Binnenkort bak ik voor een groot feest een heleboel taarten. Een mens is dus maar beter voorbereid, en zo bevind ik mij in een experimentele taartenfase

(niet iedereen kan een blauwe periode hebben hé). De taarten moeten wat ‘rustiek’ zijn, goed nieuws, want dan is het ook niet zo erg als er eens ergens een donker randje aanzit ;-). Ik staarde me al een tijdje blind op die mooie ‘geweven’ taarten, hoe maak je dat begot? Ik heb lang getwijfeld en nagedacht, maar uiteindelijk komt het er gewoon op neer om te doen!

tumblr_lmurgiGvEE1qe0430o2_500Met wat experimenteerde ik erop los?

  • Een vel kruimeldeeg
  • Een bakje kleine aardbeitjes
  • Een ei
  • 50 gr suiker
  • Een half potje Philadelphia
  • 1 dl melk
  • 50 gr bloem
  • Een extra eitje om te ‘doreren’ en nog wat kristalsuiker

En hoe ging dat experiment?

De oven verwarmde ik voor op 180°C (daar kunt ge namelijk niet veel mee mis doen). Ik beboterde en bebloemde de bakvorm en drapeerde het kruimeldeeg erin. Mijn vorm was een stuk kleiner dan het vel, dus het overige deeg rolde ik terug tot een balletje, en heb ik later gebruikt om te ‘weven’. En dan bakte ik het deeg een tiental minuten voor.

Ondertussen nam ik een grote mengkom en deed daarin alle andere ingrediënten (suiker wel even opkloppen met ei eerst) en goot dit beslagje op de voorgebakken vorm. De aardbeitjes ontkroonde ik gewoon en schikte ik op het beslag.

Dan kwam het ‘moeilijke’ deel: het weven. Ik rolde het deeg opnieuw in de lengte uit, en sneed er met een scherp mes een 8-tal brede repen van. Dan nam ik vier repen en ‘plakte’ die aan één kant van de taart, een kwartslag draaien, en de andere vier plakte ik daar. Dan leg je één buitenste reep over de taart, en leg je er van de andere kant een reep over. Dan begin je wat te zoeken waar de volgende repen juist moeten komen. Het deeg raakt dan soms al het beslag, maar dat is niet zo erg, dan plakken de reepjes later mooi aan mekaar. Maak je geen zorgen dat de reepjes niet mooi de overkant ‘bereiken’, het beslag houdt alles mooi op zijn plaats. Dan bestreek ik de bovenkant met een losgeklopt eitje, en strooide ik er royaal kristalsuiker over. 40 minuutjes de oven in, en dat was dat!

De taart was niet superzoet, maar wel heerlijk met wat zelfgemaakte confituur bij. Dit was meer knutselen met deeg dan echt een taart bakken, maar het resultaat was er. En nu gij?

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.