Hola señor, wat hou ik van de Mexicaanse keuken! Maar catastrofe señor, wat heb ik een hekel aan bonen! Een groot probleem dus… tenzij je natuurlijk je eigen fantastische versie van de Mexicotopper chili con carne kan klaarmaken sin bonen! Jamie Oliver heeft er een good old recipe voor, en daarin gebruikt hij ook kikkererwten, wat een leuk idee ter vervanging van de bonen! (en gij moogt er natuurlijk ook de bonen in laten, maar da’s op eigen risico hé!)

Wat heb je nodig (voor 4) naast liefde?

  • een grote ui
  • een dikke teen look
  • een grote wortel, 1 stengel selder, een rode paprika
  • een goede theelepel cayennepeper of pili pili (laat je disgenoten maar eens zweten!)
  • olijfolie
  • een theelepel komijnpoeder en een theelepel kaneel!
  • een blikje kikkererwten, afgegoten
  • een blik tomaten in blokjes
  • 400 gr rundsgehakt
  • een avocado
  • een sjalotje
  • zure room
  • 2 tomaten
  • een limoen
  • een bosje koriander
  • basmati rijst
  • bloemtortilla’s als je het feest volledig wilt maken

Neem uw tijd, want het duurt wel even:

Snij alle groenten (behalve avocado, tomaat en sjalot) fijn, en stoof aan in olijfolie. Doe hierop de kruiden, en ook peper en zout. Laat de groenten mooi zacht stoven zonder dat ze aanbranden.

Doe er dan het blik tomaten en kikkererwten bij. Alsook het vlees, dat je in kleine stukjes duwt met een houten lepel (mijn favoriet deel van het recept). Leng aan met water zodat de tomatensaus een beetje lopender wordt. Laat dit ruim een uur pruttelen.

Maak ondertussen een salsa door de tomaat, avocado en het sjalotje in kleine stukjes te snijden. Snij wat koriander fijn, en meng alles onder mekaar. Werk af met wat limoenrasp en -sap.

Je kan zelf ook nog tacochips maken, maar het is wel wat zondig, en daarom natuurlijk overheerlijk! Snij hiervoor bloemtortilla’s in mooie puntjes. Warm wat arachide-olie op in bijv. de wok en frituur de tortilla’s met 4 tegelijk. Ze hebben maar maximum een minuutje nodig aan elke kant. Leg een goed fondke keukenpapier klaar, en laat ze hierop uitdruipen. Kruid ook meteen met wat zout en peper, of van Mexicaanse kruiden uit zo’n kruidenmolentje.

Kook de rijst gaar en dien alles samen op en laat er een lepel zure room over smelten. Que aproveche!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.