Ik had al vaak zo’n mooi glazend geroosterd zalmpje zien passeren, o.a. op Pinterest, en dus moest ik dit gewoon eens proberen. Wat mooi meegenomen dat het ook nog eens zò eenvoudig te maken is, en ‘zonder zwans’ één van de lekkerste dingen dat ik ooit klaargemaakt heb.

Ik ging deze zalm op een etentje presenteren, maar omdat we ons al teveel goed gedaan hadden aan hapjes en voorgerecht. De zalm heeft dus 3 dagen liggen marineren, wat de smaak waarschijnlijk alleen maar ten goede heeft gedaan. Ik ging ook nog op zoek naar een fris slaatje, en botste op een leuke variatie op de Griekse dip tzaziki: Donna Hay heeft in 1 van haar gerechten de saus ‘deconstructed’ en er gewoon een lekker slaatje van gemaakt. Het was een beetje een risico om de Aziatisch-Japanse smaken van de zalm te combineren met een Grieks geïnspireerd slaatje, maar het was wonderwel een perfecte combinatie! Ook mijn lief die nochtans niet zo zot is van zalm, deed zich smekkend te goed aan twee stukken.

En wederom, dit is zo simpel! Als je de marinade op voorhand maakt, is het nog 15 minuten werk voor je kan beginnen smullen (note to self: nog een beter woord zoeken voor smullen).

Zalm

  •  een stuk van 150 gr zalmfilet per persoon, zonder vel
  • 1 dl olijfolie
  • 2 el sesamolie
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 teentjes look, geraspt
  • 1 el vers geraspte gember

Glaçage

  • 2 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 th lepel vers geraspte gember
  • 1 el sesamzaadjes

Tzazikislaatje

  • 1 komkommer
  • 1 handjevol dille
  • 1 handjevol munt
  • 1 klein potje Griekse yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • grof zout

Maak een marinade voor de zalm: meng olijfolie, sesamolie, rijstazijn, bruine suiker, sojasaus, look en gember. Leg hier de zalmfilets in, en draai enkele keren om. Zet in de frigo voor minstens 30 minuten, maar hoe langer hoe beter dus.

Zet de grill van je oven op 190°C. Schik de zalmfilets op een rooster, en zet helemaal bovenaan in de oven. Plaats eronder ook best een bakplaat met een zilverpapiertje of bakpapier op, zodat de marinade die van de vis lekt, wordt opgevangen. Zet ongeveer 8 minuten onder de grill, maar controleer af en toe! De zalmfilets hoeven niet gedraaid te worden.

Ondertussen maak je de glaçage door de vijf ingrediënten goed te mengen.

Schil met een dunschiller dunne slierten van de komkommer. Pluk enkele takjes dille en munt, en meng alles voorzichtig onder mekaar tot een mooi slaatje.

Voeg het citroensap bij de yoghurt, en kruid af met peper en zout.

Zet nog even de grill ‘vollen bak’ (250°C), zodat de bovenkant van de zalm een beetje aanschroeit (dat zorgt voor een heerlijk gekarameliseerd krokant laagje op de zalm), maar hou dus wel goed in de gaten!

Smeer wat van de glaçage op de zalm, en serveer met het slaatje en werk af met een streepje van de yoghurtdressing.

Dit is echt ‘my kind of food’. Hopelijk dat van jou ook!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Vera Thienpondt Reply

    En voor hoeveel personen is het recept?

    Graag vermelden….is toch belangrijk!

    groeten

    Vera

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.