Met deze Belgische tapa deed ik mee aan de Gourmet Bar bloggers wedstrijd. Ik heb er niet mee gewonnen, maar ik kreeg wel goede commentaren, en misschien komt het zelfs wel op het menu van de Gourmet Bar. In ieder geval, een lekker hapje voor tijdens deze toch wel donkere dagen! Ongetwijfeld erg lekker met een donker, bitter biertje.

Voor 4 personen

  • 4 stronkjes witloof
  • een flinke klont boter
  • een snuif suiker
  • een geutje xeres-azijn
  • 200 gr Oud Brugge (in één stuk)
  • 1 dikke snede Meesterlyck ham
  • 1 dl groente-bouillon
  • peper en zout

Spoel het witloof kort af, of schrob even schoon met keukenpapier. ‘Klik’ de buitenste mooiste blaadjes af (ong. 4 per stronkje), snij mooi gelijk onderaan, en leg even opzij. ‘Pel’ het witloof verder, tot je enkel nog het kleine hartje binnenin over hebt. Snij dit in 4 (zorg dat er nog een stukje van het harde deel aanzit, zodat het niet uit mekaar valt), en leg ook nog even opzij. 

Snij nu de witloofblaadjes (die je niet opzij hebt gelegd) grof, en stoof aan in een flinke klont boter. Draai het vuur zachter, en voeg de bouillon toe.

Rasp ondertussen de kaas. Hou de helft opzij. Spreid de andere helft dun uit over een met bakpapier beklede bakplaat, en zet kort onder de grill, tot de kaas mooi gesmolten is. Steek kleine rondjes uit. 

Snij de snede ham in kubusjes, en bak krokant in wat boter. Zet opzij, en bak nu de witloof-hartjes ook in boter. Laat goed kleuren, voeg de suiker toe, en laat karamelliseren. Blus met een scheutje azijn, en kruid goed af met peper en zout.

Ondertussen zal de bouillon goed ingekookt zijn. Kruid met peper en zout, en doe samen met de geraspte kaas in een blender. Mix tot een mooie crème. Doe in een spuitzakje.

Leg de witloofschuitjes klaar, en spuit er een streep witloofcrème op. Schik hier enkele blokjes gebakken ham op, en een stukje gekaramelliseerd witloof. Werk af met het kaaskoekje.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.