Ik deed al een kleine oproep om te vragen welk gebak ik zou maken voor ‘World Baking Day’. Er kwamen enkele verschillende reacties, waarvoor dank! Na weeral een nogal culinair weekend, besloot ik dan toch voor het lichtste recept te gaan, en het meest uitdagende: de brownies met bruine bonen. In het kleine GB’tje dat op zondag open is, hadden ze echter geen bruine bonen, maar gelukkig wel gekookte rode bietjes. Ann Photo-Copy had me namelijk laten weten dat het daar ook mee zou lukken, en kijk, zo ging het dan ook!

Tijdens het bereiden had ik een beetje schrik of het wel goed zou komen (het deeg zag er een beetje geschift uit), en ik hou ook echt niet van de geur van die voorgekookte bietjes. Maar zoals het recept beloofde, zouden ze de dag erna nog beter smaken, en zo is het gelukkig ook! Ze zijn alvast goedgekeurd door mijn ouders (die het geheime ingrediënt niet konden vinden…), en ze zijn mooi ‘nes’ vanbinnen, maar vederlicht! Een welgeslaagd experiment dus, als je’t mij vraagt!

Lichte brownies met rode biet

Voor één klein bakblik brownies (ongeveer 16 stuks)

  • 2 gekookte bieten
  • 75 gr boter, gesmolten
  • 200 gr suiker
  • 1 th lepel vanille-extract
  • 2 grote eieren
  • 50 gr bloem
  • 25 gr cacao-poeder
  • 50 gr kleine chocolade-callets

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakblik in, en doe er een bakpapiertje in.

Pureer de bieten fijn. Klop de gesmolten boter op met de suiker en voeg het vanille-extract toe. Meng er één voor één de eieren onder. Spatel de rode biet onder het beslag. Zeef de bloem en het cacao-poeder bij het beslag, meng en voeg tenslotte de chocolade-callets toe.

Doe het beslag in het bakblik en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Hou de tijd goed in de gaten, en prik regelmatig eens met een priem: als er geen beslag meer aan kleeft is het goed! Let wel: het zal nog zeer nat lijken, maar laat goed afkoelen, en je zal zien dat het goed bij mekaar blijft.

image

Smakelijk!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. Pingback: Healthy snacking | Florette

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.