Er zijn van die producten die écht bij de feestdagen passen. Voor mij zijn dat zonder twijfel oesters. Die zachte zilte smaak, die prachtige schelpen, de perfecte pairing met Champagne… Toen de vraag kwam van Carrefour om een feestelijk gerecht te maken met één van hun producten van de Kwaliteitsketen Carrefour (KKC), moest ik niet lang nadenken om voor de oesters te kiezen.

Ook wel omdat ik ooit al eens mee mocht op perstrip naar Normandië om de oesterkweek van heel dichtbij mee te maken. Toen schreef ik ook al 10 weetjes neer over het eten van oesters. Altijd goed om weten en familie en vrienden mee te imponeren aan de feesttafel!

Wat is Kwaliteitsketen Carrefour?

Een knap verhaal, die producten van Kwaliteitsketen Carrefour! Bij Carrefour gaan ze duurzame partnerships aan bij kleinere, lokale producten en kwekers, voor heel wat verschillende redenen:

  • de garantie van een consistente smaak en topkwaliteit
  • een eerlijke prijs (zowel voor de producent als de consument)
  • respect voor het milieu (de producten zijn gekweekt of geteeld volgens de principes van agro-ecologie, zo worden milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn beschermd)
  • de traceerbaarheid en de korte keten

Er zijn ondertussen heel wat producten bij Carrefour met het label (herkenbaar aan het geel met blauwe logo’tje met een boompje in het midden). Zowel vlees, vis, groenten als zuivel, meestal van Belgische origine. Voorlopig nog geen oesterkwekerijen in België, dus ik ging aan de slag met de Franse holle oesters uit Marennes Oléron.

Het recept

Ik hou uiteraard ook van oesters ‘puur natuur’ met een draai van de pepermolen en een kneepje citroensap, maar de lekkerste oesters die ik ooit at, was bij Pure C, tijdens de boekvoorstelling. Het is die smaakervaring die ik wilde nastreven met dit recept. Met een meer dan geslaagd resultaat! Hoewel ik niet zou durven beweren dat ze beter waren dan die van Sergio & Syrco, maar ze kunnen voor een ‘home made’ versie toch flink imponeren. Een unieke smaak- en texturenbeleving, allemaal in 1 hap. Er zijn veel verschillende bereidingen, maar wel allemaal doodgemakkelijk en perfect op voorhand te doen!

Tenslotte nog een serveertip: oesters worden vaak op grof zout geserveerd, maar daar ben ik niet zo’n fan van. Ik heb het al gehad dat er een brokje zout op mijn oester beland was, niet lekker! Dan liever op ijs. In restaurants hebben ze natuurlijk van die ijsmachines die perfect crushed ice maken. Ik mix ijsblokjes fijn in mijn keukenrobot (Magimix CookExpert). Dan krijgt het eerder een sneeuwtextuur, maar daar kan je dan ook de oesters mooi een plaatsje in geven. Bovendien worden de oesters ook nog eens gekoeld zo, véél lekkerder! Ik plaats het bord waarop ik de oesters ga serveren ook al in de diepvries, dat zorgt ervoor dat het ijs minder snel smelt (ook handig als je het moet fotograferen ;-)).

Asian style oesters met salade van venkel en appel

Hapje voor 4 personen. Bereidingstijd 1u-1u30 (afhankelijk van jouw oester-open skills)

  • 12 oesters KKC Marennes Oléron
  • ¾ Granny Smith appel
  • sap van ½ citroen
  • ½ venkel (hou ook de venkeltopjes bij!)
  • ¼ sjalot
  • 2 el sushi-azijn
  • 1 el champagne-azijn (of een andere subtiele wittewijnazijn)
  • ½ kl sesamolie
  • 1 kl suiker
  • 100 g zeekraal
  • enkele takjes gedroogd zeewier (wakame)
  • 2 norivellen
  • 2 el mayonaise
  • 1 kl groene currypasta
  • olijfolie
  • peper en (grof) zout

Bereiding:

  1. Salade van venkel en Granny Smith Hou 1 (ongeschild) partje van de Granny opzij. Snij in fijne staafjes. Besprenkel met citroensap. Schil en snij de rest van de appel in fijne brunoise. Snij de venkel en sjalot ook in hele fijne blokjes. Doe samen in een kom en voeg 1 el sushi-azijn, de champagne-azijn, sesamolie (heel voorzichtig druppelen!), de suiker en een flinke snuf peper en zout toe. Meng goed en laat marineren.
  2. Oesters Snij de oesters open met een oestermes. Giet het eerste vocht weg, er zal zich nieuw, helder vocht vormen! Maak de oesters los met een lepel.
  3. Chips en poeder van nori Voor de chips (ideetje trouwens uit Puur Eten 2 van Pascale Naessens), verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Bestrijk 1 norivel aan 1 kant met olijfolie en kruid met peper en zout. Draai om en bestrijk met wat water. Knip in vierkantjes en leg met de olijfoliekant naar boven 2-3 min. in de voorverwarmde oven. Mix het andere norivel tot een heel fijn poeder in een keukenrobotje.
  4. Zeekraal en wakame Blancheer de (het?) zeekraal kort. Laat de (het?) wakame weken in een kommetje lauw water. Giet af, wring goed uit en snij in kleinere stukjes. Meng met wat olijfolie, peper en de rest van de sushi-azijn.
  5. Groene currymayonaise Meng de mayonaise met de groene curry en doe in een spuitzakje
  6. Afwerking Plaats de oesters in het ijs. Schep er wat van de salade van appel en venkel bij. Leg er een toefje wakame en een takje zeekraal bij. Spuit er een klein toefje currymayonaise bij. Werk af met een chip van nori, een staafje Granny Smith, een venkeltopje en tenslotte het noripoeder. Serveer (mét Champagne) en geniet!
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.