Hmm, wijn, wie kan daar nu niet van genieten? Maar ik, en velen met mij, weet er niet veel meer van dan dat het heel lekker kan zijn: een glas volle rode bij een sterk stukske camembert of een lekker fris roséke op een zonnig terrasje, zalig!!!

Maar de nieuwsgierigheid werd al een tijdje geprikkeld: wat zijn toch al die verschillende soorten, druiven, wijnstreken en prijzen in wijn? Een wijncursus? Klinkt leuk, maar dat is toch ook wel vaak heel duur, en wordt het niet allemaal te academisch/technisch? En moet ik dat dan echt allemaal uitspuwen?

Een idee begon te rijpen, en ik begon er wat over te babbelen met medewijnliefhebbers. En zo is het idee ontstaan om een autodidactisch wijnclubje op te starten: de wijnwijven! Sorry, no boys allowed, want wijnwijven, dat bekt toch echt wel lekker! 

Zo gaan we met een paar wijnliefhebberinnen om de zoveel weken/maanden (want hoe rap gaat de tijd niet?) afspreken bij iemand thuis en wijn proeven. De gastvrouw kiest het thema, iedereen brengt een fles van onder de 10€ mee in dat thema en ook een klein hapje dat daarbij past. Het is de bedoeling dat je dan een kleine presentatie over je wijn geeft, om dan samen te proeven. Zo willen we met de tijd wat meer over wijn leren, hopelijk ooit wijnen kunnen onderscheiden, en niet te vergeten, gewoon vele gezellige (en geef toe, niet echt dure) avonden samen beleven. Klinkt leuk, toch?

En leuk dat het was, onze eerste wijnwijvenavond, hier bij mij thuis! Ik had als thema de druivensoort ‘Merlot’ gekozen. De keuze van thema is volledig vrij, maar we hebben samen toch besloten om met wat (rode) klassiekers te beginnen. Als het terug wat warmer wordt, zullen dan zeker ook frisse witte wijntjes en bubbels gesavoureerd worden.

Ik had op voorhand ook wel nog een wijngids voor beginners gekocht: ‘Wijn leren proeven’ van Guido Francque & Fabian Scheys. Daarin vonden we wat basic info terug over hoe we moeten proeven en uitleg over verschillende druivensoorten.

tumblr_lcajnfvzCs1qe0430o1_250

Enkele typische kenmerken van de Merlot-druif:

  • Merlot is heel vroeg rijp en wordt daarom geplant in een vochtige kleibodem om de rijping wat af te remmen
  • Dieprode kleur
  • De aroma’s zijn pruimig, dierlijk en aards
  • Merlot is bijzonder populair omwille van zijn lage zure, ronde tannines en vlezige structuur -> soms zijn de zuren en tannines zo zacht dat er ook Cabarnet Sauvignon-druiven mee verwerkt worden in de wijn.
  • Merlotwijnen zijn snel op dronk maar zijn niet zo ideaal om te bewaren.
  • Vroeger kwam merlot vooral uit Saint-Emilion en Pomerol, maar ondertussen kan je goede merlotwijnen vinden van over heel de wereld: Toscane, Chili, Oost-Europa, Californië, Australië en Zuid-Afrika, waar merlot vaak wordt gebruikt voor blends met cabarnet sauvignon.

Volgens de gids zijn dit de verschillende stappen die je moet doorlopen:

Eerst moet je proberen de kleur te bepalen. Zo zijn er heel wat kleuren om uit te kiezen: bijv. purperrood, kersenrood, robijnrood, granaatrood, bruinrood en bruin. En al wat daar tussen ligt natuurlijk.

De volgende stap is het aroma bepalen. Dit deden we door eerst aan het glas te ruiken als het stilstaat, dan met het glas te ‘walsen’, waardoor er verrassend veel nieuwe aroma’s vrij kwamen. Volgens mijn gidsje zijn dit de verschillende aromagroepen: floraal, plantaardig, fruitig, aards (mineralig), lactisch (gistig), chemisch, houterig, kruidig (specerijen), geroosterd (gebrand), dierlijk, balsemachtig.

En tenslotte is er ook nog het proeven natuurlijk. Achteraf moet je tellen hoe lang de wijn nog blijft nazinderen in je mond, de ‘afdronk’ genoemd. Hoe langer de afdronk, hoe hoger de kwaliteit van de wijn.

