Oh, wat hou ik van een viske! ’t Is zo lekker en ondertussen al heel veel bewezen hoe goed dat voor je is. Maar er is ook nog dat andere aspect, hoe weet je dat je een ‘goede’ vis koopt? Duurzaam gevangen of gekweekt? Zonder overbevissing en met de juiste vismethode (voor gevangen vis) of correct gekweekt met de juiste voeding etc. (voor aquacultuur)?
Je voelt me al aankomen: het is nu gemakkelijker dan ooit! ASC en MSC zijn twee keurmerken die verantwoorde kweek en duurzame visvangst promoten. Het ASC-keurmerk richt zich op verantwoorde aquacultuur (kweken van vis en zeevruchten), het MSC-keurmerk focust zich op duurzame visserij (wild gevangen vis). De respectievelijk zeer herkenbare lichtblauwe en donkerblauwe labels herken je meteen op de verpakking. Zo ben je zeker dat je een dubbele goede keuze maakt! Het is ‘Check je vis-maand’, en daar draait de campagne dan ook rond: Goed goed vis vis.

Ideaal moment voor mij om naar de winkel te trekken en mijn karretje vol te laden met goede vis! Ik maakte er Bouillabaisse mee, hét ideale gerecht om te genieten van veel verschillende soorten vis. Ik gebruikte zalm, kabeljauw, scampi en mosseltjes (uiteraard allemaal met ASC/MSC-label), maar gebruik gerust wat je lekker vindt (en wat in promo staat en in seizoen is). Je kan ook diepvriesvis gebruiken, die heeft ook vaak een label! Reken dan een tiental minuten langer om de vis te garen in de soep. En vergeet zeker ook niet de broodjes met rouille erbij te maken, zo goed (goed)!

Nog meer receptinspiratie en info vind je op de website van Goed goed vis vis. Tijdens de persvoorstelling proefde ik van een gerechtje van Dagny Ros: Witte seizoensvis met prei & gerookte zalm in tom yum saus. Ook heel lekker!



Ontdek hieronder het recept voor mijn Bouillabaisse! Ik maakte trouwens ook een filmpje van het recept, dat kan je hier zien!

Bouillabaisse met ASC/MSC-vis
Ingrediënten
Voor de bouillabaisse
- 1 ui
- 1 venkel
- 3 wortels
- 1 rode puntpaprika
- 150 gr scampi (ontdooid (met ASC-label))
- zout
- zwarte peper
- 1 kl piment d'espelette (of chilivlokken)
- 2 el tomatenpuree
- 50 ml Ricard (pastis)
- 500 ml visbouillon
- 500 ml water
- 150 gr witte visfilet (met MSC-label)
- 150 gr zalmfilet (met ASC-label)
- 500 gr mosselen (met MSC-label)
- olijfolie
Voor de rouille
- 1 eidooier
- 1 bol knoflook
- 1 el mosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 1/2 rode chilipeper
- 4 draadjes saffraan
- arachideolie
- zout
- zwarte peper
Afwerking
- zuurdesembrood of stokbrood
- enkele takjes bladpeterselie
Instructies
- Maak eerst de gepofte look voor de rouille: pak de bol knoflook in in zilverpapier. Zet in een ovenschaaltje 20 min. in een oven van 200 graden.
- Snijd de ui fijn. Snij de venkel, wortel en paprika in blokjes. Dep de scampi goed droog met keukenpapier.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een stoofpot. Bak de scampi kort aan, tot ze roze kleuren. Kruid met zout, zwarte peper en chilivlokken. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Schep uit de pot.
- Stoof de ui, venkel, wortel en puntpaprika aan in de olie, zo'n 5-10 min. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Blus de pan met Ricard en laat uitdampen.
- Schenk nu de bouillon en het water erbij. Laat 15 min. pruttelen onder deksel.
- Snijd ondertussen de vis in blokjes. Kuis de mosseltjes.
- Maak de rouille: duw het zacht geworden vruchtvlees uit de bol knoflook in een kom. Hak de chilipeper fijn (of pureer even in de hakmolen). Voeg de eidooier, witte wijnazijn en mosterd toe aan de knoflook. Roer goed los. Schenk nu al kloppend arachideolie toe, tot de saus begint in te dikken. Voeg de saffraan en chilipeper toe. Kruid met zout en zwarte peper.
- Mix de soep door, mix niet te hard, er mogen gerust nog wat stukjes in de soep zitten. Voeg nu de visblokjes en mosselen toe en zet het deksel op de pot. Laat 10 min. doorkoken.
- Bak ondertussen plakjes (zuurdesem)brood in wat olijfolie in een aparte pan mooi goudbruin. Kruid met zout en zwarte peper.
- Controleer of de mosselen open gekomen zijn. Breng de soep op smaak met zout, zwarte peper en eventueel een kneepje citroensap.
- Serveer de bouillabaisse met het krokante brood, de rouille en een takje peterselie. Smakelijk!
Notities
- Gebruik je diepgevroren vis? Laat die dan eerst 5 min. meekoken in de gemixte soep, voor je de mosselen toevoegt.
Deze blogpost is een betaalde samenwerking met ASC/MSC.