Hé, dat was alweer even geleden! Een restaurant dat me uitnodigt om hun keuken te komen ontdekken. Vind ik leuk! Bastiano in Bonheiden stond nog niet op mijn culinaire radar. Dus daar gaan we verandering in brengen.

Zo stellen ze zich aan mij voor:

Wie zijn we? Chiara en Debby, twee ladybosses met armen aan het lijf, kicking ass met een vleugje rock’n roll, een zwak voor puur eten en eerlijke wijnen, en een natuurlijke drang om het mensen heerlijk naar hun zin te maken.

Wat? Bij Bastiano serveren we enkel kraakverse producten. De basis is Italiaans, maar we vinden ook inspiratie in andere zuiderse en Aziatische keuken. Er is een vast menu en dagelijks suggesties. Onze sharing formule is de ideale manier om Bastiano te leren kennen!

Op een vrijdagmiddag rijd ik met een vriendin richting ‘Mechelse Tuinbouwstreek’ voor een lunch bij de girlbosses van Bastiano! Het interieur is donker maar smaakvol ingericht, met als grote eyecatcher de toog waar heel wat gerechten uitgestald staan om mee te nemen. Italiaanse trattoria stijl. Dat belooft alvast!

Toog Italiaanse trattoria stijl…

Chiara ontvangt ons hartelijk. Het menu grondig uitpluizen is niet nodig, we worden geadviseerd om voor het sharing menu te gaan, een wandeling door de kaart zeg maar. Maar daar mag wel alvast een aperitiefje bij! Voor mij ‘Limoncello spritz’, met prosecco, limoncello en Thaise basilicum, voor het bobbende gezelschap een ginger drankje van Balladin, mijn favoriete brouwerij (die dus ook limonades maakt) van toen we nog in Italië werkten. Uiteraard hebben ze ook enkele biertjes van Balladin, nog nooit tegengekomen in België, dikke aanrader!

Aperitivo

En daar verschijnt een parade van planken en potjes op onze tafel. Ook een shout out naar de prachtige kommetjes en borden waarin alles geserveerd wordt. ‘Antipasti di grande luxe met o.a. een plank met fijne vleeswaren en casatiello (huisgebakken gevuld brood), tartaar van rode biet, geroosterde herfstgroenten, lamsgehaktballetjes met een heerlijk dipsausje, spinaziekoekjes, linzen,… Wat een feest! 

Antipasti Bastiano style

Na dit alles smaakvol opgesmikkeld te hebben, vragen we ons af – al wel een klein beetje voldaan – of er nog gangen volgen… Oh boy, hier moet je echt komen met Honger, want het feest was dus duidelijk nog maar net begonnen!

Ondertussen laten we ons ook een glas wijn inschenken. Chiara heeft duidelijk affiniteit met wijn, Italiaanse uiteraard, maar ook een uitstapje naar Spanje kan zeker geen kwaad wat haar betreft. In schabben rondom de zaak staan tal van wijntjes uitgestald om te kopen en mee naar huis te nemen. Slim idee, want de wijn die wij geschonken krijgen, een primitivo Posta Piano uit Puglia, smaakt zó geweldig goed, dat ik me op een aandenken voor thuis trakteer.

De meeste sticky ribs!

En ook foodwise een leuke verrassing, want we gaan tussendoor even naar Azië met wat chef Debby de meest sticky ribs ooit noemt, met hoisin, chili en honing met een Aziatisch getint slaatje erbij. Lakker!

In een Italiaanse trattoria kunnen natuurlijk geen pasta’s ontbreken, wij krijgen nog een dubbele portie geserveerd: Pasta ‘Sorrentino’: schelpen met burrata en aubergine en pappardelle met porcini, pompoen en parmezaan. Ondanks de hoge graad van verzadiging smaakt het nog steeds zeer goed, de eerste is mijn favoriet. 

Of er dan ook nog een dessertje bijkan? Wat denk je? Ik ben tenslotte een professional… We delen nog een heeeeerlijk luchtige tiramisu, een stukje cheesecake met kersen en panna cotta met chocolade en hazelnoot. 

Helemaal gecharmeerd door dit geweldige adres! Debby en Chiara weten van aanpakken en hebben er een smaakvol, uniek concept van gemaakt. Het doet me denken aan mijn favoriete bar op ‘onze’ berg in Italië, in Sauze d’Oulx: Caffé Della Seggovia. Je moet er geweest zijn om het te ervaren, maar geloof me, dat is een dik compliment! Vorige week kregen ze trouwens ook nog een Gault & Millau POP award, zeer terecht!

Tevreden en zeer voldaan rollen – euh – bollen we terug richting in Antwerpen. Bedankt aan de dames van Bastiano voor deze uitnodiging en tot snel. Tutti lì!

Bastiano
Dorp 28A
2880 Bonheiden

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.