Zoals je misschien wel weet, werk ik ook part time bij 15gram. Ik schreef er onlangs ook al over, dat we een Foodbox gelanceerd hebben. Ondertussen zijn we een paar weken verder, en lopen er veel positieve reacties binnen! Ik bestel er zelf ook regelmatig 1, en ik vind het in ieder geval fantastisch (ok, ik ben niet onpartijdig, maar toch…).

Nu is het zo dat ik de recepten schrijf voor de foodbox. Wekelijks gemiddeld tien, dus soms heb je wel wat inspiratie nodig. En dan kom je al snel uit bij je favorieten. En 1 van mijn allerfavorietste recepten, dat is wel kip met Thaïse basilicum. Ik leerde dit gerecht zelf in Thailand maken. Hoewel ik erg houd van een goeie pikante curry, eet ik dit misschien nog wel liever. En het goede nieuws is: het is nog eens veel gemakkelijker ook om te maken.

Kip met Thaise basilicum
‘Mijn’ kip met Thaise basilicum, foto: 15gram.be

Voor mij zijn er twee componenten die dit recept bijzonder maken: enerzijds de kip, anderzijds de Thaise basilicum. Het speciale aan de kip is dat je vertrekt vanuit een kipfilet, die je zelf met een mes hakt, totdat je een soort van kippengehakt krijgt. Moest je dit gerecht proberen te maken met kippengehakt, zou het toch niet hetzelfde zijn. Het is echt de textuur van de kip dat dit gerecht bijzonder maakt. Anderzijds is er ook nog de Thaise basilicum, zo’n heerlijk kruid! Het is niet echt te vergelijken met de Italiaanse basilicum zoals wij ze kennen. Het heeft een scherpere smaak en een heerlijke anijstoets. In het gerecht gaat de helft van de blaadjes mee in de wok, zodat het wat doet denken aan spinazie, maar dan met een specifieke, unieke smaak en met de rest van de blaadjes werk je het gerecht af, zodat je daar ook weer een speciale textuur-sensatie beleeft. Thaise basilicum vind je ook niet zo snel in de supermarkt, dus het is ook wel mooi meegenomen dat je die thuis geleverd krijgt! Dit gerecht is trouwens klaar in 20 minuten en ook nog eens laag in calorieën, helemaal mooi meegenomen toch?

Kip met Thaise basilicum (pad krapow)

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Een zalig gerecht uit de Thaise keuken: kip met Thaise basilicum! Doe echt je best om de Thaise basilicum te gebruiken, want in geen zin te vergelijken met de Italiaanse…

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote rode chilipeper
  • 30 gr Thaise basilicum
  • 300 gr Jasmijnrijst
  • 2 el oestersaus
  • 2 el Thaise lichte sojasaus (bijv. Healthy Boy)
  • 2 kl palmsuiker
  • 2 el arachideolie

Instructies 

  • Pel de knoflook. Hak de rode chilipeper grof (verwijder eventueel de zaadjes als je' t niet te pikant wilt). Doe samen in een vijzel en stamp tot een grove pasta. Pluk de blaadjes Thaise basilicum.
  • Kijk de rijst gaar.
  • Snij de kipfilet in kleine blokjes en hak dan nog eens fijn, zodat je grof kippengehakt krijgt.
  • Verhit de arachideolie in een wok en voeg de knoflook-chilipasta toe. Roerbak op hoog vuur. Als het begint te geuren, voeg je de kip toe. Roerbak tot de kip bijna gaar is, zo'n 4-tal minuten.
  • Voeg de oestersaus, sojasaus en de palmsuiker toe en roerbak kort. Je moet een mooie saus hebben nu. Als het iets te droog wordt, voeg je een scheutje water toe. Voeg 3/4de van de blaadjes Thaise basilicum toe en roer ze door het gerecht, tot ze geslonken zijn.
  • Serveer de kip met Thaise basilicum met de rijst. Werk af met de rest van de blaadjes basilicum.

Notities

Wil je nog iets meer groenten? Voeg dan peultjes of rode (punt)paprika toe. 
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Thailand, Thais
Trefwoord: curry met kip, pad krapow, Spaanse rijst, Thaise basilicum
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.