Hmm, flammkuchen, kent ge dat? Het is de Duitse/Elzas-versie van pizza. In de plaats van tomatensaus wordt er een roomsausje gebruikt. Dé standaard-toppings zijn ajuin en spekjes, maar wie een beetje creatief is, kan zich natuurlijk helemaal laten gaan. Ik was het recept aan het uittesten, dus ik opteerde voor de basisversie, maar hierbij enkele lekkere combinaties:

  • Spek – ajuin – gruyère
  • Gerookte zalm – kappertjes – ajuin
  • Roquefort – peer – hazelnoten
  • Verse vijgen – geitenkaas – gerookte ham

Fin ja, je begrijpt het wel zeker?

Hierbij het recept voor de basisversie! Nog enkele tips:

  • Kneed het deeg lang (10 min, in keukenrobot mag), dan is het mooi elastisch en kan je het beter uitrollen, en is het heel krokant
  • Zet je oven echt héél warm, 250 graden!
  • Leg je bodem op een omgekeerde bakplaat, je kan het dan nog wat dunner en groter uitrollen

flammkuchen

Ingrediënten voor 2

Voor het deeg

  • 250 g patisseriebloem
  • 1⁄2 koffielepels olijfolie
  • 2/3 zakje gedroogde gist
  • 120 ml lauw water
  • 1 eigeel
  •  een snuif zout

 Voor het beleg

  • 60 gr zure room
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 biologische citroen
  • peper en zout
  • 50 gr spekblokjes
  • 1 witte ui
  • 75 gr geraspte kaas

Werkwijze

Laat de gist oplossen in het lauwe water. Weeg de bloem af, en meng met het zout en 1/2 koffielepel olijfolie. Voeg het ei toe en begin te kneden. Voeg straalsgewijs het lauwe water toe. Kneed minstens 10 minuten tot je een mooi, soepel deeg hebt. Het moet een beetje plakkerig en elastisch zijn. Wrijf een kom in met wat olijfolie, leg de deegbal hierin, bedek met een handdoek en laat een half uurtje rusten op een droge, warme plaats.

Pel ondertussen de ui, en snij in ringen. Meng de zure room met de crème fraiche, breng op smaak met geraspte citroenschil, peper, zout en enkele druppels citroensap.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Verdeel het deeg in 2 porties, en rol dun uit op een met bloem bestoven werkoppervlak. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Beleg met het zure room-mengsel, uienringen en spekjes. Zet de flammkuchen in de warme oven, en laat 8 à 12 minuten bakken.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. heerlijk is dat hé!
    ik ken het en eet het super graag
    en wat leuk zeg dat jij dit hier neerschrijft….zal het zeker maken!
    liefs

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.