Het initiële plan was om in Maleisië ook nog naar de oostkust te gaan, o.a. naar de Expeditie Robinson eilandjes. Maar dan merkten we dat alles al zo goed als volgeboekt was. Augustus is daar namelijk piekseizoen, en zo vooruitziend zijn wij niet om alles goed op voorhand te boeken. Er was dus een plan B nodig. Plan Borneo? Awel ja!

Vanuit Langkawi konden we spotgoedkoop terug naar KL vliegen (12,5 euro pp), Malaysian Airlines zat er voor iets tussen, de stakkers. Van daaruit namen we meteen de vlieger naar Kuching, de meest westelijke stad op het eiland, weer voor een spotprijsje!

En het verschil met vasteland Maleisië viel meteen op! Veel vriendelijker, authentieker en groener. Een verademing. Pas op, we vonden het zeker ook fijn op ’peninsular’ Maleisië, maar het miste wel wat die typische Zuid-Oost Aziatische charme van de andere landen die we al bezocht hebben: loslopende honden en kippen op de weg, kleine landelijke dorpjes, overal brommertjes, vele oude tempels,… Dat soort dingen. In Maleisië leken die allemaal vervangen door brede snelwegen, palmolieplantages, sobere moskeeën, en vooral véél shopping malls! Op Borneo zijn er nog heel veel nationale parken, en de fascinerende cultuur van de ’headhunters’ en hun ’longhouses’. En daarbij ook nog apen, vele soorten apen!

We namen een dag de tijd om Kuching te verkennen: een charmant stadje met vele mooie oude huizen, een gezellige rivierpromenade, enkele interessante en bovendien gratis musea en een hippe straat met leuke barretjes: Carpenter Street. Aanrader! Daarnaast is er ook een kattenmuseum (’kucing’ is kat in het Bahasa Malaysia): op en top kitch! Het leek wel een verzameling van een 9-jarig meisje, met alles wat ze ook maar kon vinden over katten, gaande van potsierlijke beeldjes over een display met katteneten tot zeer creepy opgezette katten (ok, die zullen niet van het 9-jarige meisje zijn). Maar best wel grappig eigenlijk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Maleisië augustus 2014 - 131 Maleisië augustus 2014 - 135 Maleisië augustus 2014 - 136 Maleisië augustus 2014 - 137
Kuching is ook de ideale uitvalsbasis om 2 nationale parken te bezoeken: Bako National Park en Semonggoh, alwaar een troep (geredde) urang-utangs woont, en tweemaal daags gevoed wordt. En je kan natuurlijk naar die voedingsmomenten gaan kijken.

Momenteel groeit er echter heel veel fruit aan de bomen, en komen de urang-utangs nauwelijks langs. Kwamen we te weten toen we alles betaald hadden. De rosse apen hadden zich blijkbaar al vier dagen niet meer laten zien. Ja lap! Maar, wij zijn gelukskindjes, en ja hoor, een moeder met haar kleintje lieten zich zien. Er waren blijkbaar nog meer apen gekomen vlak voor het voedingsmoment, maar ze hadden een nest met bijen verstoord, en waren er van gaan lopen. Om stipt tien uur gingen de poorten naar het park open, en liepen we met zo’n 150 toeristen, allemaal gewapend met camera, in een drafje achter de ranger aan naar de plek waar de voeding klaarligt. We waren nog net op tijd om te zien hoe de moeder een fles melk meedraaide, en door heel de mensenmassa heen zich opnieuw een weg baande naar de dichte jungle. En dat was dat. We bleven nog een anderhalf uur wachten of er nog andere apen zouden opdagen, maar tevergeefs. Wat overigens niet echt erg was, de grote meute was al vertrokken, en als je zo een tijdje stil zit, krijg je heel wat te zien in de jungle: eekhoorns, vogels, hagedissen… En we waren toch ook heel tevreden dat we één van die rosse reuzen eens in zijn natuurlijke habitat hebben kunnen zien!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nog meer kans om grote apen te spotten, heb je in Bako National Park, de thuis van een heleboel neusapen, die knapperds met hun bierbuikje en fallusachtige neus, die trouwens alleen op Borneo voorkomen. Om in Bako te komen, neem je eerst een bus vanuit Kuching, en dan een bootje om in het park te geraken, want het ligt aan de zee. We sloten ons aan bij een groepje Fransen, die een gids hadden gehuurd, leek ons wel eens fijn. De gids viel wat tegen, maar de Fransen waren gelukkig wel très agreables! En we waren nog geen vijf minuten bezig, of we spotten al een neusaap in de bomen. Echt een fascinerend dier! Vrij groot, en met vrij menselijke vormen, helemaal niet schuw, gewoon, ’minding his own business’, leuk!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In het park trokken we vervolgens rond, en waren verrast door de verscheidenheid: de ene keer liepen we door dichte jungle, dan weer over kale rotsen, een strand en tenslotte ook nog mangrove, met schattige hermietenkreeftjes en van die grappige moddervisjes. Echt een heel knap park! Je kan er trouwens ook overnachten, maar daarvoor waren wij weeral te laat. Maar je kan dus best heel wat zien op één dag.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Maleisië augustus 2014 - 143 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuching en zijn omgeving was een zeer goede introductie tot Borneo, en wij hadden beslist zin in meer van dat!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.