Geen kookboek van de week, maar een cocktailboek dit keer! En niet van de minste, want de ravissante Hannah Van Ongevalle, in 2014 verkozen tot Belgische barman van het jaar, heeft haar belevenissen en ervaringen in de wondere wereld van cocktailbars neergeschreven. En uiteraard haar toprecepten uit cocktailbar The Pharmacy, en die van bevriende cocktailshakers en chefs wereldwijd.

come take a sip with me - 3

Een boek dat ik dus met veel interesse gelezen heb, want ja, het is ook echt een leesboek. Ik moet eerlijk toegeven dat ik echt niet zo goed meer mee was in de cocktailwereld: Net toen de Tikihype bezig was, en gin tonic aan zijn wedergeboorte begon, trok ik er voor anderhalf jaar tussenuit, dus ja, een eeuwigheid in cocktailland!

Het is duidelijk ook geen boek voor beginners trouwens. Maar wie zat daar op te wachten? Hannah maakt voor haar cocktails enorm veel verschillende verse siropen, zelfs een siroop van spek, ongelofelijk! Ook worden er heel wat specifieke dranken gebruikt voor de cocktails. In de inleiding staat wel dat je kan veralgemenen qua drank, bijv. een spiced rum gebruiken, maar toch wil je de cocktail in zijn ‘originele’ smaak proeven, niet waar? Een reden te meer om eens een ‘original’ te gaan proeven in Hannah’s cocktailbar (die ze samen met haar broer en vader runt) The Pharmacy in Knokke.

Wat kan je allemaal vinden in ‘Come Take a Sip with Me’?

  • The Pharmacy Classics: stuk voor stuk originele cocktails die ik allemaal wil proberen! Als ik niet meer zwanger ben weliswaar… Alhoewel, er staan ook twee alcoholvrije cocktails bij: The Last Sober Samoerai en Pomme Pomme Pomme (die laatste heb ik thuis al geprobeerd, zie hieronder)
  • Hannah’s cocktailrecepten en ervaringen op de World Class competitie
  • Als bekende barman kom je blijkbaar ook op heel wat plekken wereldwijd. Ze vertelt de zotste verhalen van andere barmannen die uit de biecht klappen (je maakt wat mee met zatte klanten…). Daarnaast ook nog lijstjes van de beste cocktailbars wereldwijd
  • Chefs & Cocktails: cocktails vinden meer en meer hun weg richting restaurantkeuken, en terecht! Daarom ook dat Hannah cocktails gemaakt heeft voor haar favoriete chefs: voor Sofie Dumont, Sergio Herman, Syrco Bakker, Geert Van Hecke enzovoort. Je moet het maar durven J
  • Katertips, of nog beter: ‘shims’: cocktails met een laag alcoholgehalte of zonder alcohol tout court. Daar kan ze nu wel mee scoren bij mij!

Bon, ik vond het echt een fijn boek om te lezen, een aanrader voor al wie meer wilt leren over cocktails! En ik kijk ernaar uit om een aantal cocktails te proberen met een hoger alcoholgehalte, thuis of in The Pharmacy.

De alcoholvrije ‘Pomme Pomme Pomme’ probeerde ik dus thuis al, en dat was een succes hier!

come take a sip with me - 1

  • 7 cl biologisch appelsap
  • 1,5 cl vers limoensap
  • 1,5 cl vers limoensap
  • 2 cl salie-kaneel siroop
  • 1 eiwit

Voor de salie-kaneel siroop: Snij een hoop salieblaadjes fijn. Kook een gelijke hoeveelheid water en suiker op, en giet over de salieblaadjes. Doe er een lepeltje kaneel bij, meng goed en laat 12u afkoelen in de ijskast. Zeef en het siroopje is klaar.

De cocktail moet je eerst shaken, en daarna dry-shaken. Daarover vertelt ze: als in het recept eiwit staat, dan krijg je altijd het mooiste resultaat door de cocktail eerst te shaken met ijs, ijs weggooien en dan opnieuw shaken zonder ijs.

Shake ze!

Come Take A Sip With Me, o.a. hier verkrijgbaar.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.