Vorige week was ik uitgenodigd door Go-Tan om een wokworkshop te komen volgen. Ok, ik kan al wel behoorlijk goed koken en wokken, en ik geef vaak zelf kookworkshops, maar toch kan je altijd iets leren, en dat bleek achteraf meer dan waar te zijn, fijn!

Bleek dat de workshop gegeven werd door Han Go, Indonesiër van oorsprong en één van de members van de Go-Tan clan. Want Go-Tan is nog steeds een familiebedrijf. Het begon ooit met de grootvader die zich in Nederland gevestigd heeft en er zijn eigen bedrijfje met artisanale woksauzen begon, in 1954 al. Ondertussen is het een groot bedrijf, maar de sauzen worden nog steeds op artisanale wijze en met natuurlijke producten, zonder bewaarmiddelen en additieven gemaakt. En dat is goed om weten, want heel wat van de sauzen in de Aziatische supermarkt zitten bomvol smaakversterkers.

En ja hoor, als ik Aziatisch kook, dan maak ik mijn sausjes idealiter ook gewoon zelf (rode curry, teriyaki, zoet-zuur, enz…) maar de praktijk bewijst dat daar vaak gewoon niet veel tijd voor is. En zo toonde Han ons hoe je letterlijk in vijf minuten een lekker wokske, “wok & roll” noemen ze dat dan, op tafel zet.

gotan-1

De kunst is om je groenten en stukjes vlees/vis zo te snijden dat ze allemaal op exact hetzelfde moment gaar zijn. En dat vraagt wat oefening en inzicht.

gotan-2

Tijdens de workshop beginnen we gemakkelijk, met een wokske met kip en milde curry. Ik werk samen met Sophie van Tomate Cerise en we maken de fout om onze kippenblokjes toch nog wat te groot te snijden. Snel uit de wok scheppen en blokjes nog wat kleiner snijden does the trick, en zo zetten we toch nog een behoorlijk bordje op tafel, oef!

gotan-3

In een tweede wokronde werk ik samen met Sarah van Tasting Lifestyle en Carmen van The Healthy Ever After en maken we een surf & turf met kip, scampi en chili garlic saus. Er is een wedstrijdje aan verbonden wie de beste en mooiste wokschotel op tafel zet. Han komt regelmatig bij ons proeven, en ja hoor, we zijn gewonnen! Een extra wok met een hele voorraad aan nieuwe sauzen, noedels, kokosmelk en spicy sausjes is de prijs bovenop een goedgevulde goodiebag.

gotan-4
gotan-5
gotan-6

Het was een fijne kennismaking met Go-Tan. Voortaan staan er zeker een aantal van hun woksauzen in mijn voorraadkast voor van die avonden met weinig tijd maar zin in een verse maaltijd. De wetenschap dat de sauzen natuurlijk zijn, maakt het helemaal ok voor mij. En ze zijn ook nog eens erg lekker, dat is ook niet onbelangrijk.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.