Mijn zaterdagochtend kan niet beter beginnen dan dat ik inkopen ga doen op de ‘Exotische Markt’, of in de Antwerpse tongval de ‘vremngdenmaarkt’, op het Theaterplein. Zalig als ‘t lekker warm weer is, maar ook in deze koude kan je, mits een goede sjaal en handschoenen, zuiders wegdromen.

Er staan echt tientallen kraampjes die de moeite zijn, maar ik wil jullie graag mijn favoriete verklappen. Ik heb er een klein planneke bijgetekend.

tumblr_lct4w4T0ye1qe0430o9_r1_500

“Het manneke met de vettige pollekes”
Het vast afspreekpunt met mijn marktmakkertje. Hier kan je allerlei Marokkaanse koekjes (ga voor de droge met amandel en niet die mierzoete bladerdeegjes), noten en gedroogd fruit kopen. Maar het best van al: “M’Semen” of gevulde Marokkaanse pannekoeken zoals wij ze noemen. Voor een luttele 1,5€ al kan je daar een verse warme dikke pannekoek eten, à la minute gemaakt door “het manneke met de vettige pollekes”: vroeger nog een klein ventje – ondertussen al met een donssnorreke – die een met zijn mollige handjes een pannekoek opwarmt en daarop een zachte witte kaas smeert en dat rijkelijk met honing overgiet. Als extra ‘topping’ kan je ook nog voor olijven of gegrilde groenten gaan. En dit kan je dan meteen opeten (met een theetje uiteraard) aan een van de vele tafeltjes die onze opportunistische Marokkaanse vrienden daar neergepoot hebben. Ik heb er al sappige gesprekken aangeknoopt met menig Sinjoor…

Recht daar tegenover vind je naar mijn mening de beste olijven op de markt. Je mag ze allemaal eens proeven, maar ik kies toch steeds weer voor die met koriander. Ook kan je daar voor een prijsje lekker knapperig brood op de kop tikken.

Een andere steevaste stop is bij Polle, de Kempische geitenkaasboer. Heerlijk verse geitenkaasjes met de origineelste ‘omhulsels’ zoals Thaise kruiden, rozijnen en noten, verse kruiden, bladerdeeg of spek om te bakken, of zoals ik deze week meebracht: met bloemen!

En zo zijn er nog wel een paar kraampjes, maar da’s voor later…tumblr_lct4w4T0ye1qe0430o4_500

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.