Onlangs ontwikkelde ik een recept voor Carrefour met oesters. Ik had een hele doos met producten van Kwaliteitsketen Carrefour gekregen. Onder andere ook grondwitloof, bio-eitjes en abdijkaas. Voor de oesters had ik andere plannen, dus maakte ik met die ingrediënten ook nog deze frittata. De Vlaamse klassieker ‘witloof met ham en kaas’, maar dan dus in omelet-versie. Superlekker, ‘low carb’ en ook nog eens gemakkelijk om te maken. En even lekker pas uit de oven, als de volgende dag afgekoeld: ideale meeneemlunch. 

Nog een woordje uitleg over de producten:

 • Bio-eieren: eitjes van Belgische kippen, met vrije uitloop, gekweekt in een bosrijke omgeving. Bio, gg0-vrij en zonder preventieve antibioticabehandeling. Deze eitjes zijn sinds juni 2018 verkrijgbaar bij Carrefour. Daarvoor werkte Carrefour maandenlang nauw samen met de boeren Anne-Sophie Delfosse en haar man aan de bouw van een nieuw kippenhok. Rondom de boerderij werden ook kilometerslange hagen geplant om de biodiversiteit te bevorderen. Nestkasten en fruitbomen werden zelfs in het terrein van de kippen geplaatst om de ontwikkeling van lokale soorten te bevorderen. Ook nog een leuk detail: de groene eierdozen zijn volledig composteerbaar!
 • Vollegrond witloof: het vollegrond witloof in dit gerecht maakt werkelijk het verschil. Zo vol van smaak, en bovendien laat het helemaal niet veel vocht vrij tijdens het garen. Het witloof komt uit Zemst bij Brussel en wordt al drie generaties lang gekweekt door de familie Cools.
 • AbdijkaasDe abdijkaas wordt gemaakt met melk van koeien die grazen op het plateau van Herve. Het is een halfharde kaas met een gewassen korst, vervaardigd met Val Dieu abdijbier. Ze wordt traaggerijpt op lage temperatuur om de smaak te laten ontwikkelen en met de hand gevormd.
 • BeenhamDe beenham van KKC wordt volgens een oud familierecept gemaakt van varkensvlees met het KKC-label. De ham wordt met het been gebakken in een gearomatiseerde bouillon. De lange baktijd op een lage temperatuur geeft het vlees zijn zachte textuur en lekkere smaak.

Kortom, een omeletje met een verhaal!

Frittata met witloof, abdijkaas en ham
Voor 2 personen, met nog een goede portie op overschot voor een lunch

 • 5 bio-eieren
 • 1 dl room
 • 500 g vollegrond witloof
 • 100 g abdijkaas (blok)
 • 100 g beenham (dikke ‘schel’)
 • boter
 • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de stronkjes witloof. Smelt boter in een pan (die ook in de oven mag) en bak het witloof aan beide kanten ongeveer 5 minuten per kant.

Snij de abdijkaas in blokjes. Snij de beenham in blokjes. Breek de eieren in een kom en kluts los. Voeg de room toe en peper en zout. Meng goed.

Schep het witloof even uit de pan en giet er het ei-mengsel in. Leg de stronkjes witloof er terug in, met de platte kant naar boven. Verdeel er de blokjes kaas en ham over en zet 15-20 minuten in de oven, tot het ei gestold is. Dat is het! Serveer met een slaatje.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

 1. Maria De Grande Reply

  Papa vond dit er superlekker uitzien en gaat dit morgen voor ons klaarmaken

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.