Met deze wetenschap in het achterhoofd, begonnen we aan het proeven van onze eerste wijn:

Vin de pays d’Oc Merlot 2009 (Delhaize – € 3,34)

tumblr_lcajnfvzCs1qe0430o2_500

Omdat we oorspronkelijk met 4 gingen zijn, maar iemand niet kon komen, kocht ik deze goedkopere wijn. Meteen ook een goede test of de duurdere wijnen lekkerder waren. (ja dus!)

Kleur: kersenrood, waterig

Aroma: houterig, aards

Smaak: heel uitgesproken (muffe) walnoten, zurig, aards, eenzijdig, bitter/herfstig

Conclusie: Deze wijn viel niet meteen in de smaak. Hij had echt een heel uitgesproken walnotensmaak, wat waarschijnlijk nog wel goed past bij een herfstig gerechtje met noten, maar we vonden het zeker geen wijn om zo van te genieten.

Wijnwijvenoordeel: 4/10

 

De tweede wijn oogstte meteen al heel wat meer succes:

Viña La Rosa Merlot 2008 uit Chili (tijdelijk in Delhaize – € 6,99)

tumblr_lcajnfvzCs1qe0430o3_500

Kleur: Robijnrood – ruby

Aroma: hout (zacht), vanille, fruit: framboos en bosbes, anijs

Smaak: rond en vol, eikenhout, ‘gemakkelijk’ bij eten, complex

Conclusie: verrassend veel aroma’s, een volle ronde smaak in de mond. De drie aanwezige wijnwijven waren meteen grote fan. We hebben er kipsatétjes bijgegeten en dat ging bijzonder goed. Op de wijnsite van Delhaize wordt hij zo omschreven: Een zachte volle smaak met zachte tonen van de zoete pruim. Subtiel aanwezig is ook de smaak van vanille en pure chocolade met een toets van eik bij de nasmaak. De wijnwijven raden aan om zo snel mogelijk naar Delhaize te gaan om deze wijn te kopen want dit is echt een topper!

Wijnwijvenoordeel: 8/10

 

Ik haalde mijn fles, ook een Chileen, bij wijnhandelaar Jacquel in Antwerpen:

Casa Lapostolle Merlot 2003 Chili (Jacquel – € 9)

tumblr_lcajnfvzCs1qe0430o4_250

Kleur: Donker, violet-rood, mooie tranen

Aroma: zacht, subtiel, heel fruitig

Smaak: zachte aanzet met een scherp & kruidig ‘antwoord’ (minder rond als de vorige wijn), straight-forward, smaakvol

Conclusie: Deze wijn valt zeker ook in de smaak, maar is minder rond en complex als de vorige. We aten er een slaatje van gebakken eendenborst met mango en een portosausje bij, en dat werd zeer gesmaakt. Deze wijn bestaat uit 100% merlot (in tegenstelling tot de vorige, daar was het een blend van 85% merlot, 10% carmenère en 5% cabarnet sauvignon), dat verklaart waarschijnlijk waarom hij heel wat zachter is. De wijnhandelaar wist me nog te vertellen dat deze wijn niet goed samengaat met kaas (wegens te subtiel wsl)

Wijnwijvenoordeel: 7,5/10

En tenslotte koos wijnwijf #3 een organische wijn, alweer uit Chili (toeval trouwens) en maakte er deze presentatie bij.

35° South-Wild Ferment Cabarnet Sauvignon – Merlot 2008 uit Chili (Carrefour – ± €6)

tumblr_lcajnfvzCs1qe0430o5_400

Kleur: sterk rood, aardbeienrood, waterig

Aroma: fris, fruitig, citrus

Smaak: “gemakkelijk”, leunt aan bij rosé, “simplistisch”

Conclusie: Begon de wijn ons al wat naar het hoofd te stijgen, of zijn de wijven ongemeen hard? Deze wijn was ok, maar zeker geen topper. We aten er Tolko-kaasjes bij: één met bieslook en één met ananas en nootjes. De bieslook paste er niet bij, maar de zoete ananas wel.

Wijnwijvenoordeel: 6,5/10

 

De eerste wijnwijvenavond was een groot succes, dit smaakt naar meer! Volgende keer op het programma: Syrah/Shiraz.

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.