Niet veel! Laat dat tip 1 zijn. Iedereen maakt de fout, wij ook. Ik had veel te veel gerief bij in mijn backpack, Fre wat minder, maar die stakker moest dan natuurlijk ook wat van mijn gerief dragen! Tot in Bali hebben wij lopen sleuren met veel te veel spullen, gelukkig kwamen onze ouders dan, en hebben we een volledige valies terug mee naar huis kunnen geven. Als richtlijn zeggen ze vaak maximum 1/5de van je gewicht, maar eigenlijk is dat ook al echt veel om constant mee te moeten sleuren. Als je 10 à 12 kg in je grote rugzak hebt zitten, zit je echt goed. Wat de rugzak zelf betreft, ik had er een paar jaar oude van Decathlon, Frederic een nieuwe dure van Gregory. Beiden hebben eigenlijk goed dienst gedaan. Als je niet van plan bent om lange trektochten met de grote rugzak te doen, volstaat een van Decathlon me dunkt.

Wij hebben trouwens nooit trektochten gedaan met die grote rugzak hoor, daarvoor hadden we een dagrugzak. Maar je zou er toch van verschieten hoe vaak je met die grote rugzak loopt te zeulen (bus in, bus uit, op zoek naar een guesthouse, 4 verdiepingen trappen op, enz…). Voor de reis dacht ik dat het praktisch zou zijn om een stevige messenger bag te hebben, omdat dat nog relatief makkelijk draagt in combinatie met je grote rugzak (tegenover een rugzak vanvoor te moeten dragen). Mijn laptop kon daar dan ook in. Maar al snel bleek dat dat veel te zwaar was, en je helemaal uit evenwicht bracht. Messenger bag ging dus ook terug naar huis na Bali. Ik had daarnaast ook nog een klein opvouwbaar rugzakje voor dagtochten, maar die bleek dan weer te compact te zijn als we er wat langer op uittrokken (bijv. Thakek Motorcycle Loop). Ik zocht een nieuwe online, en liet die dan weer meebrengen naar Bali. Stevige en praktische rugzak van Gregory (Jade 24), en ook ergnonomisch. Aanrader! Alleen jammer dat die dingen zo snel vuil worden, weinig aan te doen… Frederic die liep 6 maanden rond met een oude rugzak van Jansport waar heel veel inpaste, geen klachten gehoord van hem!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De messenger bag van The North Face die toch niet zo handig bleek te zijn. 
backpacking asia - 05
Een oude rugzak van Jansport die 6 maanden goed dienst deed. 
backpacking asia - 08
Backpacken, da’s heel de tijd sleuren met je rugzak…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En de nieuwe rugzak van Gregory!

In Zuid-Oost Azië is het erg veilig, dus verborgen moneybelts e.d. zijn echt niet nodig. Frederic stak gsm en portefeuille gewoon in zijn broekzak, ik had eerst een buideltasje van Eastpak (toegegeven, een beetje jaren 2000), en in Maleisië vond ik een nieuwe kleine handtas waar net portefeuille, gsm en Kindle in pasten. Voor onze camera hadden we een soort van ‘wrap’, maar als we op stap gingen, hing die meestal gewoon rond.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een klein heuptasje… Handig maar so 2000!
backpacking asia - 16
Het nieuwe praktische handtasje
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In Zuid-Oost Azië hoef je je geen zorgen te maken over pikkendieven, behalve misschien deze!

Over die Kindle gesproken trouwens, waren wij content dat we die meehadden! We hebben elks meer dan 30 boeken gelezen, stel je voor dat je die altijd zou liggen meesleuren. Ok, in vele hostels en guesthouses kan je wel boeken wisselen, maar echt veel soeps zat daar nooit niet tussen. En met je Kindle kan je natuurlijk elk boek kiezen. Ook onze Rough Guides en Lonely Planets zetten we steevast op de Kindle. Het is even wennen om dingen op te zoeken, maar dat ben je snel gewend. Wij hadden enkel nog een echte Rough Guide mee van heel Zuid-Oost Azië, maar vrij beknopt dus, zodat we steeds nog de reisgids van het land bijkochten op Kindle. Zo’n boek is trouwens wel handig voor de kaarten (in tegenstelling tot Kindle, of een andere e-reader eh).
kindle

