Ik heb sinds kort een nieuwe grillpan in huis, en oh boy wat ben ik er blij mee! Het is niet enkel een streling voor het oog, maar ook nog eens geweldig gerief om in de keuken te hebben. Dat moet wel van de nieuwe Surface potten & pannen collectie van Sergio Herman voor Serax zijn!
De pan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en geschikt voor elke warmtebron, dus je kan ‘m ook in de oven plaatsen. En zoals ik al zei, wat een geweldig mooi design, ik ben er helemaal weg van! En weet je wat ook nog een leuk extra’tje is? Voor deze collectie heeft Sergio voor elke pan ook een (relatief) eenvoudig recept ontwikkeld, mooi gebundeld in een kookboekje dat je bij de pan krijgt. Voor ‘mijn’ grillpan is het recept ‘Aubergines Hong Kong style’. Dat moest getest worden!
Hierbij nog enkele tips, voor wie aan het grillen gaat:
- Strijk een grillpan nooit in met vetstof, maar de voedingsmiddelen zelf. Dat hoeft niet veel te zijn en het moet een vetstof zijn die tegen hoge temperaturen kan, bijv. zonnebloemolie of arachideolie.
- Een grillpan moet écht warm zijn als je gaat grillen. Laat dus gerust een tijdje opwarmen op het vuur, maar zet het vuur niet ‘vollenbak’.
- Dompel een hete grillpan nooit onder in koud water (toegegeven: deed ik vroeger ook). Het komt er eigenlijk steeds op neer dat je niet naar te grote temperatuursverschillen gaat. Gebruik ook geen metalen tools in de pan.
- Door de grillpan in de afwasmachine te doen, wordt hij dof. Dus afwassen in een warm sopje is beter! Wrijf de af en toe ook in met olie en warm even op op het vuur. Laat terug afkoelen, wrijf proper met een keukenpapiertje. Wrijf de bovenrand ook in met olie. Ze gaat je pan veel langer mee!
- Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe beter de antiaanbaklaag wordt. Ge weet wat u te doen staat!
Aubergines Hong Kong style
Voor- of bijgerecht voor 2 personen – 30 minuten – Recept: Sergio Herman voor Serax
- 4 kleine of 2 grote aubergines
- 1 bio-citroen
- 5 teentjes knoflook
- bosje platte peterselie
- bosje koriander
- ½ kl Chinees vijfkruidenpoeder
- 3 lente-uitjes
- 2 el chilisaus
- 6 el mayonaise
- olijfolie
- peper en zout
Snij de aubergines doormidden en kerf ze in. Besprenkel met olijfolie en grill ze langs beide zijden. Kruid de aubergines met peper en zout, dek af met aluminiumfolie en laat ze 25-30 min. garen in een oven van 160 graden. Leg de ongepelde teentjes knoflook mee in de oven.
Snij de lente-ui in ringetjes. Snij de kruiden fijn. Rasp de schil van de citroen. Meng de chilisaus met de mayonaise en wat citroensap.
Bestrooi de geroosterde aubergines met het vijfkruidenpoeder. Haal de teentjes knoflook uit het velletje en plet ze met een vork. Verdeel deze knoflookpasta ook over de aubergines. Schep er toefjes saus op en strooi er de kruiden en lente-ui over. Werk af met de citroenzeste. Ik heb er ook nog wat sesamzaadjes over gestrooid.
Zo goed! Merci Serax, merci Sergio!