Eerder probeerde ik al eens om samen met een vriendin macarons te maken. Een hele onderneming, met een teleurstellend resultaat… Maar we zetten door, en vandaag kwam er een nieuwe poging. En ja hoor, hier zijn we best tevreden over 🙂 Mijn spuittechniek is nog niet top, maar na een aantal ovenschalen te spuiten, begon het ook al veel beter te lukken om ze mooi rond te krijgen. Het is echt een intensief klusje, maar ja, ‘t is een hobby hé! Hierbij het recept, mét een aantal trucskes.

tumblr_ln20kdf79O1qe0430o2_500Hét recept

  • 3 eiwitten, een dag op voorhand al gescheiden en bewaard op kamertemperatuur
  • 65 gr suiker
  • 110 gr amandelpoeder
  • 200 gr bloemsuiker
  • kleurstof

Het is belangrijk dat je de eiwitten op voorhand scheidt van de dooiers. Ik vind dat wat raar, maar ik had het ergens in een recept gelezen, dus hebben we dat maar geprobeerd, en het maakte toch een verschil.

Ook is het heel belangrijk dat het amandelpoeder superfijn is. Maal het dus eerst fijn in de keukenrobot, en zeef het dan. Waarschijnlijk zullen er ook wel wat korreltjes overblijven die niet fijner te krijgen zijn, maar zorg dat je op voorhand gewoon net iets meer amandelpoeder fijnmaalt en het nadien afweegt. Meng dit daarna met het (ook gezeefde!) poedersuiker.

Klop de eiwitten stijf, en voeg ongeveer halfweg de helft van de suiker toe. Klop verder op tot het eiwit goed stijf is, en roer er dan nog de rest van de suiker onder.

Spatel het amandelmengsel er dan beetje bij beetje onder en voeg eventueel ook kleurstof toe.

Doe dit mengsel in een spuitzak, en spuit kleine rondjes (het vraagt wat oefening) op een bakpapier op een bakplaat. Pas op, de rondjes ‘dijen’ nog uit in de oven.

Iets wat ik ook ontdekt heb, is dat je de ongebakken macarons even moet laten rusten, zo’n 30’. Dan ‘droogt’ de bovenkant een beetje op, en komt het koekje mooi omhoog, en krijg je dat typische ‘voetje’ aan de macaron.

Plaats de bakplaats zo laag mogelijk in de oven, en bak 12 à 15’ aan 165°C.

Voor de vulling kan je ook volledig löss gaan. Wij kozen voor lemon curd gemengd met citroenbakkersroom, zoute karamel en amandel-kersen curd.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.