Muggenspullen! Een geliefd onderwerp bij backpackers onder mekaar: praten over malaria en preventie. Voor we op reis vertrokken, zijn we uiteraard bij het Tropisch Instituut langsgeweest. en de dokter raadde ons (gelukkig!) aan om geen preventieve malariapillen te nemen. Het zou ons handenvol geld gekost hebben, en het ding is ook dat muggen resistent worden tegen al die medicatie. We hadden enkel een noodkit mee. Ik kan nogal sterk allergisch reageren op (muggen)beten dus ik kreeg ook een cortizonezalf, ‘k heb ‘m af en toe moeten gebruiken. Verder moet je uiteraard zorgen dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt door muggen, maar ’t is ook echt onvermijdelijk. Vanuit België hadden we muggenmelk met 50% deet mee. Op een bepaald moment is één van die flesjes uitgelopen, en had door heel wat strips van pillekes doorgebeten. Wat een vergif is me dat seg. Om dat 6 maanden op je lijf te smeren, nee bedankt! We schakelden dan maar over naar lokale producten, met 20% deet, en dat was ook wel goed, gewoon genoeg smeren. Zo’n muggennet hadden we ook mee, en ik zeg het je: koop dat niet! Wij hebben er 6 maanden mee rondgezeuld (ok, toegegeven, Frederic toch), en het welgeteld 1 keer gebruikt. Het ding is gewoon dat je dat nergens kan ophangen! Dan ben je veel beter af met zo’n klein muggenapparaatje met tabletjes (trouwens ook te koop in de meeste landen).

Uiteraard hadden we ook een reisapotheek mee, gelukkig niet vaak nodig gehad. Buiten de typische dingen (kan je trouwens ook overal vinden), was toch vooral immodium onze goede vriend. Van de dokter van het tropisch instituut kregen we ook antibiotica tegen ernstige buikloop mee (Azithromycline), en we hebben dat toch enkele keren goed kunnen gebruiken: met 1 pil ben je er meestal van af (is niet zoals de typische antibiotica die je helemaal moet uitnemen). Nog een tip trouwens voor je reisapotheek: koop daar een stevig doosje voor (bijv. een brooddoos). Ik had alle strips (soms met bijsluiter omgetapet met washi-tape) in een soort van toilettasje gedaan, maar na een tijdje gingen al die blisterverpakkingen kapot, en lagen er overal verschillende pilletjes in het tasje, stom!

Nog wat praktische zaken:

Drybag: klein zakje waar je waardevolle spullen zoals gsm en portefeuille in kan bewaren als je bijv. gaat kayakken of waterval bezoeken (of een moesson tegenkomt). Overal in Azië verkopen ze ook van die vrachtwagen-bache modelletjes, maar wij hadden een veel compacter exemplaar bij A.S. Adventure gevonden. Je kan niet geloven hoe vaak dat van pas is gekomen!

Zakmes: een beetje voor de hand liggend, maar toch!

Zaklamp: ook een vanzelfsprekende, maar toch onmisbaar. Ga voor een hoofdlamp genre Petzl.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koplamp, komt altijd van pas, bijvoorbeeld om in grotten te zwemmen!

Slotje: om je rugzak ergens aan te kunnen vasthangen. Wij hadden een cijferslot met een lange uitrekbare stevige ijzerdraad, handig!

Washitape: klinkt misschien onbelangrijk, maar hoe vaak dat dat rolletje plakband van pas is gekomen! Om Frederic’s scheerapparaat terug aan mekaar vast te plakken, om een briefje op een deur achter te laten, enz..

Zijden slaapzakje: een supercompacte slaapzak als je ergens moet slapen waar het niet al te proper is (of bijv. op trekking), ’t komt echt wel regelmatig voor! Zijde is echt wel aan te raden omdat het zo snikheet is overal! In Vietnam, in Hoi An, hebben we ook gezien dat ze ze verkopen. Ons exemplaar kwam trouwens van Decathlon en kostte maar 12,5 euro.

