Zaterdag kon ik op de markt de eerste asperges op de kop tikken. Niet bij een groot groentekraam, maar bij een mens die zijn witte goud schoon op een klein tafeltje zorgvuldig uitstalde. Ik merkte fijntjes op dat het aspergeseizoen pas officieel op 12 april start, maar hij wist me te vertellen dat hij deze exemplaren nu nog onder zeil kweekt. Maar, ze zagen er erg schoon uit, dus ik kon het niet weerstaan: voor een luttele 1,5 euro kocht ik 5 schone asperges voor mezelf. En daarmee maakte ik dus dit fijne gerechtje.

Wat heb je nodig (voor 2 pers.)?

  • 8-tal schone asperges
  • 50 gr geraspte parmezaan
  • 1 dl volle melk of room
  • 2 eitjes
  • bieslook
  • peper en zout
  • 4 schelletjes gerookte zalm

Schil de asperges en breng ze in gezouten water aan de kook. Als het water kookt, laat de asperges 2 minuten koken, en zet dan het vuur af. Laat de asperges in het warme water rusten tot je ze nodig hebt.

Voor het gepocheerd ei: breng water aan de kook, met een scheutje azijn. Als het water bijna kookt, roer je met een lepel grondig in het water, zodat er een ‘draaikolk’ ontstaat. Doe een ei open boven het midden van de draaikolk en laat 3 minuutjes garen. Pocheer dan ook het andere eitje. Dit filmpje toont het ook nog eens.

Zet melk of room op in een potje, en doe hierbij de geraspte parmezaan. Mijn collega suggereerde me om eventueel ook wat van het kookvocht van de asperges toe te voegen, goed idee! Laat zachtjes aan de kook komen en roer zodat de parmezaan smelt. Schuim eventueel op met een mixertje en kruid met peper.

Schik op een bord eerst de asperges, oversaus, maak rolletjes van de gerookte zalm en schik die bovenop de aspergers. Werk af met het gepocheerd eitje en fijngesneden bieslook.

En dat op de eerste lentedag, seg. Laat maar komen!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.