Ik had in de frigo een pakje gezouten boter liggen – jawel verkeerd gekocht. Zeer uitgesproken smaak, nogal overheersend op pakweg een boterham préparé of krabsla. Ik wist dat ik nog ergens een recept had liggen voor chocolate chip cookies met hazelnootboter. Dat is gesmolten boter die nog een beetje verder gegaard is. Daardoor krijg je kleine stukjes gekaramelliseerde melkwei, en dat maakt werkelijk het verschil in de koekjes, echt waar! Uiteraard lukt dit recept ook met ‘gewone’ goeie boter. Het recept vond ik ooit op culy.nl, in onze skichalet in Italië serveerden we ze ook. Succesrecept!

Chocolate chip cookies met hazelnootboter
Voor 12 stuks

  • 110 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr bruine suiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 150 gr bloem
  • ½ th lepel zout
  • ½ th lepel bakpoeder
  • 50 gr chocolate chips

Doe de helft van de boter in een pannetje en zet op laag vuur. Verwarm de boter zonder te roeren. Eerst zal het schuimen en dan met steeds kleinere belletjes steeds bruiner worden. Zodra de boter mooi goudbruin is geworden, haal je het van het vuur.

Doe de andere helft van de boter samen met de bruine suiker in een kom en mix op lage snelheid, totdat je een mooi zacht mengsel krijgt.

Giet nu de hazelnootboter erbij en de kristalsuiker. Mix door totdat je een mooi zacht, lichtbruin mengsel krijgt.

Voeg het ei toe en meng opnieuw. Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en mix op lage snelheid nog heel kort (je moet nog een ‘schepbaar’ deeg hebben. Is het nog te lopend? Voeg nog een beetje bloem toe…).  Schep de chocolate chips door het mengsel.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schep hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 12 tot 15 minuten op 175 graden, tot de randjes lichtbruin beginnen te kleuren. De koekjes zullen nog heel zacht zijn als ze uit de oven komen, laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Nog een beetje chewy, maar toch ook krokant, zalig!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.