Stel: het blijft zo vriezen als de voorbije week, en de lieve sint en piet blijven gewoonweg vastkleven in de schouw. Oh wee, uw kinderkes speculaasloos! Of was het speculooslaas?

Geen vrees: handen uit de mouwen met dit zeer geslaagd recept!

Nodig voor ong. 40 kleine speculazenmannekes:

  • 200 gr zelfrijzend bloem
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (ik kocht de mijne bij Dille & Kamille, zeer goede mix!)
  • 150 gr lichtbruine suiker
  • kleine theelepel zout
  • 25 gr amandelpoeder (optioneel, maakt het wat krokanter en doet het beter zijn vorm behouden)
  • 100 gr koude roomboter
  • 2 eierdooiers
  • houten speculaasvormpjes (ook optioneel)

Zeef de bloem, de speculaaskruiden, het zout en de bruine suiker in een grote mengkom. Met zo van die lichtbruine kinnekessuiker is het soms nogal moeilijk om door de zeef te krijgen: lukt het niet, verpulver dan gewoon alle suikerbrokjes met je vingers. Doe hier ook het amandelpoeder bij, moest je dat hebben.

Doe hierbij één eierdooier, en snij de boter in kleine blokjes en doe ze ook onder het bloemmengsel. Tijd om je handen vuil te maken! Kneed alles goed door, totdat alle blokjes boter verdwenen zijn en je een mooie homogene massa hebt. Als het deeg te droog aanvoelt en je het niet goed gemengd krijgt, doe er dan nog een eierdooier bij. Rol je deeg op tot een bal en wikkel hem in plastiekfolie. Leg de bal minstens een halfuurtje weg in de koelkast.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Als je van die houten speculaasvormpjes hebt (o.a. ook te vinden bij Dille & Kamille trouwens): bestuif ze telkens met bloem, duw er een stukje deeg in, druk goed aan, en snij wat uit de vorm puilt weg. Even tikken op de achterkant van het vormpje met bijv. je mesheft, en haal het koekje er voorzichtig uit. Dan weer goed bestuiven enz… Als je geen vormpjes hebt, kan je ook kleine balletjes rollen van het deeg en met je handpalm platslagen, dan heb je eerder pepernootjes!

Bak de koekjes 15 min. in een voorverwarmde oven van 160°C. Laten afkoelen op rooster en klaar!

Ooooh kom toch eens kijken wat ik in mijn schoentje vind…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.