Ik zag het ooit op een programma met Rick Stein geloof ik, die op reis was in Japan. Hij ontdekte er Japans streetfood waar ik zelf nog nooit van had gehoord (het was al enkele jaren geleden hoor): Okonamiyaki. Iets tussen een omelet en een hartige pannenkoek, bomvol groentjes, gebakken op de teppanyaki en afwerkt met een specifiek okonamiyaki sausje. En kijk, in wat voor een zalige wereldstad woon ik, want nu is er ook een okonamiyaki restaurant in Antwerpen: Okoz!

Dankzij Cadeaubon Antwerpen belandde ik dus op een zonnige donderdagmiddag bij Okoz in de Nationalestraat. De zaak is sober ingericht, volledig naar Japanse traditie verneem ik, met eenvoudige houten tafeltjes en een toog vooraan, waar je je bestelling kan doorgeven. De toog is een moderne versie van een okonamiyaki-street food kraampjes. Hier en daar leuke knipogen naar de Japanse cultuur met als eye-CATcher (see what I did there?) een schattige manga-kat Aki.

Met het ‘grote budget’ dat ik heb op mijn cadeaubon, laat ik mij helemaal gaan in mijn bestelling (niet dat het anders duur is): ik bestel een grote okonamiyaki met spek en kaas en heel veel verschillende toppings: katsuobushi (gedroogde tonijnvlokken), tenkasu (gebakken uitjes), lente-ui en sriracha. Daarbij komt ook nog Naturfrisk gemberlimonade.

Viktor en Renata van Okoz

Het duurt niet lang voor mijn ‘Okoz’ voor mijn neus verschijnt! Inderdaad een zeer rijkelijk belegd torentje groenten ‘gebonden’ door een beslagje, spek, kaas en al mijn toppings. Helemaal mijn smaak en niet te zwaar. Genieten! Speciale vermelding ook voor de heerlijke okonamiyaki saus en de crunchy zaden-zeewiermengeling die bovenop de okonamiyaki gestrooid wordt. Misschien wel jammer dat ik voor zoveel toppings vroeg, want daardoor kan je het leuke patroon niet zien dat ze altijd bovenop de okoz maken met de saus en Japanse mayonaise. Moet je maar eens checken op hun Instagram!

Okonamiyaki met spek, kaas en all the toppings…

Ik geraak aan de praat met Renata, die die dag met haar papa Victor in de zaak staat. Als gezin zijn ze echte Japan-lovers en ze wilden de eetcultuur van Japan naar België brengen. Blijkbaar zijn er ondertussen maar liefst 44 sushibars in Antwerpen, dus ze wilden wel iets anders doen. Ze gaven het traditionele okonamiyaki-recept, dat blijkbaar vrij zwaar is, een twist en zo werd Okoz geboren (weetje: okonamiyaki betekent letterlijk: wat je maar wilt’’). Ook de typische saus maken ze zelf, op basis van maar liefst 15 groenten en kruiden. Die mogen ze van mij gerust op flesjes trekken, ik zou een goede afnemer zijn!

Zo wordt de Okoz gebakken…

Zeer fijne kennismaking dus met Renata, Viktor en Solange van Okoz dus! Zo fijn dat ze me zelfs 2 bonnen aanbieden (t.w.v. 15 euro ’t stuk), die ik mag verloten op Instagram. Dus allen daarheen om kans te maken op één van die bonnen! Aki says 幸運を (good luck!).

Okoz
Nationalestraat 92
2000 Antwerpen

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.