De volgende stop op onze route doorheen Sri Lanka is Tissamaharama, of in de volksmond ‘Tissa’. Het is dé uitvalsbasis voor een safari naar Yala national park, ons getipt als 1 van de mooiste parken van Sri Lanka. Ook dé plek waar je -met wat geluk- luipaarden kan spotten. And boy were we lucky…

We vonden een guesthouse met een zwembad (altijd leuk voor Timo), hotel Riverfront, ook wel omdat er zogezegd niet veel te beleven valt in Tissa zelf. Na onze rit met de tuk tuk van Tangalle naar Tissa namen we eerst een plons in het zwembad, en besloten dan om het stadje toch ook maar eens te gaan verkennen.

Het meer van Tissa

Er zijn twee meren en bleek dat het rond de meren werkelijk wondermooi was. Die zichten met de rijstvelden, vriendelijk zwaaiende vissers, Timo die zin had in een flinke wandeling (met de belofte van een ijsje toch), de vele verschillende vogels… echt een zalige wandeling. En als apotheose zagen we dat er in de bomen aan het rand van het meer duizenden grote vleermuizen hingen. In een boeddhistische tempel nabij waren net feestelijkheden bezig en er klonk sfeervolle muziek. En plots, tegen valavond, vlogen alle vleermuizen uit. Een waar kippenvel moment! De combinatie van die duizenden schreeuwende vleermuizen in de lucht, de ondergaande zon, die muziek,… een waar luchtballet… zonder meer magisch! En volgens de Lonely Planet valt hier niet veel te beleven, tsss. Maar het zijn net dit soort ontdekkingen die je reizigershart sneller doen slaan…

“Waar is dat ijsje?”
1000den vleermuizen in de lucht

Culinair valt er inderdaad maar weinig te beleven in Tissa, dus kruipen we vroeg onder de wol, want om 4u ‘s morgens gaat de wekker voor onze safari!

De safari-jeeps zijn omgebouwde Toyota pick-up trucks, met in de laadbak 6 best wel comfortabele zeteltjes gemonteerd. Met een ontbijtpakketje mee beginnen we aan onze safari. Onze chauffeur is best wel een vinnig kereltje, dat zal ons later geen windeieren opleveren.

Om 6u ‘s morgens, net bij zonsopgang, gaat het park open, en rijden er een dertigtal jeeps binnen (in het hoogseizoen zijn dat er wel 150!). Onze chauffeur zoeft ervandoor. We zijn nog geen 5 minuten in het park, en we spotten al een beer op de weg, die gezapig een wandelingetje doet. Onze chauffeur is razend enthousiast: in het park zijn maar een 8-tal beren, en er waren er al twee weken geen meer gezien. Wat een geluk dat we hebben! Hij belt het nieuws door naar andere chauffeurs, maar ik denk dat niemand zo’n goed zicht op de beer heeft gehad als wij. En vijf minuten later zien we zowaar nóg een beer over de weg passeren.

Meteen een beer gespot!

En dan komt er een telefoontje binnen dat er een luipaard gespot is. Als een razende rijdt hij naar de plek. Toegegeven, wij zijn niet de eerste truck die terplekke is, maar met het nodige gegesticuleer en millimeterwerk weet hij ons op een goede plek te manoeuvreren, met geweldig zicht op een mannetjesluipaard in een boom. Wederom, wat een geluk!

Luierend luipaard

Daarna gaat het er wat gezapiger aan toe, en hebben we rustig de tijd om heel wat andere dieren te spotten: buffels, krokodillen, hertjes, verschillende soorten hagedissen, vogels,… En dan wordt er weer een luipaard gespot, maar echt heel erg in de verte, dat kan mijn zoomlens niet aan. Wel knap dat die mannen dat zo goed kunnen zien. En dan ontbreekt er nog 1 dier op de lijst van de ‘Sri Lanka Big Four’ (na het luipaard, de beer en de buffel): de olifant. Maar met het geluk aan onze kant spotten we die later in de voormiddag nog: drie mannetjes die een heerlijk badje nemen, en nog iets later een mannetje en een vrouwtje.

Overal hertjes ook!
Brrrr….

Buffel

En dan is het weer zover, jawel, opnieuw een luipaard! Heel erg verstopt in de bosjes, maar ditmaal zijn er geen andere jeeps in de buurt en kunnen we rustig de tijd nemen om het dier te bewonderen. En te zeggen dat je eigenlijk al heel veel geluk moet hebben om er één te zien.

Tissa was ons welgezind! In de volgende aflevering trekken we naar ‘The Hill Country’ met zijn theeplantages en schitterende landschappen…

Wil je zelf Yala gaan verkennen met onze geweldige chauffeur? Ik weet zijn naam helaas niet, maar dan kan je best boeken via The Riverfront Hotel. Een voormiddag was voor ons trouwens ruimschoots genoeg, er worden ook safari’s van een hele dag gedaan, maar dat lijkt me overdreven. Nadien had Timo wel een beetje een ‘jetlag’ van zo vroeg te moeten opstaan, en wordt hij de dagen nadien ook een pak vroeger wakker. We hadden misschien beter de ‘namiddagsafari’ genomen, maar ik weet niet of we dan zoveel dieren hadden gezien…

Deel 1: Sri Lanka: op reis met onze peuter
Deel 2: Sri Lanka: geschiedenis snuiven in Galle
Deel 3: Sri Lanka: de reuzeschilpadden van Asanka in Tangalle
Deel 5: Sri Lanka: The Hill Country: Van Ella naar Kandy
Deel 6: Sri Lanka: Life’s a beach in Trincomalee
Deel 7: 10x doen in Colombo (met een peuter of een foodie)

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.