Linnenzak: overal waar wij geweest zijn konden we meestal voor een prikje onze was laten doen, echt fantastisch! Een grote linnenzak om al je vuile spullen af te geven, en ten laatste de volgende dag krijg je alles proper, netjes opgevouwen en soms zelf gestreken terug in de zak. Zoek jezelf een opvallend exemplaar, dan zie je’m makkelijk klaarliggen.
linnenzak

Nekkussentje: ik vond mijn geweldig nekkussen Ponzu (onze trouwe reisgezel) in Vietnam, en is sindsdien overal mee naartoe gesleurd. Ongelofelijk handig op al die lange busritten (vaak ook om even onder je pijnlijk moegezeten derrière te leggen). Er bestaan ook van die opblaasbare exemplaren, maar die vind ik bijlange niet zo comfortabel.

backpacking asia - 02
Onze trouwe reisgezel Ponzu…

Toiletzak met hanger: zo’n modelletje met een kapstok aan, komt wederom weer zo goed van pas, je vindt altijd wel een plekje om hem op te hangen, en moet hem bijvoorbeeld nooit in de nattigheid zetten. En aangezien een douche boven het toilet een gegeven is in Azië (en een kletsnatte badkamer bijgevolg) is het dus geen overbodige luxe!

Dunne, sneldrogende handdoek: spreekt voor zich, niet? Te vinden in de betere avonturenwinkel. Een mooie aanvulling daarbij is een licht lakentje: als picknick-dekentje, om onder te slapen, als sarong in tempels (ook voor de mannen nodig in Indonesië!), strandlaken of ook als handdoek. Uiteraard overal in Azië in elk soortement hippie-pantroontje dat je je maar kan inbeelden te vinden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In Bali krijg je in elke tempel een sarong rond…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sommige mensen gaan er ook echt helemaal over!

Je rugzak zit nu al bijna halfvol met overlevingsspullen waar Macgyver jaloers op zou zijn, maar uiteraard moeten daar ook nog kleren bij! En echt, in Zuid-Oost Azië is het nu eens altijd pokkewarm! Behalve in de bergen. Maar regenseizoen of niet, warm is het altijd! Dus 1 trui is echt wel meer dan genoeg (kaptrui met rits)! En dan ook nog:

Hoofddeksel. En hoe hip een strooien hoed ook lijkt, ’t gaat echt niet lang mee. Een petje dus!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA backpacking asia - 12
Een hoedje is leuk, maar je kan het niet in je rugzak steken. Gaat dus vrij snel kapot…

Deftige regenjas. Ademend, dun en superwaterdicht. Van The North Face bijvoorbeeld. Je kan vaak ook knock-offs in Vietnam en Cambodia vinden, die jassen worden daar namelijk gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Overal verkopen zo ook poncho’s, maar die gaan gemiddeld 1,5 dag mee…

T-shirt met lange mouwen. Tegen de muggen ’s avonds uiteraard, echt onmisbaar! Ik had dat vergeten, dus moest ik mij tevreden stellen met wat ik in een winkeltje kon vinden. Frederic was wel wat jaloers!
Gemarkeerd - 7
Mijn anti-muggen outfit, ditmaal geshowd door Frederic

Ritsbroek (of toch op z’n minst een deftige lange wandelbroek). Voor de dagtrippers van het eerste uur. Onmisbaar als je door de jungle wandelt. Je steekt trouwens best ook je broek in je kousen (+5 hipsterpunten!) tegen de bloedzuigers, those suckers!

Schoenen: een moeilijke! Ik zou echt niet zonder mijn wandelschoenen, teva’s of flipflops gekund hebben, maar vooral die wandelschoenen nemen natuurlijk plaats in! Op reis zagen we veel mensen die lage, sportschoen-achtige wandelschoenen hadden (in fluo kleurtjes). Wel handig, maar hoe goed zijn je enkels dan beschermd? Neem trouwens ook een 3-tal paar deftige wandelkousen (voor de zomer) mee, 1 paar is echt niet genoeg als je iets als The Gibbon Experience gaat doen. Teva’s heb je dan weer nodig voor in het water, en flip flops voor al het andere. Damn, ik mis elke dag rondlopen op flip flops, zo zalig!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kep
Deftig schoeisel, wij geloven erin!

En voor de rest natuurlijk t-shirts, marcellekes en shorts, in lichte stofkes. En een kleedje! Ik vond deze handig truc om kleren compact en handig op te rollen. Ik was daar zeer bedrijvig in, in ’t begin. Ik heb het ongeveer een week volgehouden. Maar toch, heel wat extra travelcred voor wie kan rangerrollen!
backpacking asia - 01

P.S. voor de ladies: tampons vind je bijna nergens! Hamsteren thuis dus. Ideaal ook om kampvuurtjes te maken, zou Bear Grills zeggen.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.