Weet je nog, toen ik ooit meedeed aan ‘Dagen zonder vlees’ en ik in een interview met De Standaard vertelde dat het moeilijkste zou zijn om geen preparé meer te eten? Wel, ik kocht toen al wel eens een potje veggie preparé, maar dat is natuurlijk niet echt wauw.

Ik had me er eigenlijk nog nooit aan gewaagd om het zelf te maken, maar voor een vegetarische kookworkshop die ik ineen aan het steken ben, heb ik me er dan toch maar eens op toegelegd, en echt: ik ben compleet van mijn sokken geblazen van het resultaat! Deze versie is werkelijk zó goed, dat ik bijna vaarwel zou kunnen zeggen aan echte preparé met rauw vlees. Niet dat dat per se moet, maar toch. En ik vermoed dat je ook veel recepten voor vegetarische preparé online vindt, die door vegetariërs gemaakt zijn, maar die wéten natuurlijk niet hoe het hoort te smaken, dat voordeel heb ik dan wel. Echt, ik denk niet dat je dichterbij kan komen! Ik vertrok trouwens van het Dagelijkse Kost recept van Jeroen Meus, maar paste het ook wat aan.

Deze veggie preparé kan je dan ook perfect gebruiken om een martino mee te maken! Ik hoop dat er wat beenhouwers en broodjeszaken-mensen meelezen, en deze versie ook op hun menu zetten. Het zou de wereld toch weer wat flexitarischer maken! Zin in een toast kannibaal abnormaal?

En dan nu de hamvraag (hihi): kan jij je tafelgenoten hiermee misleiden?

Veggie preparé

  • 300 g wortelen
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el mayonaise
  • 1 el curryketchup
  • 1 el kappertjes
  • Tabasco
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Martino afwerking

  • enkele volkoren boterhammen (getoast, zo u wil)
  • enkele augurken
  • 1 sjalot
  • 1 el mosterd
  • 3 el ketchup (of gebruik martino-saus, tegenwoordig in kleine flesjes te vinden bij Delhaize!)
  • wat peterselie

Bereiding

  1. Schil en rasp de wortelen met een grove rasp. Snij de uien fijn. Verhit wat olijfolie in een kookpotje en voeg de wortelen en ui toe. Voeg een klein beetje water toe (ong. 4 el voor deze hoeveelheid). Laat 15 minuten stoven tot het vocht verdampt is. Kruid met peper en zout.
  2. Doe de gestoofde wortelen en de tomatenpuree, mayonaise, curryketchup, kappertjes en enkele druppels tabasco in het hakmolentje of mix met een staafmixer. De wortelen mogen nog een klein beetje ‘chunky’ zijn, zodat het geen fijne pasta wordt. Proef en kruid bij.
  3. Meng de mosterd met de ketchup. Snij de augurken in plakjes. Snij de ui fijn.
  4. Bestrijk boterhammen met de veggie preparé en werk af met plakjes augurk, uitjes, wat van de saus en peterselie.
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. die ga ik zeker eens uitproberen, want zoals je al zegt… het is meestal toch niet je dat die veggie variaties.

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.