Happy New Year (halfweg januari mag het nog he 😅). Ik ben in ieder geval in de fase waarin ik nadenk over wat ik allemaal wil doen en realiseren in 2025, en (terug) vaker op de blog posten is zeker en vast een voornemen. Het blijft toch een prachtig medium. Blij dat jij hier ook bent!

Cornribs

Deze week maakte ik ook al cornribs voor die andere blog waarvoor ik werk – 15gram.be – (die viert trouwens dit jaar zijn 10-jarig bestaan!) en ik vond ze zó lekker, dat ik ook een versie voor hier op de blog wilde maken, met een extra ‘Avocado van de Duivel’-touch. Ik ben nog steeds zeer gefascineerd door de Japanse keuken, dat zal er dit jaar niet minder op worden, want in juli gaan we op reis naar Japan: wauw, konichiwa, Tokyo, arrigato (zeg met Eddy Wally-stemmetje). Tips trouwens welkom, we werken nog aan onze reisroute!

Cornribs zijn maïskolven die je overlangs in 4 snijdt, en dan eventueel dwars ook nog eens (voorzichtig, zie tips!). Eens gebakken krullen ze wat op. Je eet ze met je handen op, waardoor ze echt doen denken aan ribbetjes. Superlekker en leuk om aan te ‘kluiven’. Ik maakte een marinade op basis van boter, miso, honing, limoensap en shichimi togarashi.

Shichimi togarashi

Die laatste is Japans 7-kruidenpoeder, mijn nieuwste ‘obsessie’. Het is chilipoeder (togarashi) dat niet te pittig is, en met extra smaakmakers: geroosterde sinaasappelschil, sesamzaad (wit en zwart), sancho (die lijkt op Chinees szechuanpeper en heeft ook een verdovend effect), nori en gemberpoeder. Bijzonder en smaakvol. Strooi het over kip kara-age, ramen, toast avocado, roer door sauzen of bij deze cornribs dus! Sowieso een goeie om in je voorraadkast te hebben, leuk om mee te experimenteren (if you know, you know 😉).

Ik maakte de cornribs klaar in de airfryer, snel en gemakkelijk. Maar niet zo geschikt voor een grotere hoeveelheid. Je kan ze ook in de oven klaarmaken (zie notities onderaan het recept).

Klaar voor umami-galore?

Cornribs met misoboter en shichimi togarashi

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Servings 2 personen
Ik heb een nieuw favoriet hapje: cornribs! Gedrenkt in misoboter met shichimi togarashi (Japans 7-kruidenpoeder). Zoveel umami, zalig!

Materiaal

  • airfryer

Ingrediënten

  • 1 maïskolf (vers, niet voorgestoomd)
  • 30 gr boter
  • 1 limoen (biologisch)
  • 2 kl honing
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kl shichimi togarashi
  • 1 kl witte miso
  • 1 el sojasaus

Afwerking

  • 1 lente-uitje
  • 2 el (Japanse) mayo
  • 1 kl shichimi togarashi

Instructies 

  • Smelt de boter. Pers de knoflook. Rasp de zeste van de limoen. Meng de boter met de knoflook, miso, honing, sojasaus, shichimi togarashi en een kneepje limoensap.
  • Snijd de maïskof middendoor en dan in de lengte telkens in 4 stukken (zie tip). Meng ze met de boter.
  • Schik in het mandje van de airfryer (leg er eventueel eerst een bakpapiertje in). Zet 5 min. in de airfryer op 200 graden.
  • Draai de cornribs om met een tang en bestrijk ze opnieuw met de boter. Zet opnieuw 5-10 minuten in de airfryer (controleer tussendoor even).

Afwerking

  • Snijd de lente-ui in ringen. Doe de mayo in een kommetje en bestrooi met limoenzeste en shichimi togarashi. Serveer met de cornribs. Werk af met lente-ui. Smakelijk!

Notities

  • Een airfryer is meestal niet groot. Wil je een grotere hoeveelheid klaarmaken (snap ik!), doe het dan in batches, of in de oven. Zet de oven op 170 graden en reken op 15-20 minuten. Bestrijk de cornribs tussendoor met de boter. 
  • De maïskolf in stukken snijden, is niet supergemakkelijk, wees voorzichtig! Het gaat het beste als je de punt van je chefmes naar beneden duwt. De gehalveerde maïskolven kan je ook rechtop zetten, dan is’t gemakkelijker om ‘m dwars doormidden te snijden. Maar again, wees voorzichtig!
  • Om het vegan te maken, gebruik plantaardige boter en ahornsiroop ipv honing. 
Gang: apero, hapje
Keuken: Japans
Trefwoord: cornribs, maïs, miso, shichimi togarashi, vegetarisch
Cornribs met misoboter en shichimi togarashi
Cornribs met misoboter en shichimi togarashi
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.