We keken er een beetje tegenop om onze laatste dagen in Sri Lanka in hoofdstad Colombo te “moeten” spenderen, wat schrik van de drukte in de grote stad en al. Maar eigenlijk viel dat geweldig mee. We vonden een leuk hotel in het centrum van de stad: C1 Colombo Fort. We namen de nachtbus uit Trinco en kwamen al toe om 4.00 uur ‘s nachts. Ik had even op voorhand gemaild met het hotel om te vragen of we een vroege check-in konden krijgen. Gelukkig was onze kamer al beschikbaar mits een kleine opleg, geen probleem op dat uur van de nacht. Oef seg!

Na wat uitslapen konden we dus met een semi-uitgerust gemoed de stad gaan verkennen. Ondanks dat Colombo er wat groezelig uitziet, ontdekten we toch heel wat (niet altijd) verborgen pareltjes! Dit zijn onze 10 favorieten/tips voor Colombo:

1. Charter een tuk tuk om enkele van de highlights te zien! Vergeet het maar om zelf te wandelen. De afstanden in Colombo zijn best wel groot, het is er broeierig heet, er ontbreekt vaak een wandelpad en de tuk tuk chauffeurs vallen je elke 5 seconden lastig om een trip met hen te doen. Dan geef je er maar beter aan toe, dan ben je gelijk van al die problemen verlost… Een anderhalf uur was voor ons wel meer dan voldoende!

2. Colombo Fort C1. Dit is de oudste wijk van Colombo waar vroeger het fort was, ook opgericht door de Hollanders. Het fort is niet zo mooi bewaard gebleven als in Galle, maar er staan wel magistrale koloniale gebouwen.

3. The Dutch Hospital: Ligt op het randje van C1. Een prachtig gerenoveerd gebouw (zeer gelijkend aan Galle) met een heleboel restaurants en winkeltjes. Very fancy allemaal, en duur naar Sri Lankaanse normen, maar best nog wel te doen. Het heeft een mooie binnenplaats, waardoor Timo daar heel gemakkelijk (en zorgeloos voor ons) kon rondlopen. We ontmoetten er een geweldig leuk Sri Lankaans koppel, die ook een zoontje van dezelfde leeftijd hadden. Kaai en Timo speelden leuk samen, terwijl wij gezellig babbelden over onze laatste Lion beers. Moments like these…

4. Ministry of Crab: één van de beste restaurants van Sri Lanka, op de 25ste plaats genoteerd op ‘Asia’s 50 best’. Het restaurant ligt ook in The Dutch Hospital, en ik wilde er reserveren voor onze laatste lunch, maar helaas was het restaurant net dan gesloten. Het was ‘poya’, volle maan, en dat is altijd een feestdag in Sri Lanka, en dan mogen er geen dieren gedood worden. Dus ook geen krabben… Heel jammer dat ik dat niet beter gepland had, maar ik geef het dus toch graag als tip mee!

5. Gangaramaya temple, 1 van de leukste tempels die ik ooit bezocht, héél Zuid-Oost Azië meegeteld. Het is eigenlijk een soort boeddhistisch museum, met uiteraard veel buddhabeelden, maar daarnaast ook veel andere bizarre ‘prullaria’ die er tentoongesteld staan, bijvoorbeeld ook enkele opgezette olifanten. Weird maar leuk om in rond te dwalen. Fascinerend ook om in contrast een hindoe tempel te bezoeken. Er zijn er verschillende in Colombo (ik weet de naam niet van die die we bezochten), maar je tuk tuk chauffeur weet er ongetwijfeld enkele zijn.

Hindoe tempel

6. De lekkerste thee in Sri Lanka dronken we bij t-Lounge van Dilmah Tea, aan de rand van The Dutch Hospital. Na 3 weken reizen door het land van de thee, waren we eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld op ‘theevlak’. In onze guesthouses kregen we meestal een grote pot zwarte thee bij het ontbijt: heel sterk, wrang en enkel te drinken met véél melk en suiker. Not my cup of tea… (haha, sorry, kon het niet laten). Bij t-Lounge was er keuze uit wel honderd soorten thee, telkens met een uitgebreide omschrijving bij. Het theewater werd op de juiste temperatuur geserveerd, en met een zandloper erbij hoe lang de verschillende theesoorten moeten trekken. Zalig! Ik heb hier dan ook mijn voorraadje (souvenirs voor de thuisblijvers) ingeslagen.

7. Viharamahadevi Park: het staatspark in het centrum van de stad. Groot, mooi aangelegd, (op sommige plekken) schaduwrijk en sfeervol. Er is een vijver met een hangbrug over en je kan er pedalo-ën (is dat een woord?) tussen de pelikanen (voor een prikje!). En er is een grote speeltuin. Daar was iemand in ons gezelschap héél blij mee.

8. Op wandelafstand van het park vonden we een gezellig straatje bomvol restaurants, Park Street. Het voelde heel Westers aan, maar na 20 dagen ‘rice & curry’ vonden we dat wel eens leuk. We aten er in een Franse bistro en kregen echte beurre et baguette.

9. Voor de echte Sri Lanka experience moet je dan weer naar Galle Face Beach. Een lange wandelpromenade en park langs de kust. Met veel eetkraampjes, verkopers van allerlei prulletjes en speelgoed (er stonden verschillende mannen die giga-zeepbellen maakten, heel leuk voor Timo!), vliegeraars… Het deed me wat aan Brighton in Engeland denken, maar dan op z’n Sri Lankaans. Heel sfeervol bij valavond!

10. We vonden nog een andere leuke speeltuin voor ons klein mannetje op Slave Island: De Mel Park. Een grote, drukke speeltuin, met gekke attracties. Timo werd er al snel op sleeptouw genomen door 2 assertieve meisjes. Heel leuk om te zien en memorabel als laatste activiteit op het prachtige eiland!

Dit was het dan, ons reisverslag over Sri Lanka, met een peuter erbij. Het was een geweldige, indrukwekkende, memorabele maar soms ook ‘zware’ reis. Sri Lanka laat een diepe indruk achter. Zonder meer een aanrader voor wie van reizen en avontuur houdt! Ga je zelf op reis naar Sri Lanka, heb je nog vragen? Drop ze gerust hieronder in de comments!

Deel 1: Sri Lanka: op reis met onze peuter
Deel 2: Sri Lanka: geschiedenis snuiven in Galle
Deel 3: Sri Lanka: de reuzeschilpadden van Asanka in Tangalle
Deel 4: Sri Lanka: Tissamaharama: het vleermuizen luchtballet en ‘the big four’ van Yala National Park
Deel 5: Sri Lanka: The Hill Country: Van Ella naar Kandy
Deel 6: Sri Lanka: Life’s a beach in Trincomalee

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.