlees, vis als groenten. In de kokschool heb ik ook geleerd hoe ge die deftig moest gebruiken:

 1. De pan echt gi-gan-tisch heet laten worden (de pan moest al aan het begin van de les het vuur op).
 2. Geen olie gebruiken, goed kruiden, en dan de gloeiend hete grill op. Het moét roken als het ware.
 3. Als je stuk vlees of vis gaar is aan één kant, dan komt het zo los van de pan. Probeer dus heel even te bewegen, als het loskomt, draaien maar, of een kwartslag draaien voor mooie ruitjes. Quadrilleren noemen ze dat.
 4. Om te draaien, kan je het best een vleesvork gebruiken, die past het best tussen de groeven en is goed lang.
 5. Probeer je grillpan zo weinig mogelijk te wassen. Gewoon laten afkoelen en met een doekje.

Voilà, nu ge er helemaal klaar voor zijt, kan je die pan winnen! What to do? Ga naar de Facebookpagina van Avocado van de Duivel (passeer trouwens ook eens langs die van Beka Cookware), en vertel me wat jij klaargemaakt hebt voor Kerstmis. Pakt tot het einde van 2014. Op 1 januari zoek ik dan weer een leuke manier uit om een winnaar te kiezen! (herinner je je deze?)

Grill ze!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

7 Comments

 1. -tomatenroomsoep
  -krabsla of rundstartaar
  -scampis in roomsausje
  -hert met witloof of lams met boontjes en spek en kroketjes
  -kaasschotel

 2. Wij hebben gesmuld van een heerlijk varkenskroontje met vergeten groenten… pastinaak, aardpeer, zoet aardappel; heel lekkere smaken die niet iedereen onmiddellijk kon thuis brengen… we hebben er dan maar een spelletje van gemaakt… (Wie het eerste juist raadt, krijgt het eerste cadeautje! :-))

 3. De Ryck David Reply

  warme hapjes
  St Jacobschelp
  Kreeftesoep
  Opgevulde kalkoen met kroketten en appel met veenbessengelei
  Taart
  Champagne

 4. Sushi van serranoham
  Aspergebouillon
  Filet van fazant met gesmoorde savooikool en spekjes, zalf van worteltjes, gestoofde spruitjes, pommes amandines en een sausje
  Berry Xmas (pavlova met room en rode vruchten -> berry Xmas en niet merry xmas)

 5. Oesters met chablis
  Waterkersroomsoep
  Zwartpootkip uit de. Landes met mama’s heerlijke vulling, vergezeld van appeltjes in cranberrycompote, gestoofde peertjes in rode wijn en dennenappeltjes, vergezld van chatauneuf du pape
  Kerstgebak met sauternes 1987